Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2024

Οι μετοχές που έκαναν ράλι στον... τοίχο -O Άδωνις και ο όρκος του Ιπποκράτη -Η νέα «task force» του Κασσελάκη

Οι μετοχές που έκαναν ράλι στον... τοίχο -O Άδωνις και ο όρκος του Ιπποκράτη -Η νέα «task force» του Κασσελάκη

ΑΔΩΝΙΣ: Όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο υπουργός Υγείας έχει την πλήρη κάλυψή του στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους ιδιώτες γιατρούς και τις εφημερίες στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία.

Η απειλή της επιστράτευσης, που έβαλε στο τραπέζι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ασφαλώς πέφτει βαριά στον ιατρικό χώρο, ενώ σίγουρα υπάρχουν πολλά σημεία κριτικής, ενίοτε και σκληρής, στις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν ασκηθεί εδώ και πολλά χρόνια, πριν φτάσουμε σ' αυτά τα συμβάντα.

Εντούτοις, η άρνηση των ιδιωτών ιατρών να εξυπηρετήσουν προσωρινά, επί πληρωμή, μια κατάσταση ανωτέρας βίας προξενεί απορίες. Τα προβλήματα στα νοσοκομεία σίγουρα δεν μπορεί να λυθούν ως διά μαγείας, και εν τω μεταξύ προκύπτει σοβαρό θέμα με τους ασθενείς.

Η ιατρική όμως ανέκαθεν θεωρούνταν λειτούργημα, ενώ ακόμη και σήμερα, που ο όρκος του Ιπποκράτη έχει πια καταργηθεί, οι Έλληνες γιατροί εξακολουθούν να δίνουν έναν όρκο που περιλαμβάνει και τη φράση «Ούτω χρήσιμον εμαυτόν καταστήσω προς άπαντας τους δεσμένους της εμής αρωγής».

Μπορεί να είναι κάπως «ντεμοντέ» όλα αυτά στη σύγχρονη κοινωνία, όπου τα πάντα έχουν εμπορευματοποιηθεί, αλλά ίσως θα ήταν χρήσιμο να τα ξαναθυμηθούμε. Όλοι, όχι μόνο οι γιατροί.

Επίσης, χρήσιμο είναι να βγάλει τα συμπεράσματά της και η κυβέρνηση, για τον πτωτικό κύκλο που έχει ανοίξει στον χώρο της κρατικής περίθαλψης. Διότι η στήριξη στη φιλοτιμία των ιατρών και του λοιπού προσωπικού θα έχει ούτως ή άλλως... κοντά ποδάρια.

Τα λεφτά που δίνονται στην κρατική περίθαλψη και στα φάρμακα δεν επαρκούν, ενώ το πρόβλημα διαρκώς χειροτερεύει. Το ότι αυτό «συμβαίνει και στο εξωτερικό», ακόμη κι αν αποτελούσε επαρκή δικαιολογία, δεν θα πείσει την κοινωνία, που ανάγει το θέμα της Υγείας σε δεύτερο σοβαρότερο θέμα μετά την ακρίβεια, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπικές έρευνες.

ΥΓ: «Τσουχτερή» μεν, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση η κίνηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να δημιουργήσει ο ίδιος κίνητρα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, χορηγώντας επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα συνδράμει.   

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μετά τα think tanks κι ανάμεσα στα κύματα εσωστρέφειας και «πολακισμού», ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη απέκτησε χθες και ομάδα έργου 15 στελεχών (task force, αγγλιστί) που θα ασχοληθεί ειδικά με την προετοιμασία και την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το ιδιωτικό χρέος απέναντι σε τράπεζες, funds, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ομάδα περιλαμβάνει αρκετούς οικονομολόγους και νομικούς, δύο μικρομεσαίους επιχειρηματίες, καθώς και δύο τραπεζικά στελέχη. Ο ένας από τους δύο τελευταίους μάλιστα, ο Βαγγέλης Πιλάλης (της Alpha Bank), που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει τη θέση συντονιστή της ομάδας.

Ενδιαφέρουσα και η ειδική σημείωση στην ανακοίνωση ότι τα μέλη της θα συνεργαστούν «και με εξωτερικούς συμβούλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, εστιάζοντας στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής περίπτωσης αλλά και στην υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών».

Πέρα από τις συνήθεις πολιτικές αιχμές, περί αποτυχίας της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, η ανακοίνωση έχει και μια τεχνοκρατική εσάνς από το παρελθόν του προέδρου στην Goldman Sachs.

Σημειώστε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να μετατρέψει αυτή την πρόταση, όταν ολοκληρωθεί, σε σχέδιο νόμου, με εισηγητική έκθεση, το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή.

