Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «ελεύθερη πτώση» οι ασιατικές αγορές

Η αναπάντεχη μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου των ΗΠΑ στο 3,25%, με άμεσο αποτέλεσμα την υποχώρηση του δολαρίου χαμηλότερα από τα 96 γεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε «ελεύθερη πτώση» τις ασιατικές αγορές.

Η αναπάντεχη μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου των ΗΠΑ στο 3,25%, με άμεσο αποτέλεσμα την υποχώρηση του δολαρίου χαμηλότερα από τα 96 γεν (αρνητικό ιστορικό ρεκόρ) ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε «ελεύθερη πτώση» τις ασιατικές αγορές.

Παράλληλα η εξαγορά της Bear Stearns από την JPMorgan, έναντι μόλις 2 δολαρίων ανά μετοχή, καθιστά όλο και πιο σαφές ότι η κρίση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ακόμη «πολύ δρόμο» έως ότου υποχωρήσει.

Το «μεγαλύτερο θύμα», σαφώς, οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, όπως αυτές των Mitsubishi UFJ Financial Group (-5,4%) και National Australian Bank (-2,8%).

Πτώση 1,8% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας Ειρηνικού, ο οποίος διαμορφώνεται 23% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του, το οποίο «πέτυχε» τον Νοέμβριο του 2007.

Στο 3,12% η υποχώρηση για τον Nikkei, ενώ πλησίον του 4,01% υποχωρεί ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Σημειώνεται ότι οι αγορές σε διεθνές επίπεδο έχουν απολέσει 2,4 τρισ. δολάρια από την αξία κεφαλαιοποίησής τους από το Οκτώβριο έως σήμερα, ήτοι το 3,8% της αξίας τους.

Με αρνητικό πρόσημο αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ασιατικές αγορές, βάσει των futures, αυτήν την ώρα, με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,69%, τον CAC 40 στο 0,78% και τον FTSE 100 πλησίον του 0,97%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v