Σε ελεύθερη πτώση η παραγωγή πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ

Σταματούν την παραγωγή χώρες υψηλού κόστους, ενώ ο ΟΠΕΚ συνεχίζει στη «σκληρή γραμμή» για να διατηρήσει και να αυξήσει τα μερίδια αγοράς του. Ποιες είναι οι προβλέψεις της ΙΕΑ για την παραγωγή και τη ζήτηση πετρελαίου το 2016.

  • της Anjli Raval
Σε ελεύθερη πτώση η παραγωγή πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ

Η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να καταγράψει το 2016 τη μεγαλύτερη πτώση της εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν και καθοδηγούν τη ζήτηση για αργό από τις χώρες του ΟΠΕΚ, δηλώνει ο μεγαλύτερος οργανισμός προβλέψεων για την ενέργεια στον κόσμο.

«Η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου σταματά την παραγωγή υψηλού κόστους, από το Eagle Ford του Τέξας μέχρι τη Ρωσία και τη Βόρεια Θάλασσα», υποστήριξε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), στη μηνιαία έκθεσή του. Η πτώση σχεδόν 500.000 βαρελιών τη μέρα τον επόμενο χρόνο -που θα οδηγήσει την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ στα 57,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα- είναι η μεγαλύτερη εδώ και 24 χρόνια.

«Η στρατηγική του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να προστατεύσει το μερίδιό του στην αγορά, ανεξάρτητα από τις τιμές, φαίνεται να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή την απώθηση της δαπανηρής, "μη αποδοτικής" παραγωγής», είπε η αρχή για την ενέργεια. Το περιβάλλον των χαμηλότερων τιμών αναγκάζει την αγορά να «συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε», σταματώντας την παραγωγή και παρακινώντας τη ζήτηση, πρόσθεσε.

Η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών με σχιστόλιθο αναμένεται να μειώσει την ορμή της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, που έχει σαρώσει περισσότερο από το μισό της αξίας του Brent, του διεθνή δείκτη αναφοράς για το πετρέλαιο, είπε ο IEA.

Αφού εμφάνισε ανάπτυξη-ρεκόρ με 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014, «η πρόσφατη βουτιά των τιμών θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες». Έχει προβλεφθεί πως θα αναπτυχθεί κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα φέτος και θα συρρικνωθεί κατά 400.000 το 2016, καθώς μειώνονται οι ρυθμοί εξόρυξης.

Οι παραγωγοί εκτός των ΗΠΑ επίσης προσαρμόζονται στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. «Οι παραγωγοί που δουλεύουν στο όριο κέρδους κλείνουν ή κινδυνεύουν, τη στιγμή που οι εταιρίες προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις ζημίες από τα υψηλά λειτουργικά κέρδη. Οι καμπύλες δαπανών επίσης επιταχύνουν τη μείωση», είπε ο IEA.

Η μεγάλη πτώση στην παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ και η εύρωστη ανάπτυξη στη ζήτηση, υπονοούν ότι «εκτός και αν επανέλθουν οι τιμές, οι παραγωγοί χαμηλού κόστους του ΟΠΕΚ θα χρειαστεί να αυξήσουν την παραγωγή κατά το δεύτερο μισό του 2016, για να κρατήσουν την αγορά σε ισορροπία».

Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια περιόδων υπερπροσφοράς, η Σαουδική Αραβία προσάρμοζε την παραγωγή της για να τονώσει τις τιμές. Αλλά τον περασμένο Νοέμβριο, το βασίλειο ενθάρρυνε απόφαση του ΟΠΕΚ να μη μειώσει την παραγωγή, αντίθετα να εστιάσει στο να διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά. Μία πτώση στην τιμή του πετρελαίου, πιστευόταν, θα μείωνε την ανάπτυξη των ανταγωνιστών υψηλού κόστους και θα γεννούσε μία ανάγκη για το αργό του καρτέλ.

Ο IEA περιμένει ότι θα μεγαλώσει η ζήτηση για το αργό του ΟΠΕΚ σε περίπου 32 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο μισό του 2016. Ο ΟΠΕΚ παρήγαγε αυτή την ποσότητα πριν από επτά χρόνια και πρόκειται για αύξηση 1,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τις εκτιμήσεις του 2015. Ο Οργανισμός παρήγαγε 31,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Η ζήτηση για το πετρέλαιο του καρτέλ για το 2015 και το 2016 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, κατά 200.000 και 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Η βουτιά στο πετρέλαιο έχει προκαλέσει ανησυχία στον ΟΠΕΚ, αλλά η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του καρτέλ και de facto ηγέτης του, «είναι απίθανο να ανατρέψει τη στρατηγική που έχει κατευθύνει».

Παρά τις πρόσφατες μειώσεις στην παραγωγή, «το Ριάντ έχει ωθήσει τη ροή πέραν του ορίου των 10 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα για έξι συνεχόμενους μήνες -υπονοώντας πως δεν έχει πρόθεση να σταματήσει», είπε ο IEA.

Το πετρέλαιο στα 50 δολάρια το βαρέλι έχει προσελκύσει περισσότερους αγοραστές και έχει τονώσει την ανάπτυξη της ζήτησης σε ένα υψηλό επίπεδο πέντε ετών, 1,7 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα φέτος -κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ευρώπη και τη Ρωσία. Αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4 βαρέλια την ημέρα το 2016, σύμφωνα με τον IEA.

Οι Αμερικανοί αυτοκινητιστές έχουν οδηγήσει τη ζήτηση της βενζίνης σε υψηλό επίπεδο οκτώ ετών. «Η δίψα των οδηγών για φθηνότερη βενζίνη παραμένει άσβεστη», είπε ο IEA.

Ο Οργανισμός αναμένει η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, να κρατήσει ψηλά τις αγορές της σε αργό, παρά την πρόσφατη αναταραχή στο χρηματιστήριο, την υποτίμηση του νομίσματος και τα αρνητικά νέα σχετικά με τη μακροοικονομία.

Παρά τις θετικές προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο, η προσφορά -στα 96,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο- εξακολουθεί να ξεπερνά τη ζήτηση και τα αποθέματα μεγαλώνουν. Βρίσκονται στα 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα παραπάνω από τα περσινά επίπεδα. «Τα ισοζύγιά μας δείχνουν ότι ο κόσμος θα αρχίσει να απορροφά τα υψηλά αποθέματα το δεύτερο μισό του 2016», είπε ο IEA.

Μέχρι τότε, το Ιράν μπορεί να παράγει περισσότερο πετρέλαιο, με την προϋπόθεση ότι οι κυρώσεις θα έχουν αρθεί μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά με τις παγκόσμιες δυνάμεις, πρόσθεσε ο IEA.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v