Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 29 2024

ΕΚ: Ο διαγωνισμός για το σύστημα εποπτείας και τα… παρατράγουδα-Σφηνάκια για Eurobank, Πειραιώς και... ρεύμα

ΕΚ: Ο διαγωνισμός για το σύστημα εποπτείας και τα… παρατράγουδα-Σφηνάκια για Eurobank, Πειραιώς και... ρεύμα

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ: Δεν είναι πολλοί εκείνοι που το ξέρουν, αλλά τα πληροφοριακά συστήματα εποπτείας της αγοράς, ελέγχου χειραγώγησης κ.λπ. της Επιτροπής, έχουν μείνει από πλευράς τεχνολογίας περίπου στην εποχή του… χαλκού, ενώ πολλές λειτουργίες γίνονται με ένα δαιδαλώδες μωσαϊκό (patchwork που λένε οι αγγλομαθείς) διαφορετικών εφαρμογών.

Το μεγάλο αυτό κενό το έχει εντοπίσει εδώ και αρκετό καιρό και η ευρωπαϊκή αρχή εποπτείας κεφαλαιαγορών, η γνωστή ESMA (εκ του European Capital Markets Authority), χτυπώντας ηχηρά καμπανάκια.

Για λογαριασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διεξάγεται (με καθυστέρηση πολλών ετών) διαγωνισμός υπό την Κοινωνία της Πληροφορίας. Μόνο που ο διαγωνισμός είναι πολύ πιθανό ότι θα τιναχτεί στον αέρα και η αγορά θα μείνει χωρίς νέο σύστημα εποπτείας, διότι έχουν αρχίσει τα… παρατράγουδα.

Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση, καθώς κάποιοι προσπαθούν να κάνουν… γαργάρα παρατυπίες που μόνο απαρατήρητες δεν περνούν.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ ΙΙ: Ένα από τα διαγωνιζόμενα σχήματα φέρεται να έχει κατεβάσει προϊόν το οποίο δεν καλύπτει βασικές προϋποθέσεις των τεχνικών προδιαγραφών(!). Ωστόσο κάποιοι δίνουν αγώνα να το κρατήσουν μέσα με το… στανιό.

Επιπλέον, όπως πληροφορηθήκαμε, στις εταιρείες που μετέχουν σε αυτό το σχήμα έχουν επιβληθεί με κάθε επισημότητα διαφόρων ειδών πρόστιμα και ποινές, στο εξωτερικό.

Δύο πρόστιμα, ύψους μερικών εκατομμυρίων ευρώ το καθένα, επιβλήθηκαν από την… Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας  για διάφορες παραβάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε σχέση και με το monitoring της αγοράς, μόλις πριν από 1-2 μήνες.

Η άλλη εταιρεία του ίδιου σχήματος αποκλείστηκε από ευρωπαϊκό διαγωνισμό που έγινε πρόπερσι, με δικαστική απόφαση (του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ) για προσπάθεια… επηρεασμού των αποφάσεων διαγωνιστικής διαδικασίας!

Ωραία πράγματα έτσι;

Το ερώτημα είναι αν τα έχει πάρει χαμπάρι όλα αυτά η πρόεδρος της ΕΚ Βασιλική Λαζαράκου (φωτ.), η οποία οφείλει να «καίγεται» για την εγκατάσταση νέου και αποτελεσματικού συστήματος εποπτείας. Διότι ανθρώπους που να παρακολουθούν στενά, εκ των έσω, με καθοριστικό ρόλο στον διαγωνισμό, το ξέρουμε ότι έχει.

Το αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή όχι, ας το κοιτάξει η ίδια...

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι βρήκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα, με αφορμή την παρουσία τους στην τελετή έναρξης των αγώνων, προσκεκλημένοι του Εμανουέλ Μακρόν.

Έτσι, παρακολούθησαν την προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια που πέρασε στον τελικό των κρίκων και την πρόκριση της τενίστριας (και φίλης του γιου τους, Κωνσταντίνου) Μαρίας Σάκκαρη στους 32 της διοργάνωσης, αλλά και τον αγώνα του Στέφανου Τσιτσιπά. Η κυρία Μητσοτάκη βρέθηκε μαζί με την «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, και στον αγώνα πόλο γυναικών μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

«Δεν είχα πάει σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2004. Για εμάς τους Έλληνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ξεχωριστή σημασία. Είμαι πολύ συγκινημένος και πολύ χαρούμενος ως φίλαθλος που βλέπουμε τους αθλητές μας να προσπαθούν για το καλύτερο», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη γαλλική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τον Σεπτέμβριο προσανατολίζεται η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα επέκτασης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές κάλπες. Για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές, θα πρέπει το θέμα να έχει περάσει από τη Βουλή με τουλάχιστον 200 ψήφους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο, «είναι αυτονόητο καθήκον μας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους απόδημους εκλογείς. Προφανώς η Συνταγματική επιταγή για την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 200 βουλευτών θα οδηγήσουν σε έναν ειλικρινή και, ελπίζω, ουσιαστικό και καρποφόρο διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

 

ΡΕΥΜΑ: Ελάχιστες ημέρες πριν τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια, τα σήματα από τους μεγάλους καθετοποιημένους ομίλους όσον αφορά τις χρεώσεις που θα ανακοινώσουν για τον μήνα Αύγουστο, υποδηλώνουν συγκράτηση.

Ολα δείχνουν ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει τις γενναίες εκπτώσεις των προηγούμενων μηνών και το πράσινο τιμολόγιό της θα γράφει μπροστά το 1. Την ίδια στιγμή, η Protergia έχει, ως γνωστόν, ανακοινώσει ότι το δικό της ειδικό τιμολόγιο θα έχει τιμή 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ και άλλοι παίκτες φαίνεται ότι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Δεδομένου ότι οι δύο μεγαλύτεροι καθετοποιημένοι παίκτες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αθροιστικό μερίδιο πάνω από 90% στους οικιακούς καταναλωτές (72% η ΔEΗ, 20% η Protergia μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Volterra), θα έχουν πολύ συγκρατημένα τιμολόγια τον Αύγουστο, γεννάται εύλογα το ερώτημα για ποιον άραγε λόγο να επιβληθεί φόρος, ώστε να επιδοτηθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα, και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ποιο θα είναι το ύψος του.

Κρίνοντας και από την επαναφορά των τιμών χονδρικής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, σε λογικά για την εποχή επίπεδα, μάλλον η κυβέρνηση υπεραντέδρασε, όπως σχολίασε προ ημερών και ο Ευάγγελος Mυτιληναίος. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στις αγορές, ιδίως σε κλιματική κρίση με 15 μέρες καύσωνα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή της Ευρώπης. Ήδη βλέπετε ότι οι τιμές υποχωρούν»είπε προ ημερών ο CEO της METLEN, μιλώντας στους αναλυτές.

Σήμερα, η DAΜ στην Ελλάδα κινείται στα 106 ευρώ/MWh, χαμηλότερα και από αυτήν της Ισπανίας και Πορτογαλίας (108,78 ευρώ) και ακολουθώντας μια σταθερά καθοδική πορεία εδώ και μια εβδομάδα, ρίχνει τη μέση τιμή για τον Ιούλιο στα 137,16 ευρώ.

Παρόμοια υποχώρηση τιμών καταγράφεται παντού στη γειτονιά μας. Από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (95,94 ευρώ) έως την Ουγγαρία (77,48), τη Σερβία (113,4), το Μαυροβούνιο (108,66), ακόμη και την Αλβανία (128,99), που μπορεί να διατηρεί την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, αλλά κινείται πολύ πιο χαμηλά απ’ ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες.

Τώρα, αυτό που μένει να φανεί, είναι αν το ύψος του τέλους που θα ανακοινώσει την επόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης θα κινείται σε ένα εύρος 2-4 λεπτών η κιλοβατώρα ή θα είναι υψηλότερα. Αρχικά, η συζήτηση αφορούσε νούμερα της τάξης των 80-100 εκατ. ευρώ και τώρα ακούγονται ποσά 20-40 εκατ. ευρώ.

Αν η κυβέρνηση δεν κινηθεί προσεκτικά, υπάρχει ο κίνδυνος οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί να καταλήξουν να επιδοτούν για τον Αύγουστο τα τιμολόγια των μη καθετοποιημένων παρόχων...

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι θυγατρικές τράπεζες των εισηγμένων Eurobank Holdings και Πειραιώς Συμμετοχών θα καταβάλουν τα bonuses σε ανώτατα στελέχη και προσωπικό, βάσει των αποφάσεων που έλαβαν οι πρόσφατες γενικές συνελεύσεις.

Η Τράπεζα Eurobank ΑΕ θα διανείμει σε ανώτατα στελέχη και λοιπό προσωπικό 26,23 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 14,7 εκατ. ευρώ.

 

EUROBANK: Η διοίκηση της Τράπεζα Eurobank θα εξετάσει, σε μελλοντικό χρόνο, διανομή μερίσματος στη μητρική Eurobank Holdings, σύμφωνα με τις ανάγκες για το επόμενο οικονομικό έτος.

Για να έχει, δηλαδή, μετρητά η εισηγμένη Eurobank Holdings να διανείμει μέρισμα τρέχουσας χρήσης, το 2025.

 

EUROBANK II: Το 9,2% της Grivalia Hospitality, μέλος του ομίλου Fairfax, κατείχε στο τέλος της περσινής χρονιάς η Eurobank.

Συμμετείχε, δε, στις αυξήσεις κεφαλαίου Μαρτίου και Νοεμβρίου 2023 της Grivalia Hospitality, βάζοντας, αθροιστικά, κεφάλαια 14,65 εκατ. ευρώ.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με καθαρά κέρδη 1,26 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2023 η Iolcus Investments, εταιρεία που αγόρασε η Πειραιώς από τον Αχιλλέα Κοντογούρη.

Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών διαχείρισης διπλασιάστηκαν (2,8 εκατ. ευρώ), σε σχέση με τη χρήση 2022 (1,4 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα από παροχή επενδυτικών συμβουλών αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό (225,8 χιλ. ευρώ).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση, τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια υπεραπέδωσαν έναντι των δεικτών αναφοράς, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν έσοδα και κερδοφορία.

Για φέτος, η διοίκηση αναμένει μείωση των μεταβλητών αμοιβών με επίπτωση στην κερδοφορία, η οποία θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των σταθερών αμοιβών διαχείρισης, λόγω διεύρυνσης πελατολογίου και εργασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v