Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση σε Nikkei-Ράλι στην αγορά της Ταϊβάν

 Η εκλογή του κ. Ma στην προεδρία της Ταϊβάν, γεγονός που ενισχύει τις στενότερες σχέσεις με την Κίνα, οδήγησε την αγορά της σε υψηλό 8 εβδομάδων και κέρδη 4%. Οριακή πτώση για τον Nikkei στην Ιαπωνία. Κλειστές οι ευρωαγορές.

Η πανηγυρική εκλογή του κ. Ma Ying-jeou στην προεδρία της Ταϊβάν, γεγονός που ενισχύει τις στενότερες σχέσεις με την Κίνα, οδήγησε την αγορά της χώρας σε υψηλό οκτώ εβδομάδων.

Η απουσία συνεδρίασης στη Wall Street την Παρασκευή, σε συνδυασμό με τη σημερινή αργία στις αγορές Χονγκ Κονγκ, Ν. Ζηλανδίας και Αυστραλίας, οδήγησε σε σχετική μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αποτέλεσμα η αγορά της Ταϊβάν να συγκεντρώσει την προσοχή των επενδυτών, με τον δείκτη Taiex να ενισχύεται 4%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 4 Φεβρουαρίου.

Οριακές απώλειες για τον Nikkei, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,02%, ενώ στον αντίποδα θετική πορεία ακολούθησε ο MSCI Asia Pacific, με κέρδη 0,3% και ενίσχυση για τους πέντε από τους δέκα κλαδικούς δείκτες που τον απαρτίζουν.

Ράλι για τη μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing στο 4%, ενώ στο 5,4% ενισχύθηκε η Hon Hai Precision Industry, ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών της Ταϊβάν.

Σε πορεία ισχυρής ανόδου και οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη Nissan να ενισχύεται 3,6%, μετά την πρόβλεψη του επικεφαλής της κ. Carlos Ghosn ότι ο κύκλος εργασιών στο επόμενο έτος χρήσης θα ξεπεράσει τον στόχο του ομίλου.

Η πανηγυρική εκλογή του κ. Ma στις 22/3, ο οποίος έχει υποσχεθεί στενότερες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την Κίνα, καθιστά ιδιαίτερα ευνοϊκές τις προοπτικές εταιριών που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στην ενδοχώρα του ασιατικού δράκου.

Κλειστές παραμένουν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ κανονικά θα λειτουργήσει η Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v