Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Η απογοήτευση από την Goldman Sachs και το -1% για τον S&P 500, αλλά κυρίως τα νέα στοιχεία για την κινεζική οικονομία δημιουργούν κλοιό πιέσεων για τις ασιατικές αγορές. Κάθετη πτώση -2,9% στην Σαγκάη.

Η απογοήτευση από τα αποτελέσματα της Goldman Sachs αλλά κυρίως τα νέα στοιχεία για την κινεζική οικονομία δημιουργούν κλοιό πιέσεων για τις ασιατικές αγορές, με ισχυρότερες απώλειες για τον τεχνολογικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,13% στις 10437 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει υποχώρηση 1,8% στις 23980 μονάδες ενώ στην Κορέα, ο δείκτη Kospi υποχωρεί κατά 0,46% στις 2106 μονάδες.

Κάθετη πτώση καταγράφεται στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 2,7% στις 2687 μονάδες ενώ ο CSI 300 καταγράφει απώλειες 3,05% στις 2957 μονάδες.

Η συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο, παίρνοντας την σκυτάλη από την Wall όπου ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1% λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Goldman Sachs.

Το κλίμα όμως, επιδεινώθηκε όταν η Κίνα ανακοίνωσε επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης από 9,6% το τρίτο τρίμηνο στο 9,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2010, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Επιπλέον ο πληθωρισμός άγγιξε το 4,6% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία αυτά αναθεωρούν τις προβλέψεις αναλυτών και επενδυτών ως προς την νομισματική πολιτική στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη καθώς το Πεκίνο εκτιμάται πως θα οδηγηθεί σε περισσότερα μέτρα σύσφιξης.

Επισημαίνεται πως η κινεζική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει 7 φορές τα τραπεζικά αποθέματα και δύο φορές τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση της οικονομίας και την δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v