Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων διαμορφώθηκαν οι ασιατικές αγορές, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι για την παγκόσμια ανάκαμψη και την κρίση στην Ευρώπη. Πτώση 1,96% για Nikkei, 1,1% για Κίνα.

Οι ανησυχίες για τη «δύναμη» της ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία, τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με δεδομένη την υποχρέωση αποπληρωμής δανείων 442 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες που οδήγησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων τις ασιατικές αγορές.

Πτώση 1,3% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού στο επίπεδο των 112,44 μονάδων, ο οποίος προετοιμάζεται να «κλείσει» το χειρότερο α’ εξάμηνο σε διάστημα δύο ετών, με το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο ένα προς τέσσερα.

Σημαντικές οι πιέσεις για τις μετοχές εξαγωγικών ομίλων, λόγω της ανάκαμψης του γεν, ενώ σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν και οι μεταλλευτικοί τίτλοι, λόγω της αντίστοιχης υποχώρησης στις τιμές βασικών μετάλλων.

Στο 1,96% οι απώλειες για τον Nikkei, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και η αγορά της Αυστραλίας, με τον δείκτη ASX να αποδυναμώνεται κατά 1,21%. Ηπιότερες οι απώλειες για τα χρηματιστήρια Χονγκ Κονγκ και Ν. Κορέας, με τους δείκτες Hang Seng και Kospi να υποχωρούν κατά 0,59% και 0,55% αντίστοιχα.

Ισχυρή η υποχώρηση και για το χρηματιστήριο της Κίνας, με τον CSI 300 να υποχωρεί κατά 1,17% και τον Shanghai Composite να σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,25%.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Πτώση 0,4% για τον Stoxx Europe 50, ενώ κατά 0,2% χαμηλότερα κινούνται οι DAX 30 και CAC 40.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω των προοπτικών της Κινεζικής οικονομίας και η απροσδόκητη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, ώθησαν ισχυρά χαμηλότερα την Wall Street. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow σημείωσε πτώση 2,65% στις 9.870,30 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 3,1% στις 1.041,24 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 3,85% στις 2.135,18 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v