Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 10 μηνών οι ασιατικές αγορές

Το παράδειγμα Ευρώπης και Wall Street ακολούθησαν και οι ασιατικές αγορές, οι οποίες υποχώρησαν σε χαμηλό 10 εβδομάδων, με σημαντικές πιέσεις και για τα ομόλογα. Πτώση 2,8% για Nikkei, 2,3% για Κίνα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 εβδομάδων διαμορφώθηκαν οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, με σημαντικές πιέσεις σε ομόλογα, ενίσχυση των CDS και έντονες διαθέσεις ρευστοποιήσεων από τους επενδυτές.

Πτώση 2,5% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο διμήνου, με τα CDS της Αυστραλίας να αγγίζουν υψηλό έξι μηνών και τα μετοχικά αμοιβαία αναδυόμενων αγορών να «βιώνουν» τις ισχυρότερες εκροές 24 εβδομάδων. Το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού διαμορφώθηκε στο ένα προς 30.

Οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους τόσο για την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ –μετά και την ενίσχυση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας- όσο και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χώρες όπως Ελλάδα και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τον κ. Michael Auyeung, διαχειριστή κεφαλαίων 500 εκατ. δολαρίων και επικεφαλής επενδύσεων στην Pacific Mutual Fund η πτώση στις αγορές «υποδεικνύει ότι οι επενδυτές φροντίζουν να «κλειδώσουν» τα κέρδη που έχουν αποκομίσει έως τώρα».

Απώλειες 2,8% κατέγραψε ο Nikkei, ενώ πτώση 2,4% σημείωσε ο ASX στην αγορά της Αυστραλίας. Ισχυρότερες οι πιέσεις για το χρηματιστήριο της Ν. Κορέας, με τον δείκτη Kospi να αποδυναμώνεται κατά 3,05%. Στο ίδιο «μήκος κύματος» η αγορά του Χονγκ Κονγκ με τον Hang Seng να αποδυναμώνεται κατά 2,91%.

Ισχυρές οι πιέσεις και στην αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να αποδυναμώνεται κατά 2,37% και τον Shanghai Composite να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,17%.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Απώλειες 0,3% σημειώνουν οι DAX 30 και FTSE 100, ενώ κατά 0,2% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40.

Η αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου και οι ανησυχίες των επενδυτών για τις οικονομικές εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Νότο πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall. Πιο συγκεκριμένα ο Dow έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 10.002,41 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 3,11% στις 1.063,10 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,99% στις 2.125,43 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v