Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 1 2024

Mission… impossible για το ΠΑΣΟΚ-Το βαρύ asset του Φωκίωνα Καραβία-Tips για Titan, Μπήτρο, Epsilon Net

Mission… impossible για το ΠΑΣΟΚ-Το βαρύ asset του Φωκίωνα Καραβία-Tips για Titan, Μπήτρο, Epsilon Net

EUROBANK: Η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο θα αποτελέσει τη μαγιά για την επέκταση της Eurobank εκτός συνόρων, μέσω της αξιοποίησης της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει το κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, επεσήμανε ότι οι συνέργειες με την Ελληνική θα είναι σε πολλαπλά μέτωπα, με αιχμή τα δάνεια και τις υπηρεσίες, αλλά και τα προϊόντα του asset management.

Οι λεπτομέρειες για την γκάμα των συνεργειών των δύο τραπεζών θα γίνουν γνωστές με το business plan της επόμενης 3ετίας (2025-2027) κάπου στον Φεβρουάριο του 2025.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η Eurobank θα ενσωματώσει line by line τα μεγέθη της Ελληνικής (στο ποσοστό που ελέγχει) από τα αποτελέσματα του τρίτου 3μήνου της φετινής χρήσης.

 

ΠΑΣΟΚ: Βαρύ φορτίο θα κληθεί να σηκώσει ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος. Όχι μόνο γιατί θα πρέπει να βρει τρόπο να ανεβάσει τα ποσοστά του, αλλά και γιατί θα πρέπει να βρει πώς θα διαχειριστεί τα δάνεια-μαμούθ, συνολικού ύψους 445,8 εκατ. ευρώ, που καταγράφονται στα οικονομικά στοιχεία 2023.

Ο τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 47 εκατ. ευρώ σε ένα μόλις χρόνο, ενώ αν συμπεριλάβουμε προμηθευτές κ.λπ. το ΠΑΣΟΚ χρωστά 451 εκατ. ευρώ!

Μοιάζει με… mission impossible, αν αναλογιστεί κανείς ότι την περασμένη χρονιά τα έσοδα μόλις ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ τόκοι και έξοδα τραπεζών αντιστοιχούν σε… 48,3 εκατ. ευρώ.

 

ΧΕΙΜΑΡΡΑ: Στο «πόδι» βρίσκονται οι Χειμαρριώτες για τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος δήμαρχος της πόλης. Το Διοικητικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για αναστολή της διεξαγωγής των εκλογών και όλα τα μάτια πλέον είναι στραμμένα στη διάδοχη κατάσταση.

Ο ίδιος, πλέον ευρωβουλευτής της ΝΔ, έστειλε μήνυμα στα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας και στους Αλβανούς πολίτες της περιοχής ότι «δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Στις 4 Αυγούστου πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη για τον Δήμο Χειμάρρας. Η νίκη του Πέτρου Γκικουρία θα είναι ένα μήνυμα ελευθερίας και υπερηφάνειας για όλους τους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε μέσα από τις φυλακές του Φιέρι.

Εν τω μεταξύ, το αίτημα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους αποφασίστηκε, μετά από νέα αναβολή, να εκδικαστεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

 

ΕΣΗΕΑ: Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων μετά την αποστολή εξωδίκου προς Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης με τα οποία «απαιτείται μέσω πρακτικών SLAPP η «άμεση διαγραφή εντός τριών ημερών» δημοσιευμάτων που αφορούν στη δημοσιογραφική κάλυψη της υψηλού ενδιαφέροντος ποινικής δίκης για την υπόθεση Energa».

Όπως επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ στο εξώδικο, το οποίο λάβαμε και εμείς, ανάμεσα στις αναρτήσεις που καλούνται τα ΜΜΕ να «διαγράψουν», περιλαμβάνονται ανακοινώσεις κομμάτων, δηλώσεις εμπλεκομένων, συνηγόρων ακόμη και γελοιογραφίες.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις πρακτικές αυτές, οι οποίες απειλούν ευθέως τις αρχές της ελευθεροτυπίας, και αναρωτιέται εάν οι συντάκτες του εξωδίκου μετά την απαίτησή τους για διαγραφή των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων θα ζητήσουν και το σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων που αναφέρονται στην ποινική υπόθεσή τους».

Καλεί δε την κυβέρνηση να πάρει θέση, θωρακίζοντας θεσμικά τα ΜΜΕ από αντίστοιχες απειλές και πρακτικές SLAPP σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Την πρόταση το Υπερταμείο να μπορεί να συνεπενδύει με funds στις εταιρείες που επενδύουν τα τελευταία ή και να επενδύει στα ίδια τα funds, αλλά όχι να τα ανταγωνίζεται, κατέθεσε στη συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες ενόψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), Γιάννης Παπαδόπουλος

Το επιχείρημα απλό: Η αγορά venture capital είναι πλέον ανεπτυγμένη με περισσότερες από 30 εταιρείες διαχείρισης.

Στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι το σημερινό οικοσύστημα των venture capital καινοτομίας και επενδύσεων φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Ανθεί καθώς, πέραν των άλλων, στηρίζεται στις πολιτικές που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, την εποχή που ο νυν ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης ήταν υπουργός Ανάπτυξης.

Συνέβαλε σε αυτό η αγαστή συνεργασία του υπουργού με την Ένωση.

 

ΤΙΤΑΝ: Θετική για τις προοπτικές του δεύτερου μισού της φετινής χρονιάς, ως προς τις συνθήκες ζήτησης, εμφανίστηκε η διοίκηση του ομίλου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Αναφορικά με το σχεδιαζόμενο IPO της αμερικανικής θυγατρικής της, σημείωσε ότι προχωρά βάσει προγραμματισμού, με ορίζοντα να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. Εξ ου και ο σχεδιασμός για διενέργεια investor day το φθινόπωρο μεταβλήθηκε και θα επαναπρογραμματιστεί για το 2025, μετά το IPO.

 

ΤΙΤΑΝ ΙΙ: One-off κόστη 9 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Titan.

Το βασικότερο σκέλος αφορά στο κόστος του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που προσφέρθηκε στις αρχές της χρονιάς σε εργαζόμενους της ελληνικής θυγατρικής (ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν). 

 

ΤΙΤΑΝ ΙΙΙ: Αισιόδοξη για το υπόλοιπο της χρήσης, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου, δηλώνει η NBG Securities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση «υπεραπόδοσης» με στόχο τα 38,2 ευρώ.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ιδίως σε όρους καθαρών κερδών, τονίζει η χρηματιστηριακή, κάνοντας λόγο για θετική δυναμική της ζήτησης αλλά και ανθεκτική τιμολόγηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Για το σύνολο της φετινής χρήσης, η NBG αναμένει καθαρά κέρδη 296 εκατ. ευρώ με τζίρο άνω των 2,6 δισ. ευρώ για την εισηγμένη, μεγέθη που προβλέπεται να ενισχυθούν περαιτέρω το 2025 και το 2026.

Χθες η μετοχή έκλεισε σε νέο υψηλό τα 32,9 ευρώ (+2,81%), με τις συναλλαγές να προσεγγίζουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

 

ΜΠΗΤΡΟΣ: Δίπλωσε η ανοδική αντίδραση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη διευθέτηση των χρεών. Στη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο 0,695 ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά κέρδη τις τελευταίες δύο ημέρες στη ζώνη του 20%.

Μη φανταστείτε, βέβαια, μια κίνηση με όγκους. Μόλις 7,5 χιλιάδες ευρώ ήταν η αξία των χθεσινών συναλλαγών, λίγο καλύτερος από τον προχθεσινό…

 

EPSILON NET: Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση, προκειμένου να φανεί το κατά πόσο η δημόσια πρόταση της Ginger Digital στην Epsilon Net θα στεφθεί με επιτυχία.

Με τους προτείνοντες να έχουν μαζέψει μέχρι χθες το 83,71% -και με τις μέχρι τώρα εκκρεμούσες αιτήσεις να μην οδηγούν σε «σπουδαία πράγματα»-, όλα δείχνουν πως ρόλο-κλειδί στον στόχο του 90% θα παίξει η στάση που θα κρατήσει το αμερικανικό fund της Barca, το οποίο ελέγχει το 7% της εταιρείας, όπως έγραψε και την προηγούμενη εβδομάδα το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v