Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 15 μηνών για τις ασιατικές αγορές

Σε χαμηλό 15 μηνών οι ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ευρύτατες ρευστοποιήσεις και το ευρώ να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Απώλειες 3,8% για Nikkei, πτώση 2% για Κίνα.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι ασιατικές αγορές ακολουθώντας το παράδειγμα της Wall Street, με τις ανησυχίες να προέρχονται τόσο από την χειρότερη του αναμενόμενου πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας όσο και από τον φόβο για πιθανή χρεοκοπία της Ουγγαρίας.

Απώλειες 3,3% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού στο επίπεδο των 109,73 μονάδων, με μόλις 27 από τις 983 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη να εμφανίζουν θετικό πρόσημο.

«Οι αγορές στενάζουν υπό το βάρος των υψηλών χρεών και υπάρχει τεράστια ανησυχία για το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η Ουγγαρία αποτελεί μία ακόμη ένδειξη των τεράστιων προβλημάτων», τονίζει στο Bloomberg ο κ. Greg Gibbs, αναλυτής αγορών συναλλάγματος στην Royal Bank of Scotland.

Ιδιαίτερα ισχυρό το πλήγμα για τις μετοχές εταιριών που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος κερδών και πωλήσεων από την αγορά των ΗΠΑ, με την Canon να υποχωρεί κατά 4,9%, την KB Financial Group να αποδυναμώνεται κατά 3,3% και την BHP Billiton να σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,5%.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων η αγορά της Ιαπωνίας, με τον Nikkei να υποχωρεί κατά 3,84%. Ανάλογη εικόνα στα χρηματιστήρια Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, όπου οι δείκτες ASX και Hang Seng αποδυναμώθηκαν κατά 2,73% και 2,36% αντίστοιχα. Στο ίδιο «μήκος κύματος» και η αγορά της Ν. Κορέας με τον Kospi να υποχωρεί κατά 1,57%.

Ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήριο της Κίνας, όπου ο CSI 300 αποδυναμώθηκε κατά 2,06% και ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση της τάξης του 1,93%.

Διατήρηση των ισχυρών πιέσεων υποδεικνύουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Πτώση 1,3% για τον DAX 30, αποδυνάμωση 1,7% για τον FTSE 100, ενώ κατά 2,2% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40.

Τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης, η βουτιά του ευρώ σε νέο χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου και ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ουγγαρίας, ώθησαν σε πτώση άνω του 3% τη Wall Street. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow σημείωσε πτώση 3,16% στις 9.931,22 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 3,44% στις 1.064,93 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 3,64% στις 2.219,17 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v