Τάση αποστροφής ρίσκου επικρατεί στις αγορές με τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται πτωτικά, όπως και οι τιμές των εμπορευμάτων, ενώ αντιθέτως οι επενδυτές στρέφονται στην «ασφάλεια» του γεν.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,71% στις 16.795 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,54% στις 24.084 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,18% στις 1913 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,93% στις 5332 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,74% στις 3211 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,66% στις 3490 μονάδες.
Το ιαπωνικό νόμισμα κινείται ανοδικά στα 117,28 γεν έναντι του δολαρίου που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου. Στον αντίποδα, η τιμή του χαλκού υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, κάτω από τα 5.500 δολ. ανά τόνο και του πετρελαίου Brent κατά 1,8% στα 46,59 δολ. ανά βαρέλι συνεχίζοντας την αδυσώπητη πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών.
«Πολύ ρίσκο, πολλή αβεβαιότητα και αρκετός φόβος. Έτσι ξεκίνησε το 2015 για τις αγορές» εξηγεί ο Evan Lucas της IG.
Η νευρικότητα αναφορικά με τις αποπληθωριστικές πιέσεις ενισχύεται από την τελευταία κίνηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία και προειδοποίησε πως εξαρτάται υπερβολικά από τη «μοναδική μηχανή» της αμερικανικής ανάκαμψης. Παράλληλα, οι αγορές προσπαθούν να διευκρινίσουν εάν η πτώση στην τιμή του πετρελαίου κατά 50% στο χαμηλό 6ετίας είναι τελικά θετική ή αρνητική εξέλιξη για την οικονομία. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι αυξάνονται οι καταναλωτικές δαπάνες και άλλοι διαφωνούν επισημαίνοντας πως η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.
«Οι επενδυτές θα μπορούσαν πιθανότατα να αγνοήσουν την κίνηση εάν υποχωρούσε μόνο το πετρέλαιο ή μόνο η τιμή κάποιου άλλου εμπορεύματος, αλλά η πτωτική πορεία σε όλα τα εμπορεύματα είναι προειδοποιητικό σημάδι που δεν μπορεί να αγνοηθεί» εξηγεί ο Chris Beauchamp