Έντονες διακυμάνσεις επικράτησαν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας καθώς έντονος ήταν ο προβληματισμός των επενδυτών μετά τη λευκή πετσέτα που πέταξε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας εγκαταλείποντας τη σύνδεση τον στόχο ελάχιστης ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ. Κρατικά ομόλογα και χρυσός συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 16.864 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,71% στις 24.178 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 1888 μονάδες και ο αυστραλιανός ΑSX χαμηλότερα κατά 0,6% στις 5278 μονάδες.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Αυστραλίας και Ιαπωνίας υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 2,49% και το 0,225% αντιστοίχως. Η τιμή του χρυσού, που εκτοξεύθηκε κατά 2,8% χθες, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στα 1,259 δολ. ανά ουγκιά. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,2% στα 116,45 γεν έναντι του δολαρίου, αν και στην εβδομάδα καταγράφει άνοδο 1,8%
«Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εξέπληξε άπαντες και δημιουργεί ανησυχία και νευρικότητα στις αγορές» εξηγεί ο Nader Naeimi της AMP Capital Investors και συμπληρώνει: «Η στρατηγική προς το παρόν είναι διατήρηση κεφαλαίων, με αγορά χρυσού για κάλυψη ενάντια στην αστάθεια που θα συνεχιστεί»
Θετικό ωστόσο είναι το κλίμα στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,92% στις 3367 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,61% στις 3626 μονάδες. Αιτία είναι και εδώ οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις ποσοστώσεις χρηματοδότησης των τραπεζών κατά 8,1 δισ. δολ. φέτος, αυξάνοντας τη ρευστότητα . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων στον αγροτικό τομέα και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μια ημέρα νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε στοχευμένες προσαρμογές, τονίζοντας πως στόχος της είναι να δημιουργήσει «όχι πολύ σφικτές, αλλά ούτε πολύ χαλαρές» νομισματικές συνθήκες.