Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 22 2024

Ideal: Νέα εξαγορά που... ανοίγει την όρεξη-Δεύτερος «Αυγενάκης» στη ΝΔ;-Το διπλό παζάρι του ΑΔΜΗΕ

Ideal: Νέα εξαγορά που... ανοίγει την όρεξη-Δεύτερος «Αυγενάκης» στη ΝΔ;-Το διπλό παζάρι του ΑΔΜΗΕ

IDEAL: Nέα εξαγορά στον χώρο της πληροφορικής έχει κλείσει το εισηγμένο private equity, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται, λένε οι πληροφορίες μας, ίσως και εντός των επόμενων ωρών ή το πολύ ημερών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών πληροφορικής (ΙΤ solutions), με τζίρο λίγο πάνω από τα 10 εκατ. και EBITDA περίπου 2 εκατ. ευρώ. Όπως το συνηθίζει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, το ποσοστό που θα εξαγοραστεί είναι πολύ υψηλό, πάνω από τη λεγόμενη καταστατική πλειοψηφία του 67%.

Παρά τους υψηλούς πολλαπλασιαστές που «παίζουν» στον χώρο, το τίμημα θα είναι σε λογικά επίπεδα. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι η νέα εξαγορά έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες δραστηριότητες που έχει μέσω Byte η IDEAL στην πληροφορική.

Κάτι ακούμε για συνολικό τζίρο της τάξεως των 140-150 εκατ. ευρώ, με EBITDA περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ, προσεχώς. Που σημαίνει ότι οι δραστηριότητες πληροφορικής της Holding θα μπορούσαν να εισαχθούν αυτοτελώς στο ΧΑ και να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία πληροφορικής, κατόπιν της εξόδου Epsilon Net και Entersoft.

Eπειδή μόνο χθεσινοί δεν είναι στις αγορές οι διοικούντες την IDEAL, υποθέτουμε βάσιμα ότι αυτό το βλέπουν και οι ίδιοι. Μάλλον τους ανοίγει την.. όρεξη.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Και δεύτερος… Αυγενάκης στη ΝΔ, όσον αφορά τη συμπεριφορά απέναντι σε πολίτη; Αυτό προκύπτει από δημοσιεύματα ΜΜΕ της Καβάλας, που καυτηριάζει τη στάση του τοπικού γαλάζιου βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη, απέναντι σε πρώην επιστημονική συνεργάτιδά του.

Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, ο βουλευτής αρνήθηκε στη στενή του συνεργάτιδα, η οποία έγινε μητέρα, να υπογράψει τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας, οδηγώντας την στην έξοδο αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Το ζήτημα, όπως διαβάζουμε, προκαλεί θόρυβο και πολλές συζητήσεις στην τοπική κοινωνία. Και αυτό, την ίδια ώρα που θέματα συμπεριφοράς των υπουργών, βουλευτών και στελεχών της ΝΔ βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς, που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να επιτρέψουν νέα έκθεση στη δημοσιότητα για λάθος λόγο.

 

ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε… αναμμένα κάρβουνα συνεχίζει να κάθεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, εξαιτίας του κινδύνου καταστροφικών πυρκαγιών.

Μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν και με την κλιματική αλλαγή να έχει επηρεάσει τα πάντα, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, το παραμικρό λάθος ή αδράνεια μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή.

«Η φετινή αντιπυρική περίοδος δεν έχει όμοιό της και κάθε ημέρα είναι κρίσιμη. Είμαστε στη 14η μέρα συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών γύρω στους 40 βαθμούς. Είναι προφανές ότι αυτό δοκιμάζει τις αντοχές μας. Όμως πρέπει να πω ότι η προσπάθεια που κάνουμε γίνεται οργανωμένα και δομημένα», σημείωσε σε συνέντευξή του (στην ΕΡΤ), υπογραμμίζοντας ότι το νέο δόγμα με την πιο γρήγορη και έγκαιρη απογείωση των εναέριων μέσων και την πιο επιθετική τακτική σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μέχρι τώρα αποδίδει.

Και στο τέλος, άλλωστε, όλοι θα κριθούν από το αποτέλεσμα…

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πίεση στη μετοχή της Ελλάκτωρ αναμένεται σήμερα. Αιτία, η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή (στα 2,58 ευρώ ο τίτλος).

Στρεβλή η εικόνα και για τη μετοχή της ΔΕΗ, που «κόβει» μέρισμα 0,25 ευρώ αλλά και για τις ΕΥΔΑΠ (0,10 ευρώ) και Space (0,16 ευρώ). 

