Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2024

Οι Τούρκοι, ο Δένδιας και τα εσωτερικά της ΝΔ -Metlen: Η αλλαγή φρουράς και το guidance -Tips για Jumbo, Lamda

Οι Τούρκοι, ο Δένδιας και τα εσωτερικά της ΝΔ -Metlen: Η αλλαγή φρουράς και το guidance -Tips για Jumbo, Lamda

ΔΕΝΔΙΑΣ: Απροκάλυπτη ανάμιξη στα… εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης αποτελεί, συν τοις άλλοις, η άγρια επίθεση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στον Νίκο Δένδιαγια τις δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος περί του Κυπριακού.

Κάτι που δεν θυμόμαστε να έχει προηγούμενο.

Κατηγόρησαν ευθέως τον κ. Δένδια αφενός ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την «κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών» (άρα την πολιτική Μητσοτάκη) κι αφετέρου, ότι προσπαθεί «να κάνει πολιτική σταδιοδρομία σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού».

Αυτονόητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να καλύψει πλήρως τις δηλώσεις Δένδια που προκάλεσαν αυτή την αντίδραση.

Ωστόσο, πέρα από το τουρκικό θράσος, να κατηγορεί Έλληνα πολιτικό για πρακτικές τις οποίες ακολουθούν συστηματικά οι Τούρκοι πολιτικοί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, από τον ίδιο τον Ερντογάν έως και αναρίθμητα στελέχη του, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η Άγκυρα δείχνει ότι προβληματίζεται.

Όχι μόνον από τη διάσταση απόψεων μεταξύ Μητσοτάκη και των δύο πρώην πρωθυπουργών, Σαμαρά και Καραμανλή, αλλά και από τις σκληρότερες «αποχρώσεις» με τις οποίες συνηθίζει να εκφράζεται για τα ελληνοτουρκικά ο (δηλωμένος καραμανλικός) Νίκος Δένδιας.

Αυτό που φαίνεται πάντως να κατάφεραν οι Τούρκοι με την αμετροεπή παρέμβασή τους είναι να… παγιώσουν τη θέση του κ. Δένδια στο υπουργείο Άμυνας. Και να θέλει ο Κυριάκος κάποια στιγμή να τον βγάλει, μετά από αυτό που έγινε, μόνο εύκολο δεν θα είναι.

Σημειώστε επίσης ότι η αναφορά των Τούρκων στην «πολιτική σταδιοδρομία» του υπουργού Άμυνας, μάλλον δεν ήταν τυχαία και αόριστη. Διότι τόσο εντός, όσο και εκτός ΝΔ, είναι περίπου κοινός τόπος ότι το επόμενο στάδιο της πολιτικής σταδιοδρομίας του Νίκου Δένδια, θα είναι η ισχυρή διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του κόμματος, όταν έρθει η ώρα.

Οι εχθροί του μάλιστα του καταλογίζουν ότι κρατά αποστάσεις ασφαλείας από διάφορα «ευαίσθητα» θέματα στα οποία έχει εμπλακεί η τρέχουσα διακυβέρνηση (υποκλοπές, Τέμπη κ.λπ.), ώστε στο μεσοδιάστημα να μην τσαλακώσει το προφίλ του.  

ΥΓ: Σε αυτό το κλίμα, το προσεχές Σάββατο στην Κύπρο, όπου θα τιμηθεί η θλιβερή επέτειος από την τουρκική εισβολή του 1974, το κλίμα δεν προβλέπεται και τόσο ήρεμο. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, στα κατεχόμενα, θα βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν για τις πανηγυρικές εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων. 

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αποσύρθηκε τελικά από την κυβέρνηση η πρόταση διορισμού της καθηγήτριας Νομικής Σχολής Κατερίνας Φουντεδάκη στη θέση της επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η ιδιότητά της ως συντάκτριας του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια λειτούργησε ως ηλεκτροσόκ για τους γαλάζιους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα συνεδρίαζε χθες για να εγκρίνει τη συγκεκριμένη επιλογή - πρόταση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Τουλάχιστον πέντε από αυτούς ζήτησαν να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους, αρνούμενοι να δώσουν το «πράσινο φως» για την κυρία Φουντεδάκη και να την «επιβραβεύσουν» με τον εν λόγω διορισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια άκρως προβληματική εικόνα για την κυβερνητική παράταξη.

Τελικά η συνεδρίαση αναβλήθηκε και -κατά πληροφορίες- η πρόταση αποσύρθηκε, με την καθηγήτρια να υποστηρίζει σε συνέντευξή της ότι «επικράτησε ο ρεβανσισμός προς τη διαφορετική άποψη».

Tο «αγκάθι» του νόμου των ομοφύλων, πέντε μήνες μετά την ψήφισή του, συνεχίζει να αναταράσσει τη ΝΔ, παρότι κάποιοι υποστήριζαν ότι θα ξεχαστεί. Κι αυτή τη φορά, ήταν ο πρωθυπουργός που έκανε πίσω, όπως μαθαίνουμε. Που σημαίνει ότι παρά τα λεγόμενα περί του αντιθέτου, οι αντιδράσεις της δεξιάς πτέρυγας λαμβάνονται πλέον σοβαρά υπόψη.

 

METLEN: Αλλαγή φρουράς είχαμε σε δυο θυγατρικές της εισηγμένης.

Νέο διευθύνοντα σύμβουλο έχει από τις αρχές Ιουλίου η Επεξεργασία Αλουμινίου Μεταλλοβιομηχανία (ΕΠΑΛΜΕ), θυγατρική της Metlen. Παραιτήθηκε ο μέχρι πρότινος CEO Γεώργιος Γεωργαλάς και ανέλαβε ο Ιωάννης Καρναχωρίτης.

Αλλαγή επικεφαλής και στη European Bauxites. Νέος CEO o κ. Νικόλαος Χρήστου, στη θέση του κ. Ελ. Γρηγορίου.

 

METLEN ΙΙ: Καθαρά κέρδη 109 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η εισηγμένη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Optima.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει ανθεκτικές επιδόσεις σε ένα εποχικά αδύναμο τρίμηνο, παραμένοντας σε τροχιά για να πετύχει το guidance για λειτουργικά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.

Τα έσοδα της Metlen στο Q2 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 7,8% έναντι του πρώτου τριμήνου, στο 1,25 δισ. ευρώ.

Η Optima επισημαίνει ότι αναμένει επιτάχυνση της κερδοφορίας στο υπόλοιπο του έτους, λόγω της ισχυρής συμβολής από την ηλεκτροπαραγωγή, της ωρίμανσης έργων ΑΠΕ εντός και εκτός Ελλάδας, αύξησης της συμβολής του κλάδου μετάλλων με καλά περιθώρια καθώς και της ομαλοποίησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί buy με τιμή-στόχο στα 49 ευρώ για τη μετοχή, 37% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

 

LAMDA: Η μετοχή της Lamda έδωσε πρόσφατα υψηλό 52 εβδομάδων (7,52 ευρώ), επίπεδα που είχε να δει σχεδόν 30 μήνες. Με τα εμπορικά κέντρα να διανύουν άλλη μια δυνατή χρονιά σε επιδόσεις και το Ελληνικό να παραμένει στο σκέλος των οικιστικών αναπτύξεων αυτοχρηματοδοτούμενο, προσώρας, διαθέτει τις προοπτικές να καλύψει ένα μέρος της τεράστιας υστέρησης έναντι του Γ.Δ.

Τη Δευτέρα, ο Δημήτρης Καραστογιάννης, Chief Corporate Affairs & Business Development Officer, προέβη σε πώληση μετοχών προς 7,50 ευρώ έκαστη.

 

LAMDA MALLS: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 8,6 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών, προχωρά η Lamda Malls.

Υπενθυμίζεται ότι επίκειται η σύναψη οριστικής συμφωνίας με τράπεζες, για τη χρηματοδότηση του έργου ανάπτυξης δύο νέων malls στο Ελληνικό.

Το ένα εξ αυτών (Vouliagmenis Mall), μάλιστα, μεγάλωσε σε επιφάνεια, φθάνοντας σχεδόν τα 100 χιλ. τ.μ. (σ.σ. διπλάσιο του The Mall Athens) καθώς ο αρχικός σχεδιασμός για ανάπτυξη γραφειακών χώρων πάνω και δίπλα από το εμπορικό κέντρο δεν έβγαινε στο τρέχον περιβάλλον υψηλού κατασκευαστικού κόστους.  

 

JUMBO: Σε χαμηλά εξαμήνου, στα 25 ευρώ, υποχώρησε η μετοχή (-1,8%) στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Ο τίτλος βρίσκεται σε πτωτικό κανάλι από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και αναθεώρησε χαμηλότερα το guidance για τα αποτελέσματα έτους.    

Αγοραστής στη μετοχή παραμένει πάντως η Citi και μετά την εξέλιξη αυτή, επιμένοντας στην τιμή-στόχο των 32,5 ευρώ.

Αν επιβεβαιωθεί ο οίκος, θα ανταμείψει τους «πιστούς» με απόδοση 23,9%, που σε συνδυασμό με το μέρισμα (απόδοση 9,1%), οδηγεί στο διόλου ευκαταφρόνητο 33%

 

DIMAND: Ξεχώρισε ανοδικά η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς έπιασε τα 9 ευρώ με άνοδο άνω του 4% και ανεβασμένο τζίρο. 

Μια ημέρα πριν, έκθεση της Eurobank Equities έστελνε σήμα ότι το «χαρτί» είναι υποτιμημένο. 

«Περιμένουμε από τη μετοχή να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της εταιρείας να διατηρήσει διψήφια επίπεδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων», σημείωνε, δίνοντας στόχο τα 11 ευρώ με σύσταση αγοράς. 

Προφανώς η αγορά έλαβε το μήνυμα… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v