Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους πλην Nikkei. Σε χαμηλό έξι ετών το γεν έναντι του δολαρίου. Οι δηλώσεις της Fed που προκαλούν προβληματισμό. Ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας και ενίσχυση του γουάν. Κλειστή η αγορά του Χονγκ Κονγκ λόγω αργίας.

Ήπιες πτωτικές πιέσεις δέχονται οι περισσότεροι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες με την εξαίρεση του Τόκιο όπου η υποχώρηση του γεν στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν έξι ετών έναντι του δολαρίου παρέχει στήριξη στο Nikkei.

Έτσι, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 15.749 μονάδες. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 106,17 γεν έναντι του δολαρίου, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Ο δείκτης δολαρίου του πρακτορείου Bloomberg βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 12 μηνών, αγγίζοντας τις 1.046 μονάδες. Αιτία είναι έκθεση της Fed Σαν Φρανσίσκο όπου αναφέρεται πως οι αγορές στηρίζονται υπερβολικά στη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην έκθεση συγκεκριμένα τονίζεται ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως ο κόσμος φαίνεται πως αναμένει πιο στηρικτική νομισματική πολιτική από ότι οι συμμετέχοντες στην FOMC».

Ο κορεατικός Kospi υποχωρεί κατά 0,33% στις 2049 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 5601 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί οριακά κατά 0,02% στις 2326 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,12% στις 2446 μονάδες.

Η αγορά του Χονγκ Κονγκ είναι κλειστή λόγω αργίας.

 «Η αγορά ακολουθεί την τάση των ΗΠΑ» εξηγεί η Daphne Roth, της ABN Amro και συμπληρώνει: «Βλέπουμε πιθανότατα μια προσωρινή ανάπαυλα μετά το πρόσφατο ράλι. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να κινείται ανοδικά. Παραμένουμε overweight για τα χρηματιστήρια»

Στην Κίνα, η κεντρική τράπεζα καθόρισε σε υψηλότερα επίπεδα το εύρος διακύμανσης του γουάν, αφού ανακοινθώθηκε εκτίναξη του εμπορικού πλεονάσματος σε νέο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το γουάν ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 6,132 έναντι του δολαρίου, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου.  Οι κινεζικές εξαγωγές άγγιξαν τον Αύγουστο τα 49,8 δις. δολ., ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου στα 47,3 δις. δολ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v