Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίο ράλι 8% στη Σαγκάη

Επιμένουν ανοδικά οι αγορές της Ασία. Κοντά σε χαμηλό 7 ετών το γεν και αρνητικό πρόσημο στα διετή yield της Ιαπωνίας. Τι δείχνουν τα νέα οικονομικά μεγέθη. Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του πετρελαίου μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ που ανοίγει μία νέα εποχή για την αγορά πετρελαίου με σημαντικά χαμηλότερες τιμές, την οποία οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως de facto ποσοτική χαλάρωση για την παγκόσμια οικονομία. Η προσοχή των επενδυτών όμως, στρέφεται παράλληλα, στις κεντρικές τράπεζες Ιαπωνίας και Κίνας μετά τα τελευταία οικονομικά μεγέθη που απογοητεύουν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,23% στις 17.459 μονάδες. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,5% στα 118,31 γεν έναντι του δολαρίου και πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νέο χαμηλό 7 ετών. Επίσης, οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας υποχώρησαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο -0,005%.

Αιτία για αυτές τις εξελίξεις ήταν το μπαράζ οικονομικών μεγεθών που αποδεικνύουν πως η ιαπωνική οικονομία – παρά τη σαρωτική νομισματική επέκταση – δεν αποδίδει βάσει στόχου. Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,9% έναντι στόχου στο 2%, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,2% σε μηνιαία βάση και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

«Καθώς συνεχίζονται οι αγορές δολαρίου στον απόηχο της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, το γεν πωλείται ακόμη περισσότερο και η τάση επιδεινώνεται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό»  εξηγεί ο Kengo Suzuki της Mizuho Securities και συμπληρώνει: «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προσδοκίες για νέα χαλάρωση από την BoJ».

Σημειώνεται πως η τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφει κάθετη πτώση στα 71,53 δολ. ανά βαρέλι, καθώς η Σαουδική Αραβία πρακτικά μπλόκαρε τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Η εξέλιξη αυτή, στήριξε το θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές με την εξαίρεση της Αυστραλίας η οποία επηρεάζεται από την πτωτική πορεία που καταγράφεται στις τιμές των μετάλλων.

Έτσι, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,16% στις 24.042 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07% στις 1980 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 1,55% στις 5298 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 1,99% στις 2682 μονάδες και ο CSI 300 με κέρδη 1,97% στις 2808 μονάδες. Για την εβδομάδα, ο Shanghai Composite καταγράφει κέρδη 7,9%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων τριών ετών.

Για την κινεζική αγορά, το θετικό κλίμα ξεκίνησε από την Παρασκευή, όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αιφνιδιάζοντας άπαντες, προχώρησε σε μείωση επιτοκίων, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές για την πρόθεσή της να στηρίξει την οικονομία. Με δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, Κινέζοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και νέων κινήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v