Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2024

Οι δύο «μουσαφίρηδες» του Μαξίμου και το… καρφί -Βγάζει... είδηση το deal της FAMAR -Ο Μυτιληναίος και το γερμάνιο

Οι δύο «μουσαφίρηδες» του Μαξίμου και το… καρφί -Βγάζει... είδηση το deal της FAMAR -Ο Μυτιληναίος και το γερμάνιο

ΜΑΞΙΜΟΥ: Κάτι έχει αλλάξει μετά τις ευρωεκλογές εντός του Μεγάρου Μαξίμου και δεν αναφερόμαστε στην είσοδο σε αυτό του νέου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργου Μυλωνάκη κατά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό, που αναπόφευκτα επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και σχετίζεται με τα… φίλια πυρά που δέχονται οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος και Άλεξ Πατέλης.

Τα περισσότερα βέλη εκτοξεύονται από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, με αρκετούς βουλευτές, είτε ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη (όπως έγινε στην τελευταία συνεδρίασή τους) είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, να ασκούν σκληρή κριτική στους δύο «μουσαφίρηδες» -όπως τους χαρακτηρίζουν- της παράταξης.

Μεταξύ άλλων, τους καταλογίζουν ευθύνες για την απομάκρυνση της κυβέρνησης από την κοινωνία, καθώς και για θέματα που πλήγωσαν τον παραδοσιακό νεοδημοκράτη. Όπως το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων, η επιχείρηση διορισμού της συγγραφέως του νόμου, καθηγήτριας Κατερίνας Φουντεδάκη, στην Εθνική Επιτροπή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Βεβαίως, τα προηγούμενα πέντε χρόνια, όταν το κυβερνητικό κόμμα ήταν «καβάλα στο άλογο», οι απόψεις πολλών από τους σημερινούς επικριτές των δύο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη ήταν διαφορετικές.

Όμως μετά την 9η Ιουνίου, όλα δείχνουν αλλιώς και το κοντέρ είναι μηδενισμένο επί δικαίων και αδίκων.

Πολιτική γαρ…

 

ΚΑΡΦΙ: Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση υπογραμμίζει την «κοινή, ενιαία φωνή» όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα και δη το Κυπριακό, ωστόσο η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην ΕΡΤ ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως «καρφί» προς τον προκάτοχό του Νίκο Δένδια.

Παρόλο που φρόντισε να ταυτιστεί με την επίσημη γραμμή περί «μάταιης προσπάθειας κάποιων να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς στις κυβερνητικές απόψεις», όταν συνέκρινε το «πέρυσι» με το «φέτος», σημείωσε:

«Το Κυπριακό είναι ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ήταν διαχρονικά και θα παραμείνει. Πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν σε μια φάση σχετικής ακινησίας, αδράνειας, όπου το Κυπριακό δεν συζητείτο στα διεθνή φόρα. Είχε περιέλθει σε μία σχετική ύπνωση.

Έκτοτε έχουμε μία σειρά από γεγονότα, τα οποία επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής, στην πρώτη γραμμή της διεθνούς παράστασης», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι «επειδή γίνεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια για έναν χρόνο, έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό».

Μέχρι πέρυσι όμως, υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Δένδιας!

 

ΡΕΥΜΑ: Βουτιά μεγάλη σήμερα καταγράφεται στις τιμές στη χονδρική του ρεύματος, σπάζοντας ένα συνεχές ανοδικό σερί. Η αιτία βρίσκεται στην πτώση της θερμοκρασίας από χθες στη Ρουμανία, άρα και στη ζήτηση από τη συγκεκριμένη χώρα, που εδώ και εβδομάδες «τραβά» τεράστιες ποσότητες από τον διάδρομο Βουλγαρία - Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες της ανάγκες.

Η πτώση της θερμοκρασίας έχει μεγάλη επίπτωση και στις αιχμές της ζήτησης για όλη την περιοχή. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή σήμερα «γράφει» 140,51 ευρώ / MWh και η μέγιστη το βράδυ τα 471,86 ευρώ, έναντι των 850 ευρώ χθες.

Στην Αλβανία, η μέση τιμή θα είναι 176,16 ευρώ, στη Βουλγαρία 140 ευρώ, στη Ρουμανία 140,03 ευρώ, στη Σερβία 138,52 ευρώ και στην Ουγγαρία, απ’ όπου και ξεκίνησε η κρίση, το κοντέρ δείχνει 123,07 ευρώ/ Μεγαβατώρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα της περιοχής όπου η χονδρική να γράφει για σήμερα μπροστά το 2, όπως τις προηγούμενες ημέρες. Traders που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν ότι πλην της Τετάρτης, όπου αναμένεται κάποια άνοδος στη θερμοκρασία, όλες οι υπόλοιπες ημέρες θα κινηθούν για την περιοχή σε λογικά επίπεδα, ίσως και χαμηλότερα, μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

Στο ερώτημα κατά πόσο τα χρηματιστήρια της περιοχής θα μπορούσαν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οι συνομιλητές μας εκτιμούν ότι θα είμαστε σε επίπεδα αντίστοιχα με τα τωρινά...

 

SOFTWEB: Πρεμιέρα στο ταμπλό της Εναλλακτικής Αγοράς κάνει σήμερα ο τίτλος της Softweb, της εταιρείας πληροφορικής από τη Θεσσαλονίκη, με πρόεδρο και CEO τον κ. Χάρη Δημητρακόπουλο.

Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον υποσχόμενο τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού σημείωσε σημαντικό κερδοφόρο αποτέλεσμα το 2023 και αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της κατά τα επόμενα χρόνια.

Ο κωδικός στο ταμπλό είναι SOFTWEB ενώ ξεκινά με τιμή στο 0,86 ευρώ.

Με το δεξί, να πούμε εμείς…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ισχυρή ανοδική κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο, εν αναμονή των γενικών συνελεύσεων που επίκεινται αλλά και των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου τις επόμενες μέρες. 

Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 2,65%, έχοντας ενισχυθεί τον τελευταίο μήνα κατά πλέον του 16%, με την Πειραιώς να «ακουμπάει» την τιμή του placement με άνοδο 2,28% και σωρευτικά κέρδη τις τελευταίες 30 μέρες άνω του 18%.

