Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές

Η ανάκαμψη δολαρίου και γεν, σε συνδυασμό με την υποχώρηση πετρελαίου αλλά και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρίσκου, ασκεί ισχυρές πιέσεις στις αγορές διεθνώς, ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures της Wall Street.

Η ανάκαμψη δολαρίου και γεν, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η υποχώρηση του «μαύρου χρυσού» που πλήττει τους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους αλλά και η επιστροφή του γεωπολιτικού ρίσκου, λόγω Β. Κορέας, οδηγούν σε πτωτική τροχιά τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ισχυρότερη πτώση για διάστημα τριών ημερών για τον MSCI World, ενώ ο DJ Stoxx 600 υποχωρεί 1,5%, με τους 18 από τους 19 κλαδικούς δείκτες του να κινούνται ισχυρά χαμηλότερα.

«Αρκετές από τις εκτιμήσεις της αγοράς για τα επίπεδα ρίσκου αλλά και την «ένταση» της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αισιόδοξες», τονίζει στο Bloomberg ο κ. Geoffrey Yu, στρατηγικός αναλυτής της UBS.

Σε πορεία υποχώρησης κινούνται και οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές, με τον MSCI Emerging Markets να υποχωρεί 1,7% και τον ρωσικό Micex να αποδυναμώνεται 3,3%, μετά την υποχώρηση του πετρελαίου κατά 2,9% στα 59,89 δολάρια στην αγορά της Ν. Υόρκης.

Ανάλογα δυσάρεστη η εικόνα για το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, με τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Αυστρίας να υποχωρεί 3,5%, του Βελγίόυ να αποδυναμώνεται 1,95%, της Στοκχόλμης να σημειώνει πτώση 2,10%, ενώ ο ιταλικός Mibtel κινείται 1,5% χαμηλότερα.

Ίδια πορεία για τις κορυφαίες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται 2,71% στις 4.811 μονάδες, τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 1,3% στις 4.305 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,8% χαμηλότερα στις 3.176 μονάδες.

Αρνητική υποδεικνύουν τα futures ότι θα είναι η επιστροφή στην ενεργό δράση της Wall Street, μετά την αργία της Δευτέρας. Απώλειες 0,6% για Dow Jones, 0,7% για S&P 500 και πλησίον του 1,2% για τον Nasdaq.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Μαΐου για τις ΗΠΑ, του δείκτη μεταποίησης που καταρτίζει η Richmond Fed για τον ίδιο μήνα καθώς και του δείκτη μεταποίησης από την Dallas Fed, επίσης τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v