Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 7 2024

ΔΕΗ: Αγόρασε... φθηνά στη Ρουμανία-Η προαγωγή του Αλκιβιάδη (Στεφανή)-Tips για Jumbo, Intralot, ΕΚΤΕΡ

ΔΕΗ: Αγόρασε... φθηνά στη Ρουμανία-Η προαγωγή του Αλκιβιάδη (Στεφανή)-Tips για Jumbo, Intralot, ΕΚΤΕΡ

ΔΕH: Συζητήθηκε στην αγορά η είδηση που αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr για τη μεγάλη συμφωνία εξαγοράς στη Ρουμανία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Και δεν ήταν, όμως, η μόνη είδηση για την εισηγμένη, που γνωστοποίησε επίσης ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο.

Η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Macquarie στη Ρουμανία διαψεύδει όσους πίστευαν ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος εξαγορών της επιχείρησης στα Βαλκάνια. Για τη διοίκηση του Γιώργου Στάσση (φωτ.) πάντως, πέραν από τη γεωγραφική διασπορά του χαρτοφυλακίου της, το βάρος τώρα πέφτει και στην τεχνολογική διαφοροποίηση του ομίλου.

Η κίνηση είχε άμεσο αντίκτυπο και στη μετοχή. Μετά και το δημοσίευμα του Euro2day.gr ο τίτλος απέκτησε νέα δυναμική και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση πάνω από τα 11 ευρώ (11,02 ευρώ) με άνοδο 5,35%.

Η αγορά σήμερα θα σταθμίσει τις λεπτομέρειες του ντιλ, αλλά και τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

 

ΔΕH II: Σε καλή αποτίμηση αγοράζει η ΔΕΗ τα αιολικά πάρκα από την Evryo Group. Ειδικότερα, η Επιχείρηση αποκτά αιολικά, εγκατεστημένης ισχύος 600 MW, υδροηλεκτρικά 22 MW, συστήματα αποθήκευσης μπαταριών 6 MW καθώς και ένα πλωτό φωτοβολταικό 1 MW, με enterprise value 700 εκατ. ευρώ.

Τα αιολικά αγοράζονται, έναντι αποτίμησης περίπου 1,1 εκατ. ευρώ ανά MW, με τις συναλλαγές των τελευταίων μηνών να κινούνται από 1,5 ως και 2 εκατ. ευρώ ανά MW.

 

ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Στην περίπτωση του Αλκιβιάδη Στεφανή δεν ισχύει το ερώτημα τι δουλειά έχει ένας επίτιμος αρχηγός ΔΕΣ και Στρατηγός ε.α. στο «τιμόνι» του Αγίου Όρους. Κι αυτό διότι μετά τον ανασχηματισμό του 2021 οπότε έπαψε να είναι υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά, τον περίμενε ένας νέος ρόλος που αποφάσισε ο κ. Μητσοτάκης: Σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους.

Οπότε η χθεσινή προαγωγή του σε Διοικητή του Αγίου Όρους προβλήθηκε ως φυσική συνέχεια μετά την διετή «εκπαίδευσή» του στα μυστικά της «Ιερής Χερσονήσου».

Η εμπλοκή του με την ενεργό πολιτική φαίνεται ότι τερματίστηκε τον περσινό Οκτώβριο, όταν απέτυχε να εκλεγεί Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ως υποψήφιος με τη ΝΔ. Νικητής αναδείχθηκε ο γαλάζιος «αντάρτης» Κώστας Μουντζούρης.

 

DOVALUE: Μια νέα θυγατρική, με την επωνυμία Fin Thesis Financing Solution και αντικείμενο τη μεσιτεία στεγαστικών δανείων, με προοπτική να εισέλθει αργότερα και στη μεσιτεία ακινήτων, ίδρυσε πρόσφατα η ιταλική εταιρεία doValue SPA, η οποία ελέγχει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις doValue Greece.

Η «ομόσταυλη» doValue Real Estate έκλεισε τη χρήση, με έσοδα 16 εκατ. ευρώ, EBITDA 9,5 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 9,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει υπό διαχείριση πάνω από 1.000 ακίνητα, ενώ έθεσε στο τέλος του 2023 σε λειτουργία μια νέα πλατφόρμα διαχείρισης εντολών real estate, η οποία αναπτύχθηκε βάσει των δικών της προδιαγραφών.

 

ΛΑΥΡΙΟ: Έξι και με τη… βούλα του ΤΑΙΠΕΔ είναι τα σχήματα που πήραν το εισιτήριο για τη β’ φάση του διαγωνισμού αναφορικά με την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΛ Α.Ε.), όπως είχε προαναγγείλει η στήλη.

Τα δύο επενδυτικά σχήματα που έμειναν εκτός είναι η Gulftainer Company LTD και το IOTC Investments S.C.S.

H Gulftainer είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων με έντονη παρουσία στη Μέση Ανατολή και την Αμερική. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει λιμάνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τις ΗΠΑ, καθώς και δραστηριότητες εφοδιαστικής αλυσίδας.

Από την άλλη, το IOTC Investments είναι ένα fund με έδρα το Λουξεμβούργο και παρουσία από την Ευρώπη έως την Ασία. Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας, των κατασκευών, των επενδύσεων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μέσων ενημέρωσης. Το εν λόγω fund δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των υποδομών, της πράσινης ενέργειας και της ψηφιοποίησης.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Ταμείο, μέσα στο φθινόπωρο τα έξι επενδυτικά σχήματα θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, με στόχο την ανάδειξη αναδόχου μέχρι το τέλος του έτους.

 

ETE-NBG PAY: Με ζημιές 5,48 εκατ. ευρώ έκλεισε τη δεύτερη χρήση της (2023) το ίδρυμα πληρωμών, NBG Pay, μικτή εταιρεία των Global Payments (51%) και Εθνικής Τράπεζας (49%).

Για φέτος αναμένει αύξηση εσόδων κατά 20% (σ.σ. 105 εκατ. ευρώ το 2023), λόγω του αυξημένου όγκου συναλλαγών και των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, τις οποίες έχει εισάγει.

 

JUMBO: Η μόνη μετοχή του FTSE 25 που έκλεισε στο κόκκινο τη χθεσινή συνεδρίαση. Ο τίτλος είχε (συγκριτικά) περιορισμένες απώλειες τη Δευτέρα (3%), οπότε το περιθώριο για αντίδραση ήταν μικρότερο.

Στα 22,98 ευρώ το κλείσιμο, με τις απώλειες μετά και το placement του Απόστολου Βακάκη (σ.σ που έγινε στα 27,2 ευρώ) να φτάνουν το 17%.


INTRALOT: Άλλη μια μετοχή που έκλεισε χθες με οριακές απώλειες παρότι προέρχονταν από βουτιά 7,2%.

Ο τίτλος έγγραψε αρνητικό πρόσημο στις οκτώ τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις. Βρίσκεται πλέον στο 1,108 με τις απώλειες σε αυτό το διάστημα να φτάνουν το 12%.


ΕΚΤΕΡ: Αντίθετα, η μετοχή της κατασκευαστικής που βυθίστηκε στο 1,8 ευρώ (-10,4%) τη Δευτέρα, ανέκαμψε στο 1,94 ευρώ καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου έγινε το split της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v