Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες που ακολουθούν κατά πόδας της Wall Street, ενώ εντείνεται η νευρικότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις κινήσεις στην Πορτογαλία όπου η Λισαβόνα αναγκάστηκε να προβεί στην κρατική στήριξη της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 15.474 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,42% στις 24.635 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,35% στις 2080 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,26% στις 5533 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,52% στις 2218 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,76% στις 2370 μονάδες.
Η μετοχή της Honda Motor που αντλεί το 47% των εσόδων της από τις πωλήσεις στη Βόρειο Αμερική, υποχωρεί κατά 1,5%. Στον αντίποδα, η China Everbright καταγράφει ράλι 15% καθώς η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγή δομής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του χρηματοοικονομικού ομίλου, επιτρέποντας τοποθετήσεις ιδιωτών. «Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της κυβέρνησης του προέδρου Xi για αναδιοργάνωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας» σχολιάζουν οι Financial Times.
Στην Ευρώπη, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη των τελευταίων δύο ετών για τον DAX. Για τον Dow Jones η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη εβδομάδα 8 μηνών και για τον S&P δύο ετών. Στο μέτωπο της οικονομίας, ο δείκτης ανεργίας τον Ιούλιο στις ΗΠΑ ανήλθε στο 6,2% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ δημιουργήθηκαν συνολικά 209.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 235.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Επιπλέον ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 81,8 μονάδες από 82,5 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση έως τις 82 μονάδες.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι αυστηρότερες ρωσικές κυρώσεις στους μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους. Περίπου 40 ευρωπαϊκές εταιρείες blue chip- εκ των οποίων και πολλές γερμανικές – αντλούν περισσότερο από το 5% των εσόδων τους από τη ρωσική αγορά.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο σήριαλ της αργεντίνικης χρεοκοπίας όπως και της νέας κρατικής στήριξης ευρωπαϊκής τράπεζας, δημιουργούν κλίμα νευρικότητας.