Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στην Ασία - Σε χαμηλό 7 μηνών ο Nikkei

Τα ασιατικά χρηματιστήρια δέχονται και σήμερα ισχυρές πιέσεις μετά τα νέα στοιχεία για την κινεζική βιομηχανική ανάπτυξη που ήταν κάτω των προβλέψεων και εντείνουν την υπάρχουσα νευρικότητα στην αγορά.

Αφού έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους με σημαντική υποχώρηση, τα ασιατικά χρηματιστήρια δέχονται και σήμερα ισχυρές πιέσεις μετά τα νέα στοιχεία για τον κινεζικό τομέα μεταποίησης που δημιουργούν εκ νέου ανησυχίες για το πόσο έντονη θα είναι η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, ο δείκτης Nikkei 225 καταγράφει απώλειες 2,04%. Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng υποχωρεί κατά 0,59% και ο κορεατικός Kospi κατά 0,71%. Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,74% και ο CSI 300 κατά 0,98%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχωρεί κατά 1.8%

Η νέα πτωτική πορεία πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση του κινεζικού δείκτη ΡΜΙ που τον Ιούνιο υποχώρησε στο 52,1 από 53,9 τον Μάιο. Παράλληλα, η HSBC ανακοίνωσε τα δικά της στοιχεία για τον κινεζικό ΡΜΙ τον οποίο υπολογίζει στο 50,4 (με υποχώρηση για τρίτο συνεχή μήνα) από 52,7 τον Μάιο.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα κατώτερα των προβλέψεων στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη για την αμερικανική αγορά εργασίας, δημιουργούν ανησυχίες επιβράδυνσης σε αυτές τις δύο βασικές οικονομίες του πλανήτη. Όσο για την ευρωπαϊκή οικονομία, και εκεί εντείνονται οι ανησυχίες με την απειλή υποβάθμισης που διατύπωσε ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s για την Ισπανία. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην σημερινή έκδοση ισπανικών 5ετών ομολόγων ώστε να δοθεί «στίγμα» για την ικανότητα της Μαδρίτης να αντλεί χρήματα από τις αγορές. Επίσης στο επίκεντρο, βρίσκεται σήμερα η αποπληρωμή των έκτακτων δανείων αξίας 442 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ. Επισημαίνεται ότι ειδικά οι ισπανικές τράπεζες εντόνως ζητούν τις τελευταίες ημέρες συνέχισης αυτής της έκτακτης ετήσιας δανειοδότησης.

Εν μέσω αυτών των παραγόντων, τα futures δείχνουν αρνητικό άνοιγμα για τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 φέρεται να υποχωρεί κατά 1,6%, ο γερμανικός DAX 30 κατά 1,3% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,8%.

Επισημαίνεται πως ο Παγκόσμιος Δείκτης MSCI έχει υποχωρήσει κατά 9,6%(συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Στο τρίμηνο, o Dow Jones καταγράφει απώλειες 10% ενώ S&P Nasdaq κατά 12%.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 0,98% στις 9.774,02 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,01% στις 1.030,71 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,21% στις 2.109,24 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v