Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό τριών μηνών οι αγορές της Ασίας

Κοντά σε υψηλό 7 ετών το χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο ενεργειακός κλάδος, αλλά και οι τράπεζες μετά τα αποτελέσματα της Mitsubishi UFJ Financial Group. Η προσοχή παραμένει στραμμένη στην Ελλάδα.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας πήραν την σκυτάλη της ανόδου από τη Wall Street αλλά και τον DAX 30 που έκλεισε χθες σε νέο ιστορικό υψηλό, με τον ενεργειακό κλάδο να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο ακολουθώντας κατά πόδας την ανάκαμψη που καταγράφεται στις τιμές των εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,98% στις 17.678 μονάδες. Ξεχωρίζει η μετοχή της Mitsubishi UFJ Financial Group, η οποία καταγράφει άλμα 6,4% καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 18% για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε ανοδικά ευρύτερα των χρηματοοικονομικό τομέα με τον σχετικό κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 2,9%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,44% στις 24.661 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,55% στις 1962 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 1,19% στις 5733 μονάδες και πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το υψηλότερο επίπεδο 7 ετών, με στήριξη από τη μείωση των επιτοκίων σε ιστορικό χαμηλό που ανακοίνωσε χθες η Reserve Bank of Australia.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,93% στις 3175 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 1,04% στις 3401 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύεται κατά 1,5% και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το εάν θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία, τονίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την τάση στην αγορά ενέργειας. Η τιμή πετρελαίου Brent κατέγραψε την Τρίτη ράλι σχεδόν 6%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων 4 συνεδριάσεων. Κατά τη συνεδρίαση στην Ασία, η τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφει σήμερα ήπιες διορθωτικές κινήσεις κατά 0,5% στα 57,60 δολ. ανά βαρέλι. Η τιμή του χαλκού όμως, συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με κέρδη 0,8% (μετά το χθεσινό μίνι ράλι κατά 3,8%)

Αρκετοί επισημαίνουν παράλληλα, πως η βελτίωση του κλίματος αποδίδεται εν μέρει και στις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα, τις νέες προτάσεις του κ. Βαρουφάκη και τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Τονίζουν δε, πως τις επόμενες δύο ημέρες υπάρχουν κρίσιμες συναντήσεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν και την πορεία των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v