Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις καταγράφουν οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, παρά τα πρωτοφανή μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι. Παρά το νέο ρεκόρ στη Wall Street και τα υψηλά έξι ετών στις ευρωπαϊκές αγορές, τα χρηματιστήρια της Ασίας δείχνουν ασυγκίνητα.
Συγκεκριμένα, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 15.668 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,35% στις 25210 μονάδες και στη Σεούλ ο κορεατικός Kospi κατά 0,33% στις 2049 μονάδες. Ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με πτώση 0,59% στις 5598 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,35% στις 2315 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,44% στις 2436 μονάδες.
Η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων του ευρώ σε νέο ιστορικό χαμηλό και κάνει το πρώτο βήμα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ιδιωτικών ομολόγων. Οι αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι ήταν έκπληξη για τις αγορές. Οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ΕΚΤ χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αποτιμήσει τα προηγούμενα μέτρα που ανακοίνωσε μόλις τον Ιούνιο.
Ο Geogg Kendrick, της Morgan Stanley αναφέρει πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ «είναι πολύ σημαντικές για την Ασία», αλλά και εκείνος διαπιστώσει πως η σημερινή αντίδραση δείχνει πως οι επενδυτές δεν συγκινήθηκαν. «Εάν η ΕΚΤ θέλει σοβαρά να προσθέσει 1 τρισ. ευρώ στον ισολογισμό της, τότε οι διαρροές προς την Ασία μπορεί να είναι σημαντικές» δήλωσε. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα ανακοινωθούν στη σύνοδο του Οκτωβρίου.
Τις εντονότερες πιέσεις στις αγορές της Ασίας δέχεται ο μεταλλευτικός κλάδος. Η μετοχή της Newcrest Mining υποχωρεί κατά 3,8% και της Fortescue Metals κατά 4% καθώς οι τιμές των βασικών μετάλλων στην Κίνα βούλιαξαν σχεδόν σε χαμηλό 5 ετών. Συγκεκριμένα, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος κατρακύλησε στα 84,30 δολ. ανά τόνο, με αρκετούς αναλυτές να κάνουν λόγο για κορεσμό της αγοράς και να προβλέπουν περαιτέρω πτώση της τιμής.
Η προσοχή στρέφεται τώρα στα αμερικανικά οικονομικά μεγέθη και συγκεκριμένα στο δείκτη ανεργίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές προβλέπουν υποχώρηση στο 6,1% από 6,2% και επισημαίνουν πως η πορεία της ανεργίας είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της Fed αναφορικά με το πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ μετά την χρηματοοικονομική κρίση.