Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές, κέρδη στο Τόκιο

Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια της Fed τρομάζουν τους επενδυτές. Επενδυτικοί οίκοι όπως η BlackRock προειδοποιούν ότι η αύξηση θα γίνει νωρίτερα από ότι έχει προεξοφληθεί. Έντονες πιέσεις στο Χονγκ Κονγκ. Απογοητεύουν τα στοιχεία για την Κίνα.

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και τα νέα σενάρια για την αύξηση επιτοκίων της Fed δημιουργούν προβληματισμό στους επενδυτές με αποτέλεσμα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας να κινούνται πτωτικά, ενώ παράλληλα το δολάριο ενισχύεται σε νέο υψηλό εξαετίας.

Συγκεκριμένα, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 15.788 μονάδες, με στήριξη από τη σημαντική υποχώρηση του γεν.

Στο Χονγκ Κονγκ  ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,73% στις 24.755 μονάδες, ο κορεατικός Kospi κατά 0,33% στις 2049 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κατά 0,66% στις 5571 μονάδες. Σημειώνεται πως το νόμισμα του Χονγκ Κονγκ είναι συνδεδεμένο με το δολάριο και πως οιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των επιτοκίων της Fed έχει άμεσες επιπτώσεις.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,61% στις 2312 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,73% στις 2427 μονάδες.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνκ ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων πέντε μηνών. Συγκεκριμένα, η προσφορά χρήματος Μ2 αυξήθηκε κατά 12,8% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από 13,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ρυθμός αύξησης θα διατηρηθεί ανέπαφος.

Στην αγορά συναλλάγματος, οι εξελίξεις είναι σημαντικές. Η ανατροπή των δεδομένων αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed έχει οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του δολαρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 106,52 γεν έναντι του δολαρίου που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Παράλληλα, ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg βρίσκεται σε υψηλό 14 μηνών.

Αιτία ήταν η Fed Σαν Φρανσίσκο η οποία σε έκθεσή της υποστηρίζει πως οι αγορές στηρίζονται υπερβολικά στη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην έκθεση συγκεκριμένα τονίζεται ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κόσμος φαίνεται πως αναμένει πιο στηρικτική νομισματική πολιτική από ότι οι συμμετέχοντες στην FOMC». Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Rick Rieder, CIO της BlackRock δήλωσε πως πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση θα γίνει στις αρχές του 2015. Εξηγεί πως η βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας αλλά και οι ενδείξεις πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να δικαιολογήσουν ταχύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από ότι έχει προεξοφλήσει η αγορά.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v