Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις λόγω ιαπωνικού ΑΕΠ στην Ασία

Η "ελεύθερη πτώση" της ιαπωνικής οικονομίας οδήγησε ισχυρά χαμηλότερα τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, αν και οι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, αντέδρασαν με ψυχραιμία. Πτώση 0,38% για Nikkei.

Με αρνητικές διαθέσεις ξεκίνημα για την εβδομάδα στις ασιατικές αγορές, με τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τον κλάδο των πρώτων υλών να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Στην πτώση συμβάλλουν τόσο η συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1974, όσο και οι δηλώσεις των επικεφαλής της G7 ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα συνεχιστεί και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2009.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 3,3% στο γ’ τρίμηνο, ποσοστό μεγαλύτερου του αναμενόμενου, κάτι που «μεταφράζεται» σε ετήσια υποχώρηση κατά 12,7%.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε 0,4%, με το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 5. "Ψύχραιμα" αντιμετώπισαν οι επενδυτές στην αγορά του Τόκιο, την κάθετη υποχώρηση της οικονομίας, με τον δείκτη Nikkei να καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,38%.

Ισχυρότερες οι πιέσεις στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ASX στην αγορά της Αυστραλίας να αποδυναμώνεται 1,19%, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να κινείται 1,72% χαμηλότερα και τον δείκτη Kospi στην αγορά της Ν. Κορέας να υποχωρεί 1,42%. Στον αντίποδα σε ιδιαίτερα θετική τροχιά κινήθηκε η κινεζική αγορά, με τον Shanghai Composite να ενισχύεται υψηλότερα του 2%.

Σε τροχιά υποχώρησης κινήθηκε, την Παρασκευή, η Wall Street. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχώρησε 1,04% στις 7850,41 μονάδες, ο S&P 1% στις 826,84 μονάδες και ο Nasdaq 0,48% στις 1534,36 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow υποχώρησε 5,2%, ο S&P 4,8% και ο Nasdaq 3,6%. Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή σήμερα, λόγω του εορτασμού των γενεθλίων του George Washington.

Πιέσεις ασκούνται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί κατά 58 μονάδες, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται πλησίον των 55 μονάδων και τον CAC 40 να κινείται κατά 50 μονάδες χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v