Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στην Ασία με το τέλος του QE

Περιορισμένες κινήσεις και μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές καθώς η Fed κλείνει την στρόφιγγα της ρευστότητας. Τα σενάρια για τα επιτόκια των ΗΠΑ και οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές. Μίνι ράλι για το δολάριο σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Με ψυχραιμία αντιδρούν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να τερματίσει μετά από έξι χρόνια το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το μεγάλο πείραμα της νομισματικής πολιτικής με το οποίο στήριξε αγορές και οικονομία στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 15.658 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,49% στις 13.703 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,11% στις 1958 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,48% στις 5457 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,67% στις 2388 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 0,56% στις 2465 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 0,6%.

Η απόφαση για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης άλλωστε, ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένη και οι επενδυτές περίμεναν κυρίως ενδείξεις για το μείζον θέμα των επιτοκίων. Η Fed όμως, διατήρησε την προηγούμενη καθοδήγηση λέγοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά σε μηδενικά επίπεδα «για σημαντικό χρονικό διάστημα». Η μεγάλη αλλαγή σε αυτή τη σύνοδο της Fed είναι πως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό δεν έγινε λόγος για «σημαντικό» κενό στην αγορά απασχόλησης. «Νομίζω κανείς δεν περίμενε μία τόσο σημαντική αναβάθμιση στην εκτίμηση της Fed για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας» δηλώνει η Κάθι Λίεν της BK Asset Management.

Το δολάριο πάντως, βρέθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος  καταγράφοντας άνοδο 0,7% στα 109,145 γεν. Έναντι του ενιαίου νομίσματος το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 1,2605 δολ.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην αμερικανική οικονομία καθώς αργότερα σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ με τους αναλυτές να αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης 3% για το τρίτο τρίμηνο. Το ζητούμενο είναι εάν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να στηρίξει τις αναδυόμενες αγορές, που κινδυνεύουν με εκροές κεφαλαίων καθώς η Fed κλείνει την στρόφιγγα της προσφοράς.

«Καθώς τα αμερικανικά επιτόκια θα αρχίσουν να κινούνται ανοδικά, χώρες με μεγάλες απαιτήσεις εξωτερικού δανεισμού όπως η Τουρκία, η Ινδονησία και η Νότιος Αφρική θα δεχθούν πιέσεις» γράφουν οι αναλυτές της Capital Economics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v