Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 8 2024

ΔΕΗ: Το στόρι πίσω από το νέο ντιλ-Jumbo: Το 3ο guidance και η μετοχή-H Βούλτεψη και η επιστροφή στο... χωριό

ΔΕΗ: Το στόρι πίσω από το νέο ντιλ-Jumbo: Το 3ο guidance και η μετοχή-H Βούλτεψη και η επιστροφή στο... χωριό

JUMBO: Νέα προειδοποίηση κερδοφορίας εξέδωσε χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης η εισηγμένη, καθώς οι συνθήκες στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω και της έκτακτης κατάστασης στη Μέση Ανατολή δημιουργούν «νέα ασύμμετρα προβλήματα», όπως προειδοποιεί.

Η εταιρία του Απ. Βακάκη (φωτό) είχε προειδοποιήσει στις 10 Ιουλίου ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιβάλλουν τον περιορισμό του guidance για τα φετινά έσοδα στο κάτω μέρος της αρχικής πρόβλεψης για άνοδο 8-10%.

Εκτοτε, η μετοχή έχει ταλαιπωρηθεί σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι, έχοντας χάσει περί το 15% της αξίας της, παρά τη χθεσινή άνοδο στα 23,26 ευρώ. Προηγήθηκε και το placement του επιχειρηματία. 

Η εισηγμένη έκοψε την αρχική πρόβλεψη για το έτος στο μισό, αναμένοντας πλέον άνοδο εσόδων 4% και στάσιμη κερδοφορία σε ετήσια βάση καθώς, όπως επισημαίνει, το κλείσιμο του Σουέζ που αρχικά είχε προσωρινό χαρακτήρα, πλέον φαίνεται να επηρεάζει ολόκληρη τη φετινή χρήση, ενώ δεν διακρίνονται σημάδια προόδου.

Ποντάρει δε σε συντονισμένη πολιτική παρέμβαση, ιδίως όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η Jumbo σημειώνει ότι η αδυναμία στις έγκαιρες παραδόσεις επηρεάζει αρνητικά τα αποθέματα και ότι προσαρμόζει την πολιτική της «με αποκλειστικό γνώμονα τη διατήρηση των τιμών σε επίπεδα εναρμονισμένα με τα εισοδήματα των καταναλωτών».

Μένει να δούμε αν και πώς θα προσαρμόσουν την πολιτική τους οι μέτοχοι…

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ο Κώστας Σκρέκας είχε πει λίγο πριν το Πάσχα, ως αρμόδιος υπουργός τότε, ότι το αδύνατο αρνί είναι πιο φτηνό από το βαρύτερο.

Σειρά χθες της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη, να παροτρύνει τους πολίτες να πάνε διακοπές στην ενδοχώρα ή στα χωριά τους και όχι στα νησιά που είναι ακριβά.

Προφανώς δεν τους περνάει από το μυαλό ότι με τέτοιες δηλώσεις εξοργίζουν. Οπότε λογικά θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες «συστάσεις»…

 

 

AEGEAN: Δεύτερη ημέρα με αξιόλογα κέρδη για την εισηγμένη, με σωρευτική άνοδο άνω του 7%, καθώς εχθές έκλεισε με άνοδο 5,3% στα 10,89 ευρώ.

Εχει προηγηθεί μεγάλο διάστημα «ταλαιπωρίας» της μετοχής, που εμφανίζει αρνητικές αποδόσεις τόσο τον τελευταίο μήνα (-11% περίπου) όσο και το τελευταίο τρίμηνο (σχεδόν 20%).

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, από τα 11,95 ευρώ της 11ης Ιουλίου υπήρξε σταθερός πωλητής στο χαρτί που την οδήγησε στο χαμηλό των 9,85 ευρώ τη Δευτέρα. Προφανώς οι πωλήσεις ολοκληρώθηκαν, εξ ου και η ανοδική διόρθωση.

Παράλληλη κίνηση και για τη συνδεδεμένη Autohellas, που έκλεισε με σημαντική άνοδο σχεδόν 3%. Το ζήτημα που μένει να φανεί είναι αν θα υπάρχει συνέχεια…

 

ΤΤΕ: Η υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίου σε εταιρείες «ζόμπι» επηρεάζει αρνητικά τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στις υγιείς επιχειρήσεις σε επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ εμποδίζει την ανακατανομή κεφαλαίου προς πιο παραγωγικούς τομείς δραστηριότητας, σημειώνεται σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Η μελέτη, την οποία συνυπογράφουν Ν. Βέττας, Γ. Γατόπουλος, Αλ. Λουκά και Κων. Πέππας, διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι οι νεότερες σε ηλικία και μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις εμφανίζουν εν γένει καλύτερες επιδόσεις σε όρους ρυθμού αύξησης επενδύσεων και απασχόλησης, αλλά και σε επίπεδο παραγωγικότητας.

 

ΔEΗ: Η πρόσφατη εξαγορά της Επιχείρησης στη Ρουμανία έχει πίσω της μια μικρή ιστορία. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο, για κάποια χρόνια, αιολικό πάρκο της Ευρώπης, ισχύος 600ΜW, η κατασκευή του οποίου κόστισε στον τότε μέτοχο περί το 1 δισ. ευρώ (σ.σ. ίσως και ελαφρώς παραπάνω). Το πάρκο αγοράστηκε, εν συνεχεία, από τη Macquarie, η οποία το πουλά στη ΔΕΗ με τίμημα περί τα 1,1 εκατ. ευρώ ανά MW.

Η φθηνή αποτίμηση προφανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι η Macquarie δεν διαθέτει καθετοποιημένη δραστηριότητα στην αγορά της Ρουμανίας, με πρόσβαση σε εταιρεία προμήθειας ρεύματος. Με το πάρκο να διαθέτει, σύμφωνα με ρουμανικά δημοσιεύματα, PPA για μέρος της δυναμικότητάς του και τις τιμές να υποχωρούν, το private equity αποφάσισε να αποεπενδυθεί.

Υ.Γ.: Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας 6 ΜW, που διαθέτει εν λειτουργία η Evryo κουμπώνουν με το giga αιολικό πάρκο. Πιθανόν εκεί θα αναπτυχθούν πρόσθετα συστήματα αποθήκευσης 45 MW, που έχει στο pipeline η Evryo και εντάσσονται στην περίμετρο όσων αγοράζει η ΔEΗ. Τα υπόλοιπα 100 MW του pipeline αφορούν σε ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

 

ΔEΗ- ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Στις 10 Απριλίου 2024, την ημέρα, δηλαδή, που η αλυσίδα περιήλθε στον έλεγχο της ΔEΗ, είχε αποθέματα αξίας 172,65 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις 115 εκατ. ευρώ και καθαρό ταμείο 15,5 εκατ. ευρώ (μετά και την αφαίρεση μισθώσεων).

Η αξία του σήματος (σ.σ. εμπορική επωνυμία Κωτσόβολος) αποτιμήθηκε σε 103,9 εκατ. ευρώ, ως άυλο περιουσιακό στοιχείο.

 

ΔEΗ-ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνεται η ΔEΗ, η οποία σύστησε σχετική εταιρεία πρόσφατα (σ.σ. 30/7), τη θυγατρική «ΟLYMPUS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ/OLYMPUS AI».

Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας είναι υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας, με άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε τομείς, που σχετίζονται με τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ΔEΗ ανέλαβε να καταβάλει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v