 

ΚΛΜ: Η απόσχιση και πώληση της δραστηριότητας παιδικών και βρεφικών ειδών (σ.σ. Wonder Nest Retail) σε Intracom Holdings και Βιολέττα Λάππα ανοίγει την αυλαία των επόμενων κινήσεων μετασχηματισμού της Κλουκίνας Λάππας.

Το πλάνο, έτσι όπως το κατέγραψε το Euro2day.gr, προβλέπει ως επόμενα βήματα private placement του 27,6%, που κατέχει άμεσα η Intracom στην «ΚΛΜ ΑΕ» και συγχώνευση των Intracom Properties με ΚΛΜ ΑΕ (σ.σ. απορροφώσα η εισηγμένη ΚΛΜ) με ταυτόχρονη αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, ώστε να προκύψει η Ευρώπη Holdings.

 

ΑΔΜΗΕ: Είναι βέβαιο ότι το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου πρέπει να τέθηκε με κάποιο τρόπο στο πλαίσιο της συνάντησης Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη στη Λευκωσία. Μέχρι την ώρα πάντως που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό, ούτε από την κυπριακή ούτε από την ελληνική πλευρά.

Ίσως τις επόμενες μέρες να μάθουμε περισσότερα, καθώς αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου, λαμβάνει χώρα μια ακόμη τηλεδιάσκεψη της Κομισιόν, η οποία έχει χρηματοδοτήσει το έργο με 657 εκατ. ευρώ, με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να καταστεί σαφές αν τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει κάποια πρόοδος και σε τι βαθμό.

Στη συνάντηση της Τρίτης θα συμμετάσχουν ξανά εκπρόσωποι της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΕ, των δύο ρυθμιστών (ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ) και του ΑΔΜΗΕ. Το επίμαχο σημείο παραμένει πάντα το αν η ΡΑΕΚ θα δεχτεί να αλλάξει την απόφαση με την οποία αρνείται την ανάκτηση μέρους του κόστους της διασύνδεσης και την επιβάρυνση των χρεώσεων των Κυπρίων και Ελλήνων καταναλωτών από το 2025, δηλαδή κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, ή αν θα συνεχίσει να επιμένει αυτό να γίνει με τη λειτουργία του, από το 2030 και μετά.

Στα κυπριακά πάντως μέσα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στα της διαδύνδεσης. Μόνο μια δήλωση του υπουργού Ενέργειας της χώρας, Γιώργου Παπαναστασίου, βρήκαμε, κι αυτή στο πλαίσιο μιας γενικότερης τοποθέτησής του για το κόστος του ρεύματος και για το πώς πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να πάψει ο καταναλωτής να εξαρτάται από τις επιδοτήσεις.

«Αυτό περνά μέσα από τρεις πυλώνες», όπως είπε ο υπουργός, «ο πρώτος είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου (στην Κύπρο) που θα βοηθήσει τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ο δεύτερος πυλώνας είναι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ο τρίτος είναι η ηλεκτρική διασύνδεση, η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή, μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος». Λογικά από σήμερα θα έχουμε περισσότερα νέα για το θέμα...

 

ΑΔΜΗΕ ΙΙ: Στο μεταξύ, κινητικότητα καταγράφεται γύρω από ένα άλλο project ηλεκτρικής διασύνδεσης, αυτό μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας (γνωστό ως Green Aegean Interconnector), με τους Διαχειριστές των δύο πλευρών να φαίνονται διατεθειμένοι να ξαναπιάσουν το νήμα των συζητήσεων.

Στελέχη του Γερμανού Διαχειριστή TenneT, λέγεται ότι επικοινώνησαν την Παρασκευή με τον ΑΔΜΗΕ και συμφώνησαν να γίνει τηλεδιάσκεψη αυτή την εβδομάδα, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα επόμενα βήματα που χρειάζονται για να ωριμάσει το έργο.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη στις αρχές Ιουλίου, με πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων & Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και επαφές τον Μάιο στην Αθήνα ανάμεσα σε στελέχη των δύο πλευρών, κατά τον 6ο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο του Ελληνο-Γερμανικού Σχεδίου Δράσης.

Ασφαλώς και το Green Aegean είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο. Δίχως «διαδρόμους», δηλαδή δίκτυα, δεν μπορεί να πετύχει η Ελλάδα τον στόχο της να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η αγορά που θα δείξει ποιες διασυνδέσεις χρειάζεται. Αυτή καθορίζει τις ροές της ενέργειας, ανάλογα με το αν είναι αρκετά φθηνή για να εξαχθεί.

Στην ευρύτερη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών θα μπαίνουν όλο και περισσότερο και αυτά τα θέματα… 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v