Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AXIA: «Βuy» για τις ελληνικές τράπεζες με νέες τιμές-στόχους

Ξεκινά εκ νέου κάλυψη του εγχώριου κλάδου ο οίκος. Ποιες και γιατί είναι οι δύο «αγαπημένες» μετοχές. Οι προβλέψεις για την κερδοφορία, τα κεφάλαια και τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιαιτερότητες του κάθε ομίλου.

AXIA: «Βuy» για τις ελληνικές τράπεζες με νέες τιμές-στόχους

Επανεκκινεί την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών η Axia, δίνοντας σύσταση «αγοράς» και για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους και τιμές-στόχους που διαμορφώνουν περιθώριο απόδοσης 35-58%.

Σε έκθεσή του ο οίκος σημειώνει πως παρότι πιστεύει ότι ο κλάδος θα απολαύσει ένα θετικό μομέντουμ σε βραχυπρόθεσμο-μεσοπρόθεσμο διάστημα, υπάρχουν δομικές διαφοροποιήσεις έναντι των επιμέρους τραπεζών. Προτιμά την Εθνική (ανοδικό περιθώριο 58%) και την Alpha (35%) έναντι της Eurobank (40%) και της Πειραιώς (41%).

Οι λόγοι είναι ότι Alpha και Εθνική διαθέτουν υψηλότερη κεφαλαιακή θέση χωρίς κρατική βοήθεια (στην περίπτωση της Πειραιώς), πάνω από τον μέσο όρο απόδοση ενσώματων περιουσιακών στοιχείων ενώ βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο αναδιάρθρωσης. Βλέπει τη διοίκηση της Alpha Bank να είναι περισσότερο συντηρητική στις εκτιμήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η Εθνική απολαμβάνει κάπως καλύτερο δείκτη κεφαλαίων CET1 μετά την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την επιθετική μείωση του όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ό,τι αφορά στη Eurobank αναμένει να παραγάγει κέρδη 974 εκατ. ευρώ έως το 2019, κάτι που θα οδηγήσει τον δείκτη CET1 στο 14,6% το 2019.

Για την Πειραιώς, εκτιμά ότι η κατάσταση είναι πιο «ευαίσθητη», κυρίως εξαιτίας του υψηλότερου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών επιχειρήσεων, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει (χωρίς να υπάρχει ακόμα πλήρες το νομικό καθεστώς) και εν μέρει επειδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, η τράπεζα έχει υψηλότερο δείκτη κόστους/εσόδων και εξακολουθεί να έχει 2 δισ. ευρώ μετατρέψιμων εργαλείων στον ισολογισμό με κόστος 20 μονάδων βάσης κεφαλαίων τον χρόνο.

Η Axia εκτιμά ότι οι τράπεζες θα φτάσουν σε αποδόσεις επί της απτής λογιστικής αξίας (tangible book value) 5-8% το 2019, με τα NPLs και τα NPEs να μειώνονται κατά 47% και 44% αντίστοιχα.

Δεδομένου του προφίλ της μελλοντικής κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια και της στρατηγικής των τραπεζών και ενός καλύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες θα βελτιωθούν, φέρνοντας τις τράπεζες σε μια πιο άνετη θέση (15-19%), η οποία θα ανοίξει τη συζήτηση για περαιτέρω μείωση μετά το 2019. Όπως σημειώνει πάντως, δεν περιμένει ότι το υπερβάλλον κεφάλαιο θα μοιραστεί στους μετόχους αλλά θα αξιοποιηθεί για την εκκαθάριση του ισολογισμού.

Ως πηγές ρίσκου βλέπει πιθανές αρνητικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν την πορεία βελτίωσης του ενεργητικού, καθυστερήσεις στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και μείωσης της εξάρτησης από το ευρωσύστημα. Στις θετικές εκπλήξεις περιλαμβάνει τις θετικές ειδήσεις από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται ως εξής:

* Alpha Bank: 3 ευρώ

* Eurobank: 1,2 ευρώ

* Εθνική: 0,49 ευρώ

* Πειραιώς: 0,31 ευρώ.

Σε όλες τις μετοχές η σύσταση είναι αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v