Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 2% για τον Nikkei – Εικασίες για παρέμβαση στο γεν

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε ξαφνικά μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Υψηλότερα των προσδοκιών οι εξαγωγές της Κίνας, απρόσμενη πτώση στις εισαγωγές.

Πτώση 2% για τον Nikkei – Εικασίες για παρέμβαση στο γεν

Μικτή εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με το Τόκιο να κάνει «βουτιά» μεγαλύτερη του 2% εν μέσω εικασιών πως υπήρξε παρέμβαση στο γεν, το οποίο ξαφνικά ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 158,55 έναντι του αμερικανικού δολαρίου περίπου στις 12 π.μ. ώρα Τόκιο, από τα 161,52 που ήταν αργά την Πέμπτη. Ο κορυφαίος νομισματικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας Μασάτο Κάντα δήλωσε ότι οι αρχές θα αναλάβουν δράση ανάλογα με τις ανάγκες στην αγορά συναλλάγματος. Το Reuters μετέδωσε επίσης ότι ο Κάντα δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινήσεις του γεν ήταν κάπως γρήγορες, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι αρχές έχουν παρέμβει στο νόμισμα. Το γεν αποδυναμώθηκε και πάλι λίγο έναντι του δολαρίου και σήμερα κινείται γύρω στα 159,26.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι εξαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σημειώνοντας άνοδο 8,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι του 8% που ανέμεναν οι αναλυτές και έναντι του 7,6% που σημειώθηκε τον Μάιο. Ωστόσο, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για άνοδο 2,8%.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,1% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημείωνε πτώση 2,33% στις 41.238 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 1,27% ο Kospi στις 2.853 μονάδες, κατά 0,21% ο Shanghai Composite στις 2.964 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Hang Seng σημείωνε κέρδη 1,98% στις 18.185 μονάδες και 0,76% ο ASX στις 7.949 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v