Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 1 2024

ΧΑ: Ποιοι φεύγουν διακοπές με γεμάτες τσέπες-ΠΕΙΡ: Ανεση για μουαγέν σε εκδόσεις MREL-Alpha: Πού μπαίνει ο πήχης

ΧΑ: Ποιοι φεύγουν διακοπές με γεμάτες τσέπες-ΠΕΙΡ: Ανεση για μουαγέν σε εκδόσεις MREL-Alpha: Πού μπαίνει ο πήχης

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η επέκταση εκτός των συνόρων μέσω της αξιοποίησης των digital καναλιών αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα χρόνια.

Η Πειραιώς κάνει το βήμα για το άνοιγμα εκτός συνόρων με τη neobank snappi. «Δεν είναι ελληνικό project η snappi. Είναι ευρωπαϊκό με στόχευση στην πελατεία της ευρωζώνης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, παρουσιάζοντας το νέο εγχείρημα της τράπεζας στους αναλυτές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στάθηκε ιδιαίτερα στη neobank, η οποία πήρε την πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας και θα αρχίσει την εμπορική της δραστηριότητα σε 6 με 9 μήνες από σήμερα.

Στόχος είναι τα έσοδα της snappi να φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, να «ψαρέψει» πελατεία σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές (κυρίως νέους), έτσι ώστε το σύνολο των πελατών της να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια.

Όσο για την επέκτασή της εκτός των στενών ελληνικών συνόρων, αναμένεται σε 4-5 χρόνια να κινηθεί, με βάση το business plan, σε 3-4 ευρωπαϊκές χώρες.

Εντέλει, μέσω της τεχνολογίας, χτίζεται το αύριο του banking.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου της φετινής χρονιάς, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε έκδοση ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bonds), αθροιστικού ύψους περίπου 2,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο ενίσχυσης των δεικτών MREL.

Η Πειραιώς έπιασε τον τελικό δεσμευτικό στόχο του δείκτη MREL καθώς στις 30 Ιουνίου (σε pro forma βάση) ο δείκτης ανερχόταν σε 27,9%, συνυπολογιζόμενης της έκδοσης «πράσινου» ομολόγου, που διενεργήθηκε τον Ιούλιο καθώς και της ελάφρυνσης των RWAs.

Η τράπεζα διαθέτει, επομένως, την ευχέρεια τον Φεβρουάριο του 2025 να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς του Tier II 500 εκατ. ευρώ, λήξης Φεβρουαρίου 2030, με επιτόκιο 5,5%, χωρίς να προχωρήσει ταυτόχρονα (σ.σ. αν οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι ευνοϊκές) σε νέα έκδοση.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙΙ: Στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση χαρτοφυλακίου με επιχειρηματικά δάνεια (project Nest).

Παράλληλα, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται να μεταβιβαστούν πλειοψηφικά πακέτα των εταιρειών «Λυκούργος» και «Ιανός», που ελέγχουν ακίνητα, τα οποία εκμισθώνει η Notos Com στα Χαυτεία, βάσει όσων ανακοινώθηκαν με τη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Πειραιώς και Dimand.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙV: Τα αποτελέσματα εξαμήνου της Πειραιώς επιβαρύνθηκαν με έκτακτο έξοδο 43 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με τις δαπάνες για τη δημόσια προσφορά του 27% του μετοχικού της κεφαλαίου από το ΤΧΣ.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος λογιστικοποίησε αύξηση της υποχρέωσης από σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης της θυγατρικής του Picar (εκμετάλλευση Μεγάρου ΜΤΣ), ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Τέλος, υπήρξε ποσό 12 εκατ. ευρώ που αφορά πρόσθετη απομείωση για προς τιτλοποίηση/πώληση χαρτοφυλάκιο NPEs.

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Τρόπο να συντονιστούν και να διατηρήσουν ανοιχτό το θέμα των υποκλοπών αναζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά το -αθωωτικό για την κυβέρνηση- πόρισμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Παρασκηνιακά και στους διαδρόμους της Βουλής εξελίσσονταν το τελευταίο διήμερο έντονες ζυμώσεις για την υποβολή αιτημάτων σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα, απαιτώντας μάλιστα να έρθει στην Επιτροπή και να απολογηθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά υπέβαλαν το σχετικό αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής.  

«Ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το θέμα να αρχειοθετηθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά.

Δηκτικός ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκη από το βήμα της Βουλής, ως «ομοιοπαθής», όπως είπε: «Εσείς θα ακολουθήσετε τη συμβουλή του συναδέλφου σας κ. Γεωργιάδη και θα ζητήσετε γονυπετής "συγγνώμη" από τον κ. Δημητριάδη; Πραγματικά θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό», ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ένα επίσης δηκτικό σχόλιο: «Χαίρομαι και δεν το είχα υποπτευθεί ότι έχω τόσο πολλούς πολιτικούς φίλους και στις τάξεις της αντιπολίτευσης, που ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την προστασία του ιδιωτικού μου χώρου».

Αποκάλυψε πάντως, ότι παρότι εμπλεκόμενος, δεν κλήθηκε ποτέ από τη δικαιοσύνη να καταθέσει… 

 

ALPHA BANK: Αύξηση κερδών στα 353,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, αναμένεται να ανακοινώσει η τράπεζα την Παρασκευή, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Η αγορά βλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους στα 825,2 εκατ. ευρώ. Κατά τι χαμηλότερη η πρόβλεψη της Optima για τα μεγέθη της τράπεζας, καθώς αναμένει καθαρά κέρδη 343,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα 14% σε ετήσια βάση, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 819,5 εκατ. ευρώ. 

Η χρηματιστηριακή αναμένει μείωση των καθαρών κερδών το δεύτερο τρίμηνο στα 132,6 εκατ. ευρώ (-37% σε τριμηνιαία βάση και -31% σε ετήσια βάση), λόγω της πίεσης στα καθαρά έσοδα από τόκους (από το χαμηλότερο Euribor) και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης των καταθέσεων. 

Η Optima παραμένει αγοραστής στη μετοχή, με στόχο στα 2,1 ευρώ και το upside από τα τρέχοντα επίπεδα να κινείται πέριξ του 26%.  

 

XA: Διπλάσια κέρδη από τον Γενικό Δείκτη κατέγραψαν έξι μετοχές του FT 25 τον Ιούλιο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον μήνα με άνοδο 5,26%, διακόπτοντας το πτωτικό σερί των δύο προηγούμενων μηνών.

Από τα εγχώρια blue chips, στην πρώτη θέση των αποδόσεων βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 14,5%, ακολουθούμενη από ΟΤΕ και Lamda Development, αμφότερες με άνοδο 12,9%. Ακολουθεί η Titan με άνοδο 12,5% και η Alpha Bank με κέρδη 11,8% ενώ την εξάδα κλείνει ο ΟΠΑΠ με άνοδο 10%.

Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 20% υπέστη ο τίτλος της Ελλάκτωρ, ενώ στο «μείον» έκλεισαν τον μήνα επίσης Jumbo (-7,9%), μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη, και Helleniq Energy (-7,9%).

Από τα Mid caps, τις καλύτερες επιδόσεις εμφάνισε η Profile (11,2%) ενώ ακολουθούν ΕΥΑΘ (9,1%) και Πλαστικά Θράκης (8,7%). Από την άλλη, με πτώση 2,2% έκλεισε τον μήνα η Ιντρακάτ.

Μεταξύ των small caps, διψήφια κέρδη εμφάνισαν οι Aλουμύλ Μυλωνάς, Γενική Εμπορίου, Ελαστρον, ΕΛΒΕ και Revoil, ενώ με αξιόλογες απώλειες ολοκλήρωσαν τον μήνα Λαζαρίδης, Medicon, AS Company, Μουζάκης και Μοτοδυναμική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v