Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κόψει τη ρευστότητα στην Ελλάδα. Απαρατήρητη πέρασε η νομισματική χαλάρωση από την Κίνα. Στο στόχαστρο ο ενεργειακός κλάδος μετά τη βουτιά του πετρελαίου.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές, ενώ και το ευρώ καταγράφει απώλειες μετά το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δήλωσε ότι δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral μετά την 11η Φεβρουαρίου, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,98% στις 17.504 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng είναι αμετάβλητος στις 24.680 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,51% στις 1952 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,55% στις 5765 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,17% στις 3136 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,02% στις 3366 μονάδες.

Η απόφαση της ΕΚΤ ανατρέπει το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών – ο Nikkei έκλεισε την Τετάρτη με κέρδη σχεδόν 2%. Ακόμη και η νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Κίνα δεν κατόρθωσε να οδηγήσει σε θετικό έδαφος τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης την Τετάρτη, το Πεκίνο ανακοίνωσε μείωση του λόγου υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων κατά 0,5%, κίνηση που πρακτικά ισοδυναμεί με μείωση επιτοκίων καθώς απελευθερώνει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στοχεύει στην αύξηση του δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος, καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκε απότομη «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου με αποτέλεσμα να σβηστούν σχεδόν όλα τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώνεται στα 48,31 δολ. ανά βαρέλι, μετά την κάθετη πτώση κατά 9% την Τετάρτη, αφού ανακοινώθηκε απροσδόκητο άλμα στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v