Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες, ενώ ξεχωρίζει το Τόκιο. Προβληματίζουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας. Σε νέο υψηλό έξι ετών το δολάριο έναντι του γεν. Έτοιμη για νέα χαλάρωση δηλώνει η BoJ.

Σε κλίμα νευρικότητας διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στην Ασία. Ο πρόεδρος Ομπάμα, που στο διάγγελμα του δεσμεύθηκε να κυνηγήσει τους Τζιχαντιστές «όπου κι αν βρίσκονται», αλλά και τα τελευταία στοιχεία που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία, προβληματίζουν τους επενδυτές.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,25% στις 24.643 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με πτώση 0,74% στις 2034 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,49% στις 5546 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,41% στις 2308 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,43% στις 2421 μονάδες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά μόλις 2% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 2,3% και οι αναλυτές προέβλεπαν για τον Αύγουστο μικρότερη επιβράδυνση στο 2,2%. Ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης είναι στο 3,5%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για μείωση κατά 1,1%, ενώ τον προηγούμενο μήνα, είχε μειωθεί κατά 0,9%.

Επιβεβαιώνοντας την αποδυνάμωση της ζήτησης και τις αποπληθωριστικές πιέσεις σε επίπεδο παραγωγού, η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Κίνας (Baosteel) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση τιμών για τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου, που κανονικά είναι περίοδος υψηλής ζήτησης για τον εν λόγω κλάδο.

 «Καθώς ο πληθωρισμός της Κίνας κινείται πτωτικά, πιστεύουμε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και πως η Κίνα χρειάζεται να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική» δήλωσε ο Hao Zhou, της ANZ και συμπλήρωσε: «Το πιο σημαντικό στοιχείο, ο δείκτης τιμών παραγωγού, υποδεικνύει ότι τα πραγματικά επιτόκια για τις επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης, με αποτέλεσμα εν καιρώ να συμπιεστούν τα περιθώρια κερδοφορίας»

Αντίθετο ωστόσο, ήταν το κλίμα στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,76% στις 15.909 μονάδες. Οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος έδωσαν ώθηση στην ιαπωνική αγορά και κυρίως στις εξαγωγικές εταιρίες με έντονη παρουσία στις ΗΠΑ. Το δολάριο βρέθηκε σε νέο υψηλό έξι ετών, στα 107,02 γεν, καθώς επενδυτικοί οίκοι, εκ των οποίων και η BlackRock εκτιμούν πλέον ότι η αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ θα γίνει στις αρχές του 2015.

Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε στον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε πως η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εάν αποδειχθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πληθωρισμό 2%. Σημειώνεται πως η Ιαπωνία προχωρά στο πείραμα των Αμπενομικών, έχοντας ουσιαστικά διπλασιάσει τη νομισματική της βάση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις 20ετείς αποπληθωριστικές πιέσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v