Να τη δούμε… 

ΥΓ: Νωρίτερα την ίδια μέρα, ήλθε η αποχώρηση του ιστορικού στελέχους του «παλαιού» ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, με σοβαρές αιχμές

 

ATTICA BANK: Η συμφωνία μετόχων για τη δημιουργία του 5ου πόλου δεν αποτελεί απλώς μια εξέλιξη που ίσως αλλάξει το τοπίο του τραπεζικού ανταγωνισμού. Το κυριότερο είναι ότι με καθυστέρηση ετών λύνει ένα πρόβλημα που είχε εξελιχθεί σε μόνιμο αγκάθι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αν δεν είχαν εμφανιστεί οι επενδυτές της Thrivest, περίπου ως «από μηχανής» μέτοχοι, το πιθανότερο είναι ότι η τράπεζα θα είχε τιναχτεί στον αέρα, περιμένοντας την Ellington από τα… Lidl, αφού κανένας άλλος σοβαρός επενδυτής δεν είχε εμφανιστεί.

Κι αυτό θα ήταν μεγάλο πλήγμα όχι μόνον για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και για την ελληνική οικονομία συνολικά, χαλώντας όλο το "success story".

Έστω και στο παρά πέντε, αποφεύχθηκε η ζημιά.

 

ΔEΗ: Ανακοίνωση για το ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με ρήτρα αειφορίας εξέδωσε η εισηγμένη.

Οπως αναφέρει, πέτυχε τον στόχο μείωσης των εκπομπών καυσαερίου, καθώς από το 2019 έως το 2023 μειώθηκαν κατά 57,81%, έναντι στόχου που είχε τεθεί για 57%. Ως εκ τούτου, δεν θα αυξηθεί το επιτόκιο των ομολόγων κατά 50 μονάδες βάσης ή 0,5%.  

Βιωσιμότητα in action από την Επιχείρηση...  

 

ΜΕΤΟΧΕΣ: Συνήθως προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού ένα γρήγορο ράλι με αυξημένους όγκους συναλλαγών σε μια μετοχή. Οι συζητήσεις είναι πολλές, τα σενάρια περισσότερα και ευφάνταστα, ενώ όλοι θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση εκείνων που είχαν τοποθετηθεί στα «χαρτιά» λίγο πριν την εκκίνηση της έντονα ανοδικής τροχιάς τους.

Αντίθετα, σπάνια το επενδυτικό κοινό εξετάζει τι ακολουθεί στις ίδιες μετοχές μερικούς μήνες αργότερα, όταν πολύ συχνά οι τιμές των τίτλων έχουν γκρεμιστεί και πολλοί επίδοξοι κερδοσκόποι δεν προφταίνουν να μετρούν τις απώλειές τους καθώς το επίδοξο ράλι βρήκε... τοίχο. Μερικά μόνο παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

CPI: Εκτίναξη του όγκου συναλλαγών τον φετινό Μάρτιο, με το χαρτί να ξεκινά από το 0,66 και να καταλήγει μέσα σε λίγες συνεδριάσεις σε 0,932 ευρώ (+41%). Χθες ο τίτλος έκλεισε στο 0,67 ευρώ (-28,1%).

Medicon Hellas: Από τα τέλη του περυσινού Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου ο τίτλος εκτινάχθηκε από τα 3,59 στα 4,33 ευρώ (+20,6%). Η μετοχή χθες έκλεισε στα 2,64 ευρώ (-39%).

Bιοτέρ: Μέσα στον φετινό Φεβρουάριο σχεδόν διπλασιάστηκε (από 0,23 σε 0,436 ευρώ), για να κλείσει χθες στο 0,24 ευρώ (-45%).

Εριουργία Τρία Άλφα: Από τον Δεκέμβριο του 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023 η μετοχή εκτοξεύθηκε από τα 8,40 στα 15,50 ευρώ (+84,5%), για να κλείσει χθες στα 5,85 ευρώ (-62%).

Mινέρβα: Από τις 4 έως τις 12 του φετινού Ιανουαρίου η μετοχή εκτινάχθηκε από 0,53 σε 0,87 ευρώ (+64%), ενώ ο τίτλος έκλεισε χθες στο 0,63 ευρώ (-27,5%).

Να μην ξεχάσουμε επίσης και την Τεξαπρέτ, που κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είδε τη μετοχή της να κερδίζει 40% (από 0,357 στο 0,5 ευρώ). Από τις αρχές Μαΐου ο τίτλος βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης

Γιατί, όπως συμβαίνει πολλές φορές με τις επικίνδυνες μετοχικές τοποθετήσεις, στο… τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v