Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 24 2024

Ο στρατάρχης… Άδωνις και η όξυνση με Τουρκία- Η Eurobank και τα 76 projects -Τips για ΟΠΑΠ, Softweb, Μπλε Κέδρος

Ο στρατάρχης… Άδωνις και η όξυνση με Τουρκία- Η Eurobank και τα 76 projects -Τips για ΟΠΑΠ, Softweb, Μπλε Κέδρος

ΑΔΩΝΙΣ: Παρότι αντιμετωπίζει ουκ ολίγα προβλήματα στο υπουργείο Υγείας, όπως η κόντρα με τους ιδιώτες γιατρούς για τη στελέχωση κρίσιμων κενών στο ΕΣΥ που ολοένα κλιμακώνεται, ο αντιπρόεδρος (θυμίζουμε) της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει λάβει πολύ σοβαρά και τον δεύτερο τίτλο του.

Αναλαμβάνει… εργολαβικά να κάνει παρεμβάσεις σε όποιο κυβερνητικό θέμα αισθάνεται ότι χρήζει υπεράσπισης.

Η πιο φρέσκια παρέμβαση (που εμφανώς αποσκοπούσε στην ενίσχυση του εθνικού συναισθήματος της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος) αφορούσε τη δική του εκδοχή στο «Θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» που χρησιμοποιούν απειλητικά οι Τούρκοι.

Είπε λοιπόν ο φίλτατος Άδωνις, που έβαλε και το καπέλο του… στρατάρχη, ότι με τα F-35 που αγόρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμείς (θα) έχουμε τη δυνατότητα να πάμε ξαφνικά μια νύχτα στην Άγκυρα να τα κάνουμε… λαμπόγυαλο, κι ότι η τουρκική αεροπορία (θα) έχει κάτι… σαπάκια.

Πέρα από τις ανωτέρω υπερβολές, σημασία έχει ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να «πατήσει» F-35 της Αεροπορίας μας μέχρι το 2030, οπότε οι απειλές από ένα κυβερνητικό στέλεχος το 2024, μικρή πρακτική αξία έχουν. Εκτός του ότι από τη μία, ανεβάζουν τους τόνους στο παιχνίδι των εντυπώσεων με τους γείτονες και κάνουν τα τουρκικά ΜΜΕ να ξεσαλώνουν ότι «απειλούμε», και από την άλλη προβάλλουν με μεγαλοστομίες στους εγχώριους... υπερπατριώτες, την αυξημένη ισχύ της χώρας. 

Στη πράξη, επειδή οι πράξεις είναι που έχουν τη μέγιστη σημασία, οι απέναντι μας έδειξαν και τώρα με τη στάση τους στη περιοχή της Κάσου ότι ελάχιστα έχει αλλάξει η μιλιταριστική συμπεριφορά τους, σε ότι έχει σχέση με τα θέματα που θεωρούν ανοικτά και διεκδικήσιμα.

Οσοι πιστεύουν ότι θα αλλάξει αυτό επειδή θα πάρουμε μερικές φρεγάτες και αεροπλάνα, ή επειδή κρατάμε χαμηλούς τόνους, μάλλον κάνουν λάθος, τόσο σε σχέση με την τουρκική πολιτική, όσο και με τη διεθνή συγκυρία.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Γενικότερα πάντως, η στάση των γειτόνων φαίνεται το τελευταίο διάστημα προοδευτικά να οξύνεται, παρά τις προσπάθειές τους να φορτωθεί η ευθύνη σε δηλώσεις του Νίκου Δένδια.

Το ερώτημα είναι αν η οξύτερη στάση της Τουρκίας σχετίζεται με τις εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ και ειδικότερα, με δυο γεγονότα: Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πλέον κυριολεκτικά «κουτσή πάπια», καθώς δεν πρόκειται να επανεκλεγεί, ενώ αμφισβητείται από τους Ρεπουμπλικάνους ακόμη και η δυνατότητά του να ασκήσει τα καθήκοντα της Προεδρίας.    

Επιπλέον, η Ελλάδα έχασε έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της, καθώς ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, μετά την καταδίκη του για υποθέσεις διαφθοράς, αναγκάζεται να παραιτηθεί

Οπως και να έχει, όλα αυτά κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι.

Το ότι η εφημερίδα «Δημοκρατία», που εκπροσωπεί τον πολύ «πατριωτικό» χώρο, τον αποκάλεσε τη περασμένη Δευτέρα στο πρωτοσέλιδό της … «γιουσουφάκι του Σουλτάνου», δείχνει ότι στα δεξιά της ΝΔ (εντός και εκτός κόμματος,) η πολιτική αυτή πατάει σε… αυγά και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τα σπάσει.

Δεν είναι σύμπτωση ότι οι παραπάνω «πολεμικές» δηλώσεις του Άδωνι έγιναν λίγο αργότερα, την ίδια μέρα. Η κριτική όμως έχει αρχίσει να φουντώνει και απο αριστερά, μιας και ο πατριωτισμός (εντός και εκτός εισαγωγικών), σταδιακά απενοχοποιείται σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα. Το φαινόμενο άλλωστε, είναι διεθνές.

ΥΓ: Όπως έχουμε ξαναγράψει η τουρκική φράση « θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», που έκανε πάλι την εμφάνιση της, δεν είναι τυχαία, έχοντας έντονο -και άσχημο- συμβολισμό από το παρελθόν.

Παραπέμπει σε ένα παλιό τραγούδι, το «Μπορεί να έρθω ξαφνικά μια νύχτα» της Τουρκάλας τραγουδίστριας Gonul Yasar, το οποίο μετέδιδε συστηματικά παράνομος τουρκοκυπριακός σταθμός, ως προειδοποίηση προς τους Ελληνοκύπριους, στο διάστημα έντασης, πριν την εισβολή του 1974.

Πολλοί, θεώρησαν τότε ότι η τραγουδιστή απειλή ήταν «κούφια». Τελικά δεν ήταν.

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Κάτι δεν πρέπει να (ξανα)γίνεται σωστά με το μεταναστευτικό και τα αυξημένα κρούσματα του τελευταίου έτους, επίσημα ή ανεπίσημα, δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι πρωτοσέλιδο χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας (Εστία), που έκανε λόγο για 60.000 μετανάστες που «πέρασαν αθόρυβα τα σύνορα», ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν το απέκλεισε. 

«Δεν αποκλείω να είναι αυτό το νούμερο, αλλά πάντα χρειάζεται μια επιβεβαίωση», σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του (στο Πρώτο Πρόγραμμα), ενώ μιλώντας για την εικόνα των μεταναστευτικών ροών τη δεδομένη χρονική στιγμή, σημείωσε: «Οι ροές ασφαλώς και υπάρχουν και σε μερικά σημεία εμφανίζονται αυξημένες και νομίζω ότι αυτό είναι λίγο – πολύ φυσιολογικό. Δεν έχουμε μια αφύσικη έξαρση ή αύξηση των μεταναστευτικών ροών», είπε ο υπουργός, την ώρα πάντως που ο φόβος επανάληψης… τρομακτικών εικόνων του παρελθόντος είναι υπαρκτός.

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας και στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου θα διεξαχθεί η καθιερωμένη δεξίωση. 

Η οικοδέσποινα, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει προσκαλέσει, μεταξύ άλλων, την πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, δημάρχους ακριτικών περιοχών, πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, καθώς και συγγενείς θυμάτων από τις τραγωδίες στο Μάτι και στα Τέμπη

Επίσης, συγγενείς πιλότων που έπεσαν στο καθήκον, συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, φοιτητές Ρομά και τη Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μητέρα του Γιάννη. 

 

EUROBANK: Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας που αφορά χορηγήσεις προς τη ναυτιλία ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τα όσα είπε στην Γενική Συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας, η Eurobank κατέχει την πρώτη θέση στον τομέα αυτό. 

Επίσης, η τράπεζα χρηματοδοτεί 76 επενδυτικά projects αξίας 5,7 δισ. ευρώ. Από το RRF έχουν εκταμιευτεί 1,5 δισ. ευρώ και με άμεση τραπεζική χρηματοδότηση έχουν δοθεί δάνεια 1,1 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, ο CEO της τράπεζας επισήμανε την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, ξένων και εγχώριων. Διότι χωρίς επενδύσεις, δεν θα διατηρηθεί η ανάπτυξη και σαφώς απέχουμε σημαντικά από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα συμβάλλουν στο 14% του ΑΕΠ όταν στην ευρωζώνη φτάνουν το 21%.

 

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Τη διανομή αφορολόγητου μερίσματος ύψους 0,0361 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό ποσό 1,56 εκατ. ευρώ) θα προτείνει η διοίκηση της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας.

Όσο και αν το τελικό διανεμόμενο ποσό αυξηθεί λόγω της ύπαρξης ιδίων μετοχών, η μερισματική απόδοση του τίτλου δεν θα ξεπεράσει σημαντικά το 1% με βάση το χθεσινό κλείσιμο του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ. 

 

OΠΑΠ: Το status της μετοχής ως «cash cow» το γνωρίζουν καλά οι επενδυτές, το πιστοποιεί και η NBG Securities στην τελευταία της έκθεση για τη μετοχή.

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι αναμένει γενναιόδωρη διανομή μερίσματος, στο 100% των καθαρών κερδών, οδηγώντας σε μέρισμα από 1,25 ευρώ (για τη φετινή χρήση)  έως 1,36 ευρώ (για το 2026), με τη μέση μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 8%, μια από τις υψηλότερες στην εγχώρια αγορά

Ειδικότερα, η NBG βλέπει τη μερισματική απόδοση της φετινής χρήσης στο 7,8% ενώ αναμένει 8,2% το 2025 και 8,5% το 2026.  

 

SOFTWEB: Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της Softweb στο ταμπλό του ΧΑ, με τη μετοχή να κερδίζει 132%, καθώς ξεκίνησε από το 0,86 και κατέληξε στα δύο ευρώ.

Προσοχή όμως! Αν κάποιος ψάξει λίγο περισσότερο τα πράγματα, θα καταλάβει πως σε ολόκληρη τη συνεδρίαση άλλαξαν χέρια μόλις 5.106 μετοχές και η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στα 8.370 ευρώ. Επίσης, ένα σημαντικό τμήμα των περιορισμένων χθεσινών συναλλαγών έγινε πολύ πιο κάτω από το επίπεδο των δύο ευρώ.

Με άλλα λόγια, από τη μια πλευρά το free float των 880.000 μετοχών (17,1% του συνόλου) που τοποθετήθηκε στη φετινή ιδιωτική τοποθέτηση (συχνά άτομα φίλα προσκείμενα στην εταιρεία) δεν προχώρησε σε ουσιαστικές ρευστοποιήσεις, ενώ αντίθετα υπήρξαν κάποιοι «βιαστικοί» που μόλις με λίγες χιλιάδες ευρώ, έστειλαν τη… μετοχή στο Θεό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον.

ΥΓ1: Μετά το χθεσινό +132,6%, η μετοχή της Softweb διαπραγματεύεται με P/E 42 (αποτίμηση 10,26 εκατ. ευρώ, με περσινά κέρδη 244 χιλ., χωρίς ωστόσο να συνεκτιμάται ότι η ΑΜΚ της ιδιωτικής τοποθέτησης έγινε φέτος).

ΥΓ2: Κάποιοι ενδεχομένως να ελπίζουν ή και να προβλέπουν πως η Softweb θα έχει και αυτή μέσα στην επόμενη τριετία πορεία ανάλογη με εκείνη που ακολούθησαν κατά το παρελθόν άλλες εισηγμένες της Εναλλακτικής Αγοράς από το χώρο του business software, όπως η Epsilon Net, η Entersoft, η Performance Technology και η Real Consulting. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να επηρεάσει την τιμή μιας μετοχής σε μακροπρόθεσμη βάση και όχι από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο ταμπλό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v