ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ζόρια με τους λογιστές, ζόρια με τους γιατρούς, σε άμυνα για τα ελληνοτουρκικά, οφθαλμοφανή προβλήματα στην Υγεία, αλλά και (το νεότερο και όχι τόσο εμφανές στοιχείο) εντεινόμενη γκρίνια και κριτική για την οικονομική πολιτική, πέρα από το γνωστό θέμα της ακρίβειας.
Καθώς οδεύουμε προς τον έκτο χρόνο διακυβέρνησης, η «μαγεία» της δημοφιλίας δείχνει να έχει χαθεί. Πού οφείλεται όμως αυτό; Κατά ένα μέρος, στα προβλήματα που είναι μεγάλα, δεν έχουν μαγικές λύσεις, ούτε μπαίνουν πλέον εύκολα... κάτω από το χαλί. Ως ένα βαθμό, στους κακούς χειρισμούς της ίδιας της κυβέρνησης που έχει αποδειχτεί αλλού πρόχειρη κι αλλού περισσότερο αλαζονική απ' ότι θα έπρεπε.
Πίσω από όλα αυτά όμως βρίσκεται ένα βαθύτερο πρόβλημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταφέρει επί χρόνια να δημιουργήσει μια ισορροπία μεταξύ της κεντρώας και «προοδευτικής» αντίληψης και της «συντηρητικής» δεξιάς, η οποία τώρα έχει διαταραχθεί, δημιουργώντας ενόχληση στα δεξιά αλλά και στο κέντρο, παρότι στη δεύτερη περίπτωση τα σημάδια είναι λιγότερο εμφανή.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΙ: Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Πρώτον, ότι εξέλιπε το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, που λειτουργούσε ως συγκολλητική ουσία, καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε έπαψε να υπάρχει, ιδίως ως απειλή εξουσίας.
Δεύτερον, ότι εξαιτίας ή και εξ αφορμής, της περιβόητης πλέον ρύθμισης για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, (που καθόλου δεν… ξεχάστηκε), εμφανίστηκαν δυναμικά και στην Ελλάδα οι τάσεις που συγκρούονται διεθνώς, γύρω από τα λεγόμενα «ταυτοτικά» ζητήματα.
Μια σύγκρουση... ταυτοτήτων που σε επίπεδο σημερινής ΝΔ αφορά ως αντιμαχόμενες πλευρές την κοσμοπολίτικη liberal κεντρώα αντίληψη και την παραδοσιακή δεξιά, σε μια σειρά θεμάτων που πιάνουν από το wokeness και τους μετανάστες, έως τα εθνικά θέματα. Μαζί τους βέβαια συγκρούονται και οι προσωπικές φιλοδοξίες εκατέρωθεν.
Ο ίδιος ο Κυριάκος προσπαθεί να τραβήξει το καράβι μπροστά, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο τις «ιδεολογικές-ταυτοτικές» διαφορές, υπέρ της αποτελεσματικής διαχείρισης. Πώς να κουμαντάρεις όμως αποτελεσματικά ένα καράβι (την κυβέρνηση), όταν -όχι και τόσο- υπογείως τσακώνονται μεταξύ τους οι... αξιωματικοί και το πλήρωμα;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΙΙ: Το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώσαμε παραπάνω, εμφανίζεται κάποια δυσαρέσκεια και στον επιχειρηματικό χώρο, κι όχι μόνο από αυτούς που υφίστανται «πρέσινγκ» για θέματα ανταγωνισμού και ακρίβειας.
Κυρίως διότι ακούγεται πολύ συχνά από κυβερνητικά χείλη, η φράση «δεν υπάρχουν λεφτά», ακόμη και σε σχέση με επενδυτικά έργα. Πράγμα που προξενεί έκπληξη σε εκείνους που το ακούνε, ενώ διαβάζουν για αυξημένα έσοδα , υπερπλεονάσματα και... επιδόματα.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή, στην οποία απευθύναμε σχετικό ερώτημα, παραδέχτηκε ότι πέραν του RRF και των ΕΣΠΑ, υπάρχει όντως στενότητα στο «εθνικό σκέλος», η οποία, όπως είπε, σχετίζεται με την «υπερεκτέλεση» διαφόρων επενδυτικών έργων, για την οποία δεν είχε υπάρξει επαρκής πρόβλεψη στις εκταμιεύσεις. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ταμειακό πρόβλημα.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι συντόμως θα αυξηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κυρίως για υποδομές και περιφέρειες, με αναμόρφωση, η οποία πάντως θα κινείται μέσα στα όρια του προϋπολογισμού, για να μην έχουμε θέματα με τους εταίρους.
Οψόμεθα μεν, αλλά δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την άποψη που αρχίζει να επικρατεί μεταξύ «ψυλλιασμένων» επιχειρηματιών, ότι με τη λήξη του RRF και το σφίξιμο του δημοσιονομικού κορσέ, τα επόμενα χρόνια, τα προβλήματα θα μεγαλώσουν. Βλέπουν το επενδυτικό κενό, βλέπουν το έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών, βλέπουν και το αναδυόμενο πρόβλημα του υπερτουρισμού.
Και... σκιάζονται.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ IV: «Λευκή απεργία» ή πρόωρες καλοκαιρινές διακοπές; Ό,τι και από τα δύο να συνέβη, το γεγονός ότι τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα υπερασπίστηκαν από το βήμα της Βουλής ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα γαλάζιοι βουλευτές, θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του κόμματος.
Συγκεκριμένα, πέρα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον εισηγητή της κυβερνητικής παράταξης Στέλιο Πέτσα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θάνο Πλεύρη, μόλις 8 (!) μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ζήτησαν να μιλήσουν στο -κατά τα άλλα- τόσο εμβληματικό για την κυβέρνηση θέμα.
Το σχέδιο συγχώνευσης πέρασε τελικώς κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
ΜΥΛΩΝΑΣ: Το μέλλον μιας τράπεζας εξαρτάται από την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις επενδύσεις που κάνει σε αυτόν τον τομέα. Τάδε έφη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.
Η επιμονή του στην υιοθέτηση όλων των ψηφιακών καναλιών έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και όπως ανέφερε, το digital της ΕΤΕ χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό των πελατών και έχει προσελκύσει πελάτες νεαρότερης ηλικίας.
Το επιστέγασμα του μετασχηματισμού της τράπεζας από το digital μέχρι τις νέες υπηρεσίες και προϊόντα είναι, όπως επεσήμανε ο κ. Μυλωνάς, το rebranding, το οποίο φέρνει μια σύγχρονη οπτική και μια φρεσκάδα, χωρίς όμως να αλλοιώνει τη βαθιά παράδοση της Εθνικής Τράπεζας.
ΜΕΒΓΑΛ: Την έκδοση ομολογιακού δανείου 59 εκατ. ευρώ αποφάσισε η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού, ήτοι τα 46,730 εκατ. ευρώ, αφορούν την αναχρηματοδότηση του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 54.337.792 ευρώ που είχε εκδώσει η εταιρεία τέτοια εποχή το 2017.
Τα 3,269 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας και τα 9 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της.
Θυμίζουμε ότι το επενδυτικό σχέδιο, που έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό του 2016, αφορά την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης «κλείνει» η εκκρεμότητα που υπήρχε στο deal της αλυσίδας Κρητικός με την αλυσίδα Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες.
Κοντά δύο χρόνια μετά την απόκτηση του 99,7372% της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας και οκτώ μήνες μετά την αίτησή της στο αρμόδιο δικαστήριο, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός θα αποκτήσει και το εναπομείναν ποσοστό 0,2628% της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας.
Το τίμημα ορίσθηκε στα 1.706 ευρώ ανά μετοχή ή στα 14.465,17 ευρώ για το 0,2628%, δηλαδή, για το σύνολο της εξαγορασθείσας εταιρείας, η αποτίμηση κινείται στα επίπεδα των 5,5 εκατ. ευρώ.
Τα 14.465,17 ευρώ για τους μετόχους μειοψηφίας η ΑΝΔΕΚ Κρητικός τα έχει ήδη καταθέσει στην Αlpha Bank.
EUROBANK: Η διαχείριση κεφαλαίων, το γνωστό Asset Management, έχει γίνει το νέο ανταγωνιστικό πεδίο των ελληνικών τραπεζών. Κι αυτό ένεκα της ανάγκης να παραχθούν έσοδα από διαφοροποιημένες πηγές.
Οι Ιταλοί φαίνεται να πρωταγωνιστούν πλέον στην ελληνική αγορά. Μετά τις συνέργειες που στήνει η Alpha Bank με τη UniCredit, ήρθε και η νέα συμμαχία της Intesa Sanpaolo με τη Eurobank.
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες Asset Management υπόσχονται ιδιαίτερα θετικές αποδόσεις και, πέραν της ενίσχυσης των εσόδων των τραπεζών, ανοίγεται ένας δρόμος για νέα, πιο σοφιστικέ προϊόντα και για τους πελάτες των ελληνικών τραπεζών.