Διορθωτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Οι αγορές της Ασίας δεν ακολουθούν τα ρεκόρ στη Wall Street και το Λονδίνο. Παρά τα απροσδόκητα μεγέθη για την Κίνα, οι περισσότεροι δείκτες δέχονται ήπιες πιέσεις. Αιτία ο προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Τα νέα ρεκόρ στη Wall Street και το Λονδίνο δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν δυναμική ανόδου και στις αγορές της Ασίας. Ούτε και τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχωρεί κατά 0,1% στις 18.585 μονάδες, ενώ μόλις την προηγούμενη συνεδρίαση είχε αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο 15 ετών. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί οριακά κατά 0,05% στις 24.738 μονάδες. Ο κορεατικός Κοspi ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 1990 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κατά 0,31% στις 5908 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, που συνεδριάζει μετά από μία εβδομάδα λόγω των εορτασμών για το Νέο Έτος, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,53% στις 3229 μονάδες και ο CSi 300 κατά 1,24% στις 3478 μονάδες.

Οι επενδυτές στάθηκαν περισσότερο στα όσα δήλωσε χθες η Τζάνετ Γέλεν μιλώντας στο Κογκρέσο. Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε αισιόδοξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά παράλληλα προετοίμασε το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων εντός του 2015, τονίζοντας τα θετικά σημάδια που δείχνει η αμερικανική οικονομία τους τελευταίους έξι μήνες.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Hennion & Walsh Asset Management, Kevin Mahn, "H Τζάνετ Γέλεν και η Fed δεν έχουν διαφοροποιήσει την πολιτική τους. Πέρυσι η Γέλεν είχε δηλώσει ότι η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα ξεκινούσε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Έξι μήνες μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, τον Οκτώβριο, η Γέλεν έδειχνε να προγραμματίζει την αύξηση των επιτοκίων για την Άνοιξη. Το χρονοδιάγραμμα παραμένει ίδιο». Και καταλήγει. «Αναμένουμε τα επιτόκια να αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης μεταξύ Απρίλιο έως Ιούνιο».

Η προσοχή στρέφεται και στις επόμενες κινήσεις και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μικρή επέκταση στο μεταποιητικό κλάδο της χώρας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC ξεπέρασε τις προσδοκίες το Φεβρουάριο καθώς ενισχύθηκε στο 50,1 από 49,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν νέα συρρίκνωση δραστηριοτήτων με διαμόρφωση του δείκτη στο 49,5.

Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται κατά 0,2% στα 58,77 δολ ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,8% στα 1.209,98 δολ. ανά ουγκιά

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v