Περιορισμένες κινήσεις με αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο που έχει υποστεί έντονες διακυμάνσεις με τα μεγάλα γεγονότα των τελευταίων ημερών, επικράτησε τάση ρευστοποίησης κερδών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 17.288 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,64% στις 23.379 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,01% στις 1966 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με υποχώρηση 0,57% στις 5352 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,21% στις 2451 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,16% στις 2537 μονάδες.
Μόλις χθες, υπό την πίεση της συνεχιζόμενης ύφεσης στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προκήρυξε πρόωρες εκλογές και ανακοίνωσε αναβολή στην αύξηση της φορολογίας επί των λιανικών πωλήσεων που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2015. Παράλληλα, έδωσε εντολή στο οικονομικό του επιτελείο να προχωρήσουν στο σχηματισμό πακέτου αναπτυξιακών μέτρων.
Οι επενδυτές ανέμεναν σήμερα την αντίδραση του κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας, που ήταν βασικός υπέρμαχος των φορολογικών αυξήσεων. Ο Χαριχίκο Κουρόντα δεν επέκρινε το Σίνζο Άμπε και – όπως αναμενόταν – δεν ανακοίνωσε αλλαγές στη νομισματική πολιτική. «Κατανοώ ότι το εάν θα αυξηθεί ο φόρος επί των πωλήσεων είναι κάτι που αποφασίσει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικές και άλλες συνθήκες. Μιλώντας γενικά, είναι σημαντικό για την Ιαπωνία να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών» δήλωσε.
Η Wall Street έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με νέο ρεκόρ. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθώς σήμερα ανακοινώνονται τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που ενδεχομένως να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις της Fed στο μέτωπο των επιτοκίων.
Η τιμή του πετρελαίου Brent ανακάμπτει κατά 0,1% στα 78,57 δολ. ανά βαρέλι καθώς πλησιάζει η σύνοδος του ΟΠΕΚ και κυκλοφορούν σενάρια για επικείμενη μείωση της παραγωγής από το καρτέλ.