Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές

Υπό πίεση οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες. Προβληματισμός για την κινεζική οικονομία ενώ συνεχίζεται η σινο-ιαπωνική διαμάχη. Στο στόχαστρο μεταλλευτικός και ενεργειακός κλάδος.

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες και διστακτικές κινήσεις είναι η σημερινή εικόνα από τις ασιατικές αγορές. Η νευρικότητα επιμένει καθώς υπάρχει προβληματισμός για την πορεία της διεθνούς οικονομίας ενώ παράλληλα, η συνεχιζόμενη σινο-ιαπωνική διαμάχη εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,45% στις 9.069 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,17% στις 20.699 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi ενισχύεται οριακά κατά 0,05% στις 2.003 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX καταγράφει απώλειες 0,41% στις 4.,412 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,11% στις 2.028 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,55% στις 2211 μονάδες

Νωρίτερα, σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν παρουσίασε ενδείξεις ανάκαμψης κατά το τρίτο τρίμηνο και πως μπορεί τελικά η επιβράδυνση να διαρκέσει και το 2013.

Ο κλάδος των μεταλλευτικών εταιρειών δέχεται έντονες πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Rio Tinto υποχωρεί κατά 2.2% και της Aquarius Platinum κατά 2.9%. Πτωτικά κινούνται και οι ενεργειακοί όμιλοι καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων δέχονται πιέσεις. Η China Petroleum & Chemical Corp υποχωρεί κατά 1.1% και η PetroChina κατά 1%.
Παράλληλα, στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ιαπωνικές χαλυβουργίες που έχουν μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά. Η JFE Holdings καταγράφει πτώση 4.4%, η Kobe Steel υποχωρεί κατά 2.9% και η Sumitomo Metal Industries σημειώνει βουτιά 4.8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v