Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές

Σε κλοιό πιέσεων για δεύτερη συνεδρίαση οι ασιατικές αγορές. Η ανακοίνωση της Fed και ο προβληματισμός για τη διεθνή οικονομία. Εξαγωγικές και εμπορεύματα στο στόχαστρο.

Πτωτικά κινούνται για δεύτερη συνεδρίαση οι ασιατικές αγορές με έντονο προβληματισμό των επενδυτών για την οικονομία μετά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,76% στις 13.694 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,46% στις 22640 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi υποχώρησε κατά 0,34% στις 1957 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κατά 0,89% στις 5.098 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,47% στις 2.167 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,34% στις 2438 μονάδες.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,94% στις 14.700 μονάδες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η προσοχή των επενδυτών όμως, στάθηκε στη ρητορική που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Μπεν Μπερνάνκε, όπου υπήρξαν σαφείς αλλαγές από την προηγούμενη ανακοίνωση του Μαρτίου. Η Fed, αν και συνέδεσε την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά εργασίας, δεν έκανε λόγο για "πολύ υψηλή ανεργία" όπως είχε κάνει το Μάρτιο. Επίσης, ενώ το Μάρτιο είχε αρκεστεί να σημειώσει ότι η πολιτική της είναι "ευέλικτη", τώρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι είναι "έτοιμη να αυξήσει ή να μειώσει τις αγορές ομολόγων".

Τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν χθες απογοήτευσαν. Τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 119.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Marketwatch – προέβλεπαν δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας. Χάμηλοτερα των προσδοκίων διαμορφώθηκε και ο δείκτης δραστηριοτήτων ISM για τον κλάδο μεταποίησης των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης δείχνει επιβράδυνση του αμερικανικού κλάδου μεταποίησης καθώς διαμορφώθηκε στο 50,7 τον Απρίλιο από 51,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - έβλεπαν μικρότερη επιβράδυνση στο 50,9.

Οι επενδυτές στρέφουν σήμερα την προσοχή τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι εξελίξεις αυτές όμως, επηρεάζουν αρνητικά τις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ειδικά στο Τόκιο. Η μετοχή της Toyota επί παραδείγματι, υποχωρεί κατά 1,4%. Πιέσεις δέχεται και ο κλάδος των εμπορευμάτων. Η μετοχή της Rio Tinto υποχωρεί κατά 1,6%.

Επίσης, πτώση 3,4% καταγράφει η μετοχή της Lenovo καθώς το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη ΙΒΜ για την εξαγορά του τμήματος server κατέρρευσαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v