Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά τα χρηματιστήρια της Ασίας

Θετική η αντίδραση των ασιατικών αγορών στα στρες τεστ της ΕΚΤ. Αίρεται μία σημαντική αβεβαιότητα, λένε οι αναλυτές. Εξαίρεση οι κινεζικές αγορές που κινούνται πτωτικά καθώς αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η σύνδεση των αγορών Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα χρηματιστήρια της Ασίας στην πρώτη συνεδρίαση μετά την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των stress test για τις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου. Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,3% στα 1,2704 δολ. και τα futures για τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες δείχνουν ανοδική τάση.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 15.388 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi υψηλότερα κατά 0,33% στις 1931 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,79% στις 5441 μονάδες.

Στη Wall Street, ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή στις 1964 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη 4,1% - πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2013.

«Είναι μία αξιοσημείωτη αλλαγή καθώς ο δείκτης είχε βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών πριν μόλις 7 συνεδρίασης, κυρίως λόγω του φόβου για νέα ύφεση στην Ευρώπη» σχολιάζουν οι Financial Times.

Η εικόνα από τα stress test όμως, ήταν ενθαρρυντική. «Καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν απέτυχε. Και οι μικρότερες τράπεζες που βρέθηκαν με κεφαλαιακά ελλείμματα έχουν σχεδόν εννέα μήνες στη διάθεσή τους για να καλύψουν τα κενά που εντόπισε η ΕΚΤ, της οποίας στόχος είναι να κλείσει επιτέλους σχεδόν μισή δεκαετία χρηματοοικονομικών αναταραχών στην περιοχή» σχολιάζει το Bloomberg.

«Οι αρχές στην Ευρώπη έχουν ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος και θα συνεχίσουν να πλημμυρίζουν την αγορά με ρευστότητα. Τα βασικά θέματα στην Ευρώπη των τελευταίων ετών είναι πλέον παλιά υπόθεση» σχολιάζει ο Donald Williams της Platypus Asset Management.

«Το κεφαλαιακό κενό των 25 δισ. ευρώ που αποτύπωσε η ΕΚΤ ήταν στο κατώτερο εύρος των εκτιμήσεων. Εάν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις κεφαλαίων που έγινε πρόσφατα, τότε το κενό περιορίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ. «Αν και ο ιταλικός τραπεζικός τομέας πιθανότατα να δεχθεί πιέσεις στις αγορές καθώς εννέα ιταλικές τράπεζες διαπιστώθηκε ότι πρέπει να κάνουν κινήσεις στους ισολογισμούς τους, αλλά η γενική εικόνα είναι θετική, ένα σπάνιο λαμπρό σημείο εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για πολλές αγορές» σχολιάζουν οι Financial Times.

Εξαίρεση αποτελούν οι κινεζικές αγορές που κινούνται πτωτικά λόγω της καθυστέρησης που καταγράφεται στα σχέδια για την ένωση των χρηματιστηρίων Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης, ώστε να μπορούν να κάνουν trading των μετοχών και στις δύο πλατφόρμες. Πολλοί επενδυτές πίστευαν πως αυτό το σχέδιο – που έχει προαναγγελθεί από τον Απρίλιο – θα ξεκινούσε να εφαρμόζεται σήμερα, αλλά το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε πως «δεν έχει λάβει τα ην σχετική έγκριση από το Stock Connect και πως δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία για την εφαρμογή της σύνδεσης».

Έτσι, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,84% στις 23.105 μονάδες. Στις κινεζικές αγορές, ο Shanghai Composite κινείται χαμηλότερα κατά 0,64% στις 2287 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,03% στις 2366 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v