Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 9 2024

Κύπρου: H προίκα στο δρόμο για το ΧΑ-Τρία μεγάλα tickets για τις ελληνικές τράπεζες-Tips για ΓΕΚ, Ideal και... Μύκονο

Κύπρου: H προίκα στο δρόμο για το ΧΑ-Τρία μεγάλα tickets για τις ελληνικές τράπεζες-Tips για ΓΕΚ, Ideal και... Μύκονο

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Την επικείμενη επιστροφή στο εγχώριο χρηματιστήριο επισημοποίησε χθες η κυπριακή τράπεζα, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Όπως δήλωσε ο CEO, Πανίκος Νικολάου (φωτ.), «το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε πως η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνδυασμό με τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, θα αποφέρει μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη και θα ενισχύσει την παρουσία του Συγκροτήματος στις αγορές».

Η εισήγηση του Δ.Σ. θα τεθεί προς έγκριση σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση, με την τράπεζα να ανακοινώνει χθες και τα αποτελέσματα εξαμήνου, με αυξημένα κέρδη 23%, στα 270 εκατ. ευρώ.

Ως «προίκα» για την εισαγωγή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ότι η Κύπρου αναβάθμισε το guidance για το σύνολο της χρήσης πολύ υψηλότερα των προηγούμενων εκτιμήσεων. Αναμένει, πλέον, καθαρά έσοδα από τόκους περίπου 800 εκατ. ευρώ φέτος και άνω των 700 εκατ. ευρώ το 2025, ανεβάζοντας αντίστοιχα και την πρόβλεψη για τη διανομή μερίσματος στο 50% των κερδών (από εύρος 30-50% προηγουμένως).

Η μερισματική απόδοση του 2023, στο 6,2% αναμένεται να ανέβει στο 8,6% φέτος και σε επίπεδα άνω του 9% το 2025 και το 2026.

Τούτων δοθέντων, η Euroxx δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 6,5 ευρώ, με σύσταση overweight έναντι του τελευταίου κλεισίματος στα 4,03 ευρώ, με το upside να υπερβαίνει το 50%...

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Αισιοδοξία επικρατεί σε Λευκωσία και Αθήνα ότι η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α θα διενεργηθεί με μια ταχύτατη διαδικασία, ώστε εντός Φθινοπώρου η μετοχή να τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χ.Α. Το προφανές θα ήταν, εν όψει placement μετοχών Εθνικής, αυτό να συμβεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ορόσημο επίσης αποτελούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Μια πρώτη γεύση της ταχύτητας θα πάρει η αγορά από τον ορισμό της έκτακτης γενικής συνέλευσης μετόχων της Κύπρου, με θέμα το delisting από LSE και το listing σε Χ.Α. Ευνοϊκά διατεθειμένοι απέναντι στην κίνηση είναι κάποιοι από τους μεγαλομέτοχους της Κύπρου, σύμφωνα με επενδυτικές τράπεζες.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: «Άλμα» 42% σημείωσαν οι δαπάνες για τρόφιμα και είδη παντοπωλείου στο Παρίσι το πρώτο Σαββατοκύριακο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa, ενός από τους κύριους χορηγούς των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, το συγκεκριμένο διήμερο οι μικρές επιχειρήσεις είχαν 26% αύξηση πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντική αύξηση των δαπανών παρατηρήθηκε επίσης σε θέατρα και μουσεία (+159%), εστιατόρια (+36%), το λοιπό λιανικό εμπόριο (+21%) και την ψυχαγωγία (+18%).

Το άλμα στην κατανάλωση δεν περιορίστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα που φιλοξενεί την κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Οι δαπάνες αυξήθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις που φιλοξενούν διάφορες εκδηλώσεις με τη Σεντ-Ετιέν (+214%), τη Λιλ (+100%) και τη Μασσαλία (+38%) στις πλέον κερδισμένες.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εφικτοί είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι στόχοι πιστωτικής επέκτασης, τους οποίους έχουν θέσει οι διοικήσεις για το σύνολο της χρονιάς καθώς επίκεινται μεγάλες εκταμιεύσεις δανείων.

Η Sunlight, μετά την αναχρηματοδότηση δανεισμού της, αναμένεται να εκταμιεύσει δάνειο για νέα εξαγορά εταιρείας συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες, όπως έχει αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία για χορήγηση κοινοπρακτικού δανείου στη Lamda Malls για την επένδυση κατασκευής δύο νέων εμπορικών κέντρων σε Ελληνικό και η -τραπεζική- χρηματοδότηση εξαγοράς της Tέρνα Ενεργειακής.

Πρόκειται για τρία μεγάλα tickets.

 

TESCO GROUP: Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία δεν έχει σχέση με το γνωστό βρετανικό σούπερ μάρκετ. Το ενδιαφέρον με την περίπτωσή της είναι αφενός οι επιδόσεις της και αφετέρου ότι αντιπρόεδρος της είναι ο Σωτήρης Σεϊμανίδης, γνωστό στέλεχος της αγοράς που στο παρελθόν είχε εργαστεί στη ΔΕΛΤΑ και στη Vivartia και τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει την πορεία του με τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της TESCO GROUP, η πυρκαγιά που έπληξε τη θυγατρική της «INERGION-Συστήματα Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας από ΑΠΕ» και η ζημία 687 χιλ. ευρώ, επηρέασε τα περσινά αποτελέσματα της.

Ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε στα 21,243 εκατ. ευρώ από 29,612 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν στις 88.082 ευρώ έναντι 1,813 εκατ. ευρώ.

O όμιλος Tesco που ιδρύθηκε το 1963 είναι μια εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται στους κλάδους της τεχνολογίας τροφίμων και ποτών, της ενέργειας, τουρισμού, φιλοξενίας και των καλλυντικών.

Μεταξύ των θυγατρικών του είναι η TES Cosmetics, η Sifnos House και η Παράδεισος ΑΕ.

 

ΜΥΚΟΝΟΣ: Στο νησί των ανέμων για ολιγοήμερες οικογενειακές διακοπές βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Chiara Ferragni, η γνωστή influencer με τους 28,8 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram.

Από τα video – stories που «ανεβάζει» στον λογαριασμό της επιβεβαιώνεται ότι στην πιο καυτή τουριστική περίοδο του έτους στα σοκάκια της Μυκόνου δεν γίνεται το αδιαχώρητο.

Ακόμη και οι ξαπλώστρες στις παραλίες είναι ψιλόάδειες



ΓΕΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: Το ποσό των 25 εκατ. ευρώ έβαλε η ΓΕΚ στην 100% θυγατρική της ΓΕΚ Παραχωρήσεις, η οποία προχώρησε σε ισόποση αύξηση κεφαλαίου, βάσει της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 23ης Ιουλίου.

 

IDEAL HOLDINGS: Στο κλαμπ των λίγων μετοχών που κινήθηκαν χθες κόντρα στο ρεύμα, κλείνοντας με κέρδη 1% στα 5,73 ευρώ.

Είχε προηγηθεί προ της έναρξης της συνεδρίασης η ανακοίνωση «δυνατού» σετ οικονομικών αποτελεσμάτων με αύξηση καθαρών κερδών κατά 43%.

Η δε διοίκηση, υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, δήλωσε πως «στόχος μας παραμένει η αύξηση των μεγεθών μέσω οργανικής ανάπτυξης των εταιρειών μας αλλά και μέσω εξαγορών».

Πέριξ των 275 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v