Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2024

Alpha Bank: Το νέο buyback και οι μετοχές στα στελέχη-Γκάζι για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες-Tips για Premia, ΠΑΠ, Unibios

Alpha Bank: Το νέο buyback και οι μετοχές στα στελέχη-Γκάζι για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες-Tips για Premia, ΠΑΠ, Unibios

ALPHA-UNICREDIT: Εξαιρέθηκαν από την περίμετρο πώλησης στη UniCredit οι Alpha Leasing Romania και Alpha Insurance Brokers. Η σχετική απόφαση λήφθηκε, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου.

Οι δύο εταιρείες παραμένουν στα κατεχόμενα προς πώληση, καθώς με βάση τη συμφωνία Alpha-UniCredit η ελληνική τράπεζα οφείλει να απέχει από τραπεζικές, ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες στη ρουμανική αγορά. Αναζητούνται εναλλακτικοί επενδυτές.

Το ενεργητικό τους στις 30 Ιουνίου ανερχόταν σε 32,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιουλίου Alpha και UniCredit σύνηψαν δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90,1% της Alpha Βank Romania στη UniCredit.

 

ALPHA BANK: Η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, υπό τον Βασίλη Ψάλτη, ενέκρινε την τροποποίηση του προγράμματος buyback. Βάσει αυτής, η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών μπορεί να αγοράσει ως 70.000.000 μετοχές της. Το εύρος τιμής αγορών παραμένει ίδιο (0,29 με 3 ευρώ). Το συνολικό κόστος του προγράμματος δεν αναμένεται να υπερβεί το ποσό των 75,13 εκατ. ευρώ.

Το ποσό επιμερίζεται ως εξής: τα 61,13 εκατ. ευρώ αφορούν σε απόκτηση και ακύρωση μετοχών, στο πλαίσιο της πολιτικής ανταμοιβής μετόχων, η οποία έχει λάβει έγκριση από τον SSM στις αρχές Ιουνίου και 14 εκατ. ευρώ σε αγορά μετοχών, οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν σε στελέχη, στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης.

Για το δεύτερο σκέλος (δωρεάν διάθεση μετοχών), απαιτείται συμπληρωματική έγκριση από τον SSM (ΕΚΤ).

 

ALPHA BANK II: Στις 1 Αυγούστου το Δ.Σ της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών αποφάσισε να διατεθούν δωρεάν σε 62 στελέχη και εργαζόμενους 972.629 ίδιες μετοχές. Εξ αυτών οι 583.549 μετοχές θα δοθούν το Σεπτέμβριο και οι υπόλοιπες σε ισόποσες δόσεις ως τον Σεπτέμβριο του 2028.

Τα στελέχη της ανώτατης ηγετικής ομάδας (στελέχη SLT) θα λάβουν με βάση την απόφαση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης 1.493.761 μετοχές κατά τη διάρκεια της τετραετίας (ως Σεπτέμβριο 2028).

Σημειώνεται ότι, με βάση την περσινή απόφαση, αγοράστηκαν 5.855.794 ίδιες μετοχές με κόστος 8,9 εκατ. ευρώ.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προσαρμοσμένη στη ραστώνη του Αυγούστου ήταν η νέα κατηγορία εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη: παράνομη πισίνα στο εξοχικό του στις Σπέτσες. Το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» έσπευσε να υιοθετήσει η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη, δείχνοντας ότι θα επιδιωχτούν πολιτικές διαστάσεις.

Οι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη πάντως διαμηνύουν πως ο ίδιος «δεν θα πέσει στην παγίδα» της ενασχόλησης με τα ιδιωτικά του θέματα. Και προς επίρρωση, η Κουμουνδούρου προώθησε αναρτήσεις του για τις υποκλοπές και τα «κυβερνητικά επιτεύγματα» που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός.

Εννοείται, εν τω μεταξύ, ότι η Κουμουνδούρου… άδειασε εντελώς από πολιτικό προσωπικό, καθώς μόνο λίγοι υπάλληλοι και η αστυνομική φρουρά παρέμεινε στις επάλξεις, με βάρδιες.

Όσο για την προετοιμασία του περίφημου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι η πολυμελής Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) θα «συνεδριάσει» κάποιες φορές μέσα στον Αύγουστο, αλλά μόνο διαδικτυακά για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων.

Αν μας ρωτάτε, δεν θα στοιχηματίζαμε ότι αυτές οι «συνεδριάσεις» θα γίνουν πριν από τις 20 Αυγούστου που ολοκληρώνεται το… «τους ζυγούς λύσατε».

 

ΔΕHΑΝ: «Ωριμάζουν» οι επενδύσεις της ΔΕH Ανανεώσιμες (ΔΕHΑΝ). Από τις αρχές της φετινής χρονιάς ξεκίνησε η ηλέκτριση ή ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 66,8 MW καθώς και φωτοβολταικών σταθμών 94,9 MW.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής συστάδας φωτοβολταϊκών σταθμών 550 MW στους δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, προϋπολογισμού 353 εκατ. ευρώ. Τέλος, εντός της φετινής χρονιάς, ολοκληρώνονται εργασίες κατασκευής οκτώ φωτοβολταικών σταθμών ισχύος 490 MW από τη Μέτων Ενεργειακή, που αποτελεί το όχημα του joint venture ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕH- RWE.

Ως αποτέλεσμα του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος ο δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε στο τέλος του 2023 σε 465 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα σε 291,7 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Μάρτιο ολοκληρώθηκε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

 

ΚΙΑ: Ότι η αγορά αυτοκινήτου πάτησε γκάζι την περασμένη διετία το μαρτυρούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αλλά και τα αποτελέσματα των αντιπροσώπων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την ΚΙΑ Ελλάς. Η εταιρεία αύξησε κατά 53,7% τις πωλήσεις της, μια ανάσα από τα 120 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη ξεπέρασαν τα 8,287 εκατ. ευρώ από 5,505 εκατ. ευρώ το 2022 (αύξηση 50,5%). Η αύξηση αποδίδεται τόσο στην ανάπτυξη του τομέα πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων, όσο και στον τομέα πώλησης ανταλλακτικών.

Για τη φετινή χρονιά πάντως η εταιρεία, που στο τέλος του 2023 απασχολούσε 24 άτομα, κατεβάζει ταχύτητα. Ο λόγος, η πτώση της ζήτησης στην Ελλάδα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πληθωριστικές πιέσεις.

 

PREMIA: Από τις ελάχιστες μετοχές που διασώθηκαν στην καταστροφική συνεδρίαση της Παρασκευής. Οπλο το ντιλ που «πρόλαβε» να ανακοινώσει για την είσοδο στον ξενοδοχειακό κλάδο μετά τη συμφωνία με την Nordic Leisure Travel Group.

Το κλείσιμο βρήκε τον τίτλο της ΑΕΕΑΠ στο 1,19 ευρώ ή 1,54% υψηλότερα, με την κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Ακόμα και έτσι, όμως, οι αποδόσεις σε βάθος τριμήνου και εξαμήνου είναι οριακά θετικές, ενώ στο 12μηνο οι απώλειες φτάνουν το 10%.


ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Στα βελτιωμένα περιθώρια λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση του μείγματος πωλήσεων αποδίδει η Eurobank Equities την αύξηση των κερδών της εισηγμένης κατά 35% το πρώτο εξάμηνο.

Η Euroxx σε έκθεσή της σημειώνει ότι τα ισχυρά μεγέθη οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα της, μετά και το rebranding σε προϊόντα όπως το «Αρκάδι».

Η χρηματιστηριακή δηλώνει βέβαιη ότι η εταιρία βρίσκεται σε τροχιά ώστε να ευθυγραμμιστεί με την πρόβλεψή της για αύξηση των EBITDA στο σύνολο της χρήσης κατά 21% στα 11,3 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 5,6 εκατ. ευρώ, με άνοδο 36% σε ετήσια βάση.

Τα αποτελέσματα πάντως δεν ενθουσίασαν την αγορά, με τη μετοχή να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα την Παρασκευή, με περιορισμένο τζίρο…

 

UNIBIOS: «Βούτυρο στο ψωμί» της εισηγμένης αποτελεί το εντεινόμενο πρόβλημα της λειψυδρίας στη χώρα που δεν περιορίζεται μόνο στα νησιά, αλλά επεκτείνεται και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε -σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο- ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, κατά την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας αφαλάτωσης στη Δυτική Μάνη (δημοτική ενότητα Λεύκτρου), που ανέλαβε η εισηγμένη εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το έργο θα στεφθεί με επιτυχία και πως θα επαναληφθεί σε άλλους δήμους της Δυτικής Μάνης, αλλά και σε νομούς όπως η Αργολίδα, η Λακωνία και η Κορινθία, όπου γίνονται προσπάθειες να βρεθούν κατάλληλα σημεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v