Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές καθώς η αύξηση επιτοκίων από το Πεκίνο τοποθετείται στις αρχές Φεβρουαρίου. Ανακάμπτει όμως, η κινεζική αγορά, μετά την χθεσινή κάθετη πτώση και με κινήτηριο δύναμη τις χαμηλές αποτιμήσεις

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές, καθώς δημοσιεύματα στην Κίνα φέρουν την προβλεπόμενη αύξηση των επιτοκίων να υλοποιείται σε διάστημα μερικών μόλις εβδομάδων. Αντιθέτως, στην ίδια την κινεζική αγορά, που πλέον βρίσκεται σε χαμηλό 3,5 μηνών, οι χαμηλές αποτιμήσεις έχουν δημιουργήσει αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα οι δείκτες να κινούνται σήμερα ανοδικά.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,56% στις 10274 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,49% στις 23885 μονάδες ενώ στην Σεούλ, ο δείκτης Kospi καταγράφει απώλειες 1,74% στις 2069 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,47% στις 2716 μονάδες, ενώ ο CSI 300 ενισχύεται κατά 1,46% στις 2987 μονάδες.

Επισημαίνεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση ανακοινώθηκαν οι κινεζικοί ρυθμοί ανάπτυξης  οι οποίοι ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σενάρια περί νέας αύξησης των επιτοκίων στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Σήμερα, δημοσίευμα της κρατικής China Securities Journal αναφέρει ως πιθανότητα, να ανακοινωθεί αύξηση των επιτοκίων κοντά στην αργία για το Νέο Σεληνιακό Έτος, στις αρχές Φεβρουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε αρνητικό πρόσημο τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ιδιαίτερες πιέσεις καταγράφονται στον μεταλλευτικό κλάδο, που ακολουθεί κατά πόδας την διόρθωση που καταγράφεται και στις τιμές των μετάλλων.

Η κινεζική αγορά όμως, που χθες βυθίστηκε κατά 2,9% σε χαμηλό 3,5 μηνών, σήμερα ανακάμπτει καθώς παρουσιάζει την χαμηλότερη αποτίμηση δύο ετών, όπως τουλάχιστον αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Πρωτοπόρος στην ανάκαμψη είναι ο κλάδος που είχε δεχθεί την τελευταία διετία και τις μεγαλύτερες πιέσεις: ο κατασκευαστικός. Πολλώ δε μάλλον όταν η Goldman Sachs προχώρησε σε αναβάθμιση του κλάδου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v