Μετά την έντονη αναστάτωση που προκλήθηκε χθες κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Ρωσία, οι αγορές της Ασίας κινούνται σήμερα με μεγαλύτερη νηφαλιότητα. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσιάζουν μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις, περιμένοντας και τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,38% στις 16.819 μονάδες. Η ιαπωνική αγορά βρήκε στήριξη στις διορθωτικές κινήσεις που καταγράφει το γεν μετά τη σημαντική άνοδο των τελευταίων ημερών. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,4%, καθώς ανακοινώθηκε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, παρά την πτωτική πορεία στις τιμές της εισαγόμενης ενέργειας, και αύξηση των εξαγωγών κατά 4,6% σε ετήσια βάση.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,18% στις 22630 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 1900 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,19% στις 5140 μονάδες.
Οι επενδυτές διστάζουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κινήσεις καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Fed, από την οποία ενδέχεται να υπάρξει η πρώτη σαφής καθοδήγηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση.
Μόλις χθες η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε τεράστια αύξηση επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, ξυπνώντας φόβους από την κρίση του 1998. Οι αγορές αγνόησαν την κεντρική τράπεζα με αποτέλεσμα το ρούβλι να κατρακυλά σε νέο ιστορικό χαμηλό. Οι αναλυτές της Citi προειδοποίησαν ότι πλέον τα πολεμοφόδια της Μόσχας εξαντλούνται και πως η Ρωσία «αντιμετωπίζει απόλυτη συναλλαγματική κρίση».
Αιτία για τα δεινά της Ρωσίας είναι αφενός οι κυρώσεις της Δύσης αφετέρου η κάθετη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού. Το πετρέλαιο Brent συνεχίζει σε πτωτική πορεία αγγίζοντας τα 59,29 δολ. ανά βαρέλι.
Η κινεζική αγορά πάντως, συνεχίζει σε νέο υψηλό 3,3 ετών κυρίως λόγω των προσδοκιών για νέα αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο. Ο Shanghai Composite καταγράφει άνοδο 1,29% στις 3060 μονάδες και ο CSI 300 κέρδη 1,7% στις 3359 μονάδες.