Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Αρνητικό κλίμα και σήμερα στις ασιατικές αγορές. Σενάρια για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους κα νέου πακέτου για Ισπανία. Πιέσεις στις εξαγωγικές εταιρείες. Στο στόχαστρο και ο τεχνολογικός κλάδος λόγω Apple.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται και σήμερα στις ασιατικές αγορές καθώς κυκλοφορούν σενάρια για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ενώ κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την Ισπανία. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου μετά την αρνητική έκπληξη από τα αποτελέσματα της Apple.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,44% στις 8365 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 0,68% στις 18.774 μονάδες, ενώ ο κορεατικός Kospi υποχωρεί κατά 1,37% στις 1.769 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,35% στις 2139 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,43% στις 2365 μονάδες.

Χθες το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο αποκάλυπτε πως το ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται ότι βρίσκεται πλήρως εκτός τροχιάς και πως στις Βρυξέλλες κάποιοι θεωρούν αναγκαία μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter άφησε ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας πως «επί του παρόντος» δεν συζητείται έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην αυριανή συνάντηση του Jose Manuel Barroso με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Όλα αυτά, ενώ τίθεται θέμα νέου πακέτου καθολικής στήριξης για την Ισπανία με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου της να εκτοξεύεται σήμερα στο 7,70%. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Louis de Guindos συναντήθηκε χθες με τον Wolfgang Schaeuble και σήμερα συναντάται με τον Γάλλο ομόλογό του Pier Moscovici.

Έτσι, οι εταιρείες με έντονη παρουσία στην Ευρώπη καταγράφουν κάθετη πτώση. Η μετοχή της Sharp βουλιάζει κατά 9,7%, της Panasonic υποχωρεί κατά 6,7% και της Honda κατά 3%.

Οι ειδήσεις από το «μέτωπο» των εταιρικών αποτελεσμάτων επίσης δεν είναι ευνοϊκές. Eίναι ίσως η πρώτη φορά που η αρνητική έκπληξη έρχεται από την Apple η οποία απλούστατα δεν κατέγραψε φρενήρεις πωλήσεις iPhone όπως αναμενόταν. Τα καθαρά κέρδη της κατέγραψαν άνοδο 21% 9,32 δολ. ανά μετοχή και οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 23% στα 35 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές όμως ανέμεναν κέρδη 10,37 δολαρίων ανά μετοχή και πωλήσεις 37,2 δισ. δολαρίων.

Το αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να δεχθούν έντονες πιέσεις. H Advantest Corp υποχωρεί κατά 3.8%, η Kyocera Corp. κατά 2.3% και η NEC Corp κατά 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v