Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας μετά από πολλές ημέρες κάθετης πτώσης που έφεραν τις αγορές στο χαμηλότερο επίπεδο 7 μηνών. Οι αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν ότι η νευρικότητα διατηρείται, ειδικότερα μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας
Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei, που χθες υποχώρησε κάτω από τις 15.000 μονάδες, έκλεισε με άνοδο 0,92% στις 15.073 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,57% στις 23.179 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 1925 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,65% στις 5238 μονάδες.
Στις κινεζικές αγορές, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,28% στις 2366 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,36% στις 2455 μονάδες.
Οι επενδυτές πάντως, εξακολουθούν να προτιμούν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών Treasuries υποχώρησαν σε χαμηλό έτους, αγγίζοντας το 2,1964%.
«Θα είναι δύσκολο για τις αγορές να προχωρήσουν σε ένα ουσιαστικό ράλι, ενώ επιδεινώνονται τα οικονομικά μεγέθη, εκτός εάν τα εταιρικά κέρδη και η καθοδήγηση για τις προσδοκίες αποδειχθούν καλύτερα των προσδοκιών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη» δήλωσε ο Michael Hewson της CMC Markets.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Κίνα που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 1,6% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 5 ετών, δίνοντας νέα τροφή στα σενάρια για σημαντική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Η προσοχή στρέφεται και στη Γερμανία, όπου χθες η κυβέρνηση προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης, μετά το μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών. Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί για την οικονομία της ευρωζώνης είναι η απόφαση της Νοτίου Κορέας να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. στο 2%., ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας.