Πτώση 0,18% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η υποχώρηση του Ενεργητικού οφείλεται τόσο στις απώλειες μεριδίων κατά -0,09%, όσο και στο γεγονός ότι οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική κεφαλαιαγορά είχαν αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 30/9/2016

Στο μοτίβο των προηγούμενων ημερών κινήθηκε η τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, δηλαδή συνεχή υποχώρηση μεριδίων με αποτέλεσμα το Ενεργητικό να εξαρτάται από τις διαθέσεις των αγορών. Αναλυτικότερα, το σύνολο των κεφαλαίων υπό διαχείριση σημείωσε μικρή ημερήσια πτώση κατά -0,18% και διαμορφώθηκε στα 6,404 δις. €.

Η υποχώρηση του Ενεργητικού οφείλεται τόσο στις απώλειες μεριδίων κατά -0,09%, όσο και στο γεγονός ότι οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική κεφαλαιαγορά είχαν αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης. Πράγματι τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με αρνητική μέση απόδοση -0,70%, τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,60% και τα 18 Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,27%, λόγω του υψηλού μεριδίου αγοράς τους, κίνησαν το Ενεργητικό προς τα κάτω.

Σε θετική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,17%, τα Μετοχικά Α/Κ Ανεπτυγμένων Αγορών με 0,55% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,37%. Οι αποδόσεις των Ομολογιακών Α/Κ που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας κινήθηκαν με μικτά πρόσημα.

Οι εκροές κεφαλαίων είχαν και πάλι έντονο χαρακτήρα και σε αξία ανήλθαν στα 4,662 εκατ. €. Τις μεγαλύτερες εξαγορές μεριδίων σημείωσαν τα Α/Κ Διαχείρισης Βραχ. Διάρκειας με αξία 4,911 εκατ. €, τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 751 χιλ. € και τα Fund of Funds με 334 χιλ. €. Συνεχίζεται η αιμορραγία για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με νέες εκροές αξίας 291 χιλ. €, ενώ στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας οι εξαγορές ήταν ανεπαίσθητες.

Εισροές αξίας 1,781 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, ενώ τα ομόλογα εξωτερικού δείχνουν να επανέρχονται στην προτίμηση των επενδυτών με αποτέλεσμα οι ανάλογες κατηγορίες να κινούνται με – ‘έστω και μικρές – συμμετοχές μεριδίων.

Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε τελικά πολύ «αδύναμος» μήνας για τον Θεσμό, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τις έντονες εξαγορές κεφαλαίων. Σε μηνιαία βάση το Ενεργητικό μειώθηκε κατά -1,88%, με υποχώρηση μεριδίων της τάξεως του -1,21%, που αντιστοιχούν σε υψηλές εκροές αξίας 83,805 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v