Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Είναι οι ανησυχίες των αναλυτών για τον ενδεχόμενο ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ, ήρθε και η κίνηση του Warren Buffett να βγει πωλητής σε Apple και BofA αντλώντας ρευστότητα 250 δισ. δολάρια (μεγαλύτερη του ελληνικού ΑΕΠ) συνδυαστικά με την ιστορική "βουτιά" της Intel για να συνθέσουν τα επάλληλα sell off στην Wall Street. Και όπως λένε, από την στιγμή που "φταρνίζεται" η Νέα Υόρκη "κρυώνουν" τα χρηματιστήρια σε όλες τις πρωτεύουσες του πλανήτη.

Θα περιοριστώ στην περίπτωση της Intel -ο άλλοτε κραταιός κατασκευαστής ηλεκτρονικών τσιπς -που στην διάρκεια των επάλληλων κρίσεων είχε χρηματοδοτηθεί αφειδώς από την κυβέρνηση -μέσω του Institutional Reform and the Informal Sector/προγράμματα πιστωτικής επέκτασης- έχει περιέλθει σε δεινή θέση.

Σαφής για ακόμη μία φορά ο Γιάννης Στουρνάρας, καθώς αναφέρθηκε στα νέα σημάδια αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και το υψηλό σημείο αβεβαιότητας.

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σημείωσε πως η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από αυτήν που ανέμενε η κεντρική τράπεζα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια. Εύλογο το ερώτημα για τις αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας/επιχειρηματικότητας -πρακτικά εάν θα ήταν δυνατή η αναχρηματοδότηση χρέους (κρατών, επιχειρήσεων) ακόμη και στην περίπτωση που επιβεβαιωνόταν ο Ελληνας τραπεζίτης και το 3,75% μειωνόταν στο 3,25% τέλος του 2024.

Σημαντική αύξηση μεγεθών το πρώτο 6μηνο για την τράπεζα, με καθαρά κέρδη 69 εκατ. και στόχο για κερδοφορία 134 εκατ. το 2024.

Ισχυρή πιστωτική επέκταση, με εκταμιεύσεις 1,222 δισ. (27,2%) και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 26,7%.

Πέντε χρόνια λειτουργίας/παρουσίας στην ελληνική αγορά κλείνει αυτές τις ημέρες η μη συστημική τράπεζα, καταγράφοντας ακόμη ένα ανοδικό 3μηνο/6μηνο, πορεία που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά.

Στα 12,24 ευρώ η μετοχή, με μεταβολή 56,92% στο 7μηνο -έναντι 22,94% του Δείκτη Τραπεζών και 14,31% του Γενικού Δείκτη και στα 6,88-13,20 ευρώ το εύρος διακύμανσης- από την εισαγωγή στο ΧΑ, αρχές Οκτωβρίου.

Αύξηση κερδών 34% στο 6μηνο, στα 148,7 εκατ., με άνοδο εσόδων σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς ανακοίνωσε ο όμιλος Titan. Το σημαντικό είναι πως ο όμιλος -μέσω της ΤΙΤΑΝ America- καταγράφει νέα αύξηση εσόδων/κερδών στις ΗΠΑ που είναι -πλέον- η αγορά «κύριος στόχος» της διοίκησης υπό τον Marcel Cobuz (*).

Για το Q1 του 2025 το ΙΡΟ της θυγατρικής στις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχει προηγηθεί μέχρι την περίοδο της δημόσιας εγγραφής.

Η επάνοδος στον MSCI Greece Standard μία από τις κύριες υποστηρικτικές εξελίξεις, ενδεχόμενο με πολλές πιθανότητες να επιτευχθεί στην 3μηνιαία αναθεώρηση του οίκου στις 12 Αυγούστου (σε ισχύ από 2 Σεπτεμβρίου, εάν όντως επιτευχθεί).

«Κλείδωσε» ο φόρος και στους ηλεκτροπαραγωγούς, με τον Γιώργο Φιντικάκη να έχει το σχετικό ρεπορτάζ.

Φόρο που έμμεσα αλλά με σαφήνεια έσπευσε να δικαιολογήσει ο πρωθυπουργός (στη διάρκεια της συνάντησής του με την ΠτΔ).

Είναι η δεύτερη επιβολή έκτακτης (;) φορολογικής επιβάρυνσης, μετά τους ομίλους διύλισης, θέμα που άμεσα άπτεται και της επενδυτικής/χρηματιστηριακής εικόνας που διαμορφώνεται προς τους «έξω».

Δεδομένου ότι οι όμιλοι τους οποίους αφορούν αυτές οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι της «πρώτης γραμμής» της εγχώριας επιχειρηματικότητας, με διεθνή παρουσία/προσανατολισμό και ισχυρή συμμετοχή ξένων funds στο μ.κ., θα περίμενε κάποιος μία -έστω τύποις- τοποθέτηση φορέων που άμεσα/έμμεσα είναι ενδιαφέροντός τους.

v