ΣΥΡΙΖΑ: Κεφάλι δεν σηκώνουν στην Κουμουνδούρου από τα αλλεπάλληλα κρούσματα εσωστρέφειας και τελικά, την κρίση διαρκείας (permacrisis, όπως μάθαμε να τη λέμε) στην οποία βρίσκονται βυθισμένοι.
Το χθεσινό επεισόδιο που δημιούργησε στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης και το οποίο οδήγησε στην άμεση διαγραφή του από την Κ.Ο. του κόμματος, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί απεγνωσμένα τη φυγή προς τα εμπρός.
Το συμβάν με τον… αψύ Κρητικό, ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, προκάλεσε τον εκνευρισμό ακόμα και των συναδέλφων του βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Λίγες ώρες νωρίτερα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης αμφισβήτησε… εφ’ όλης της ύλης τον κ. Κασσελάκη. Χαρακτήρισε «επωφελή» τη συμφωνία συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει περιθώρια για εκκαθαρίσεις», ζήτησε να μη συμπέσει η ημερομηνία του συνεδρίου του κόμματος και των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, ενώ άφησε αιχμές για έλλειμμα δημοκρατίας εκ μέρους του προέδρου.
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά της διαγραφής Πολάκη, διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες», ζήτησε από τους βουλευτές του «να πάψουμε να ασχολούμαστε με τα μικρά, γιατί τα επουσιώδη διαιρούν και αφαιρούν», αναφέρθηκε στην «προδοσία» (προφανώς των βουλευτών της Νέας Αριστεράς) που άφησαν το κόμμα με 36 βουλευτές και άσκησε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για την εφαρμοζόμενη πολιτική τους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που έγινε στις 6 Ιουλίου 2015, λίγες ώρες μετά το περίφημο δημοψήφισμα, ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συζήτηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στην προχθεσινή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (στα Παραπολιτικά fm), και ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, απάντησε ότι «εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση», κάτι που τόνισε και η κυρία Σακελλαρόπουλου, η οποία (κατά την κυρία Κωνσταντοπούλου, πάντα) επιφυλάχθηκε να εξετάσει τη διαδικασία.
Στο αίτημά της, όπως είπε, συμφώνησαν επίσης και οι Στέφανος Κασσελάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας, ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ήταν παρών το 2015.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έντονες αντιδράσεις μεταφέρονται στη στήλη από τον κλάδο επιθεώρησης και πιστοποίησης. Αιτία, οι διακηρύξεις σχετικά με προγράμματα αναβάθμισης επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων (upskilling), των οποίων δικαιούχοι είναι θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι και επιμελητήρια.
Πρόκειται στην ουσία για προσχέδια διαγωνισμών, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση διαβούλευσης. Την αντίδραση των φορέων πιστοποίησης έχει προκαλέσει ένας συγκεκριμένος όρος συμμετοχής, ο οποίος παρουσιάζεται σε «καρμπόν», όχι σε μία αλλά σε σειρά διακηρύξεων.
Ο όρος αυτός, μας λένε, στην ουσία περιορίζει τα κριτήρια συμμετοχής των φορέων πιστοποίησης, «φωτογραφίζοντας»... μία και μόνο εταιρεία του κλάδου.
Το θέμα φαίνεται να έχει ήδη προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ και η Hellas Cert, η Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, έχει αντιδράσει, συμμετέχοντας επισήμως στη διαβούλευση.
METLEN: Περιθώριο για υπέρβαση του guidance που έχει δώσει η εταιρεία για κέρδη άνω των 600 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης βλέπει η NBG Securities.
Όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή, δεδομένου και του ισχυρότερου παραδοσιακά δεύτερου εξαμήνου, τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης θα μπορούσαν να ανέλθουν έως τα 700 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.
Η χρηματιστηριακή, εκτός του ρεκόρ κερδών το πρώτο εξάμηνο, στέκεται και στη βελτίωση που καταγράφεται στην ποιότητα των κερδών, με μετακίνηση από την πιο ευμετάβλητη και ευαίσθητη στις μεταβολές των τιμών προμήθεια φυσικού αερίου, προς το πιο σταθερό περιβάλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής.
Οπως επισημαίνει, τα «πράσινα» EΒITDA ενισχύθηκαν κατά 54% σε ετήσια βάση, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.
Η NBG διατηρεί σύσταση outperform με μια από τις υψηλότερες τιμές-στόχους για τη μετοχή, στα 51 ευρώ.
GENERALI: Μέρισμα 10 εκατ. ευρώ διανέμει στη μητρική ιταλική εταιρεία η Generali Hellas, παρά το γεγονός ότι έκλεισε τη χρήση 2023 με ζημιά.
Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία, θέλοντας να παραμείνει πιστή στη μερισματική της πολιτική, αποφάσισε να προχωρήσει σε διανομή 10 εκατ. ευρώ από συσσωρευμένα κέρδη προηγούμενων χρήσεων.
Η ασφαλιστική είχε το 2023 έσοδα από ασφαλιστικά συμβόλαια σχεδόν 404 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 864 χιλ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η περσινή χρονιά ενείχε μεγάλες αποζημιώσεις για πυρκαγιές και πλημμύρες (Daniel), μέρος των οποίων καλύφθηκε από τις αντασφαλιστικές καθώς και την επίπτωση από την πρώτη εφαρμογή του IFRS 17 (σ.σ. επιβάρυνε κυρίως την καθαρή θέση απευθείας).
EXAE: Ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο αναμένει για την εταιρεία διαχείρισης του ελληνικού χρηματιστηρίου η Optima Bank, λόγω του αυξημένου όγκου συναλλαγών αλλά και της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η ΕΧΑΕ θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένα κατά 32% σε ετήσια βάση.
Η μετοχή διαπραγματεύεται με «έκπτωση» 23% σε σχέση με τις εταιρείες του κλάδου, υπογραμμίζει και δίνει σύσταση αγοράς με στόχο τα 6,4 ευρώ, 37% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σας υποσχεθήκαμε χθες ένα εκτενέστερο update με αυτά που δεν κυκλοφορούν ευρέως (για ευνόητους λόγους), στα διεθνή ΜΜΕ της Δύσης:
- Οι Ρώσοι συνεχίζουν να προελαύνουν στο μεγαλύτερο εύρος του μετώπου, από το Χάρκοβο ως το Ντονμπάς. Σιγά σιγά (ενίοτε όμως και… γρήγορα) προχωρούν στην κατάληψη διαφόρων τοποθεσιών κι απειλούν με διάσπαση του μετώπου σε πολλαπλά σημεία, αλλά και με περικύκλωση ουκρανικών δυνάμεων σε συγκεκριμένες περιοχές.
- Παρότι η πληροφόρηση αυτή είναι διασταυρωμένη και από φιλοδυτικές πηγές, δεν τις διαβάζετε γιατί ακόμη δεν έχουν καταληφθεί (ή δεν έχουν καταληφθεί πλήρως) τα στρατηγικά σημεία στα οποία στοχεύουν οι ρωσικές ενέργειες. Το Τσάσοφ Γιάρ, το Τόρετσκ, η Νιου Γιορκ και το Ποκρόβσκι. Όταν συμβεί, κι αφού το παραδεχτούν και οι Ουκρανοί, τότε θα περάσουν και στην προσοχή των διεθνών ΜΜΕ.
- Ο ίδιος ο Ζελένσκι αλλά και πρόσωπα κοντά σε αυτόν έχουν αρχίσει να μιλούν κάθε τόσο για διαπραγματεύσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ουκρανία δεν αντέχει άλλα δύο χρόνια πολέμου», όταν οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές δεν δίνουν πιθανότητες σημαντικής αντεπίθεσης των Ουκρανών μέσα στο 2024 ούτε και στο 2025.
- Ο σημερινός στρατάρχης του Ζελένσκι, ο Αλεξάντερ Σίρσκι, παραδέχτηκε επισήμως προ ημερών ότι οι Ρώσοι έχουν πλέον την υπεροπλία στο μέτωπο της Ουκρανίας, σε όλους τους τομείς. Στρατεύματα, πυροβολικό, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πυρομαχικά, προφανώς και στην αεροπορική ισχύ.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΙΙ: Διαψεύδοντας τη συνήθη προπαγάνδα, που σίγουρα κάπου θα έχετε διαβάσει, ότι οι Ρώσοι είναι στα όρια της αντοχής τους, ξεμένουν από υλικά και πεθαίνουν σαν τις μύγες (δυο χρόνια τα ακούμε αυτά), ο στρατηγός Σίρκσι είπε ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων στην Ουκρανία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2022, ενώ σε πυροβολικό έχει… τριπλασιαστεί.
Υπολογίζει δε ότι οι ρωσικές δυνάμεις, που ήταν 100-150 χιλιάδες άνδρες στην αρχή της εισβολής, τώρα είναι περίπου 520 χιλιάδες, με στόχο να φτάσουν τους 690.000 μέχρι το τέλος του έτους!
- Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επισκέφθηκε ξαφνικά το Πεκίνο για να πιέσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου. Δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν τη φιλική στάση της Κίνας προς τη Ρωσία, φαίνεται ότι η Δύση αρχίζει να αναγνωρίζει ότι τυχόν σοβαρές διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να γίνουν χωρίς ανάμειξη της δεύτερης υπερδύναμης.
Κοινώς, μπορεί να διαβάζετε διάφορα στα διεθνή (και τα ελληνικά) ΜΜΕ, αλλά πίσω από την…κουρτίνα, το κλίμα για τον πόλεμο έχει αρχίσει να αλλάζει δραστικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και μέσα στην ίδια την Ουκρανία. Κι όχι επειδή μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ.