Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στις αγορές της Ασίας

Η προσοχή στην οικονομία. Εντυπωσιάζει το ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας. Έντονος προβληματισμός στην Ιαπωνία με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,1%. Ξεχωρίζει η μετοχή της Softbank. Κλειστές οι αγορές σε Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν.

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις είναι οι εικόνα που παρουσιάζουν οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μετά το νέο ρεκόρ στη Wall Street την Παρασκευή. Η προσοχή στρέφεται στο μέτωπο της οικονομίας όπου  οι ειδήσεις είναι αντικρουόμενες. Η Κίνα ανακοινώνει εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ που ξεπερνά κάθε προσδοκία, ενώ αντιθέτως η συρρίκνωση του Ιαπωνικού ΑΕΠ αποδεικνύεται χειρότερη των εκτιμήσεων.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 15.705 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,17% στις 25.196 μονάδες και ο αυστραλιανός ΑSX κατά 0,31% στις 5581 μονάδες.

Οι αγορές σε Κίνα, Νότιο Κορέα και Ταϊβάν είναι κλειστές λόγω αργίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μετοχή της ιαπωνικής SoftBank με κέρδη 2,5% ενόψει της δημόσιας εγγραφής της Alibaba Group Holding, στην οποία η ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει σημαντικό ποσοστό.

Στην Κίνα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,4% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, ενώ αντιθέτως οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,4% με αποτέλεσμα η χώρα να καταγράψει εμπορικό πλεόνασμα 49,8 δισ. δολ. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών κατά 9% και των εισαγωγών κατά 3%. «Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κινεζική οικονομία θα βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά ανησυχούν ότι τα στοιχεία για τις εισαγωγές δείχνουν  πως ο βιομηχανικός κλάδος μπορεί να μην βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση για να στηρίξει αυτή την προσδοκία» δήλωσε ο William Fangk της Tanrich Securities.

Στον αντίποδα, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 7,1% σε ετήσια βάση το τρίμηνο που έληξε τον Ιούλιο, ενώ η αρχικά η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης έκανε λόγο για ύφεση 6,8%. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg- προέβλεπαν κατά μέσο όρο συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7%. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως ο αντίκτυπος από την αύξηση της φορολογίας στις λιανικές πωλήσεις είναι μεγαλύτερος από ότι είχε υπολογιστεί, ενώ επί τάπητος πλέον τίθεται και το ευρύτερο εγχείρημα των Αμπενομικών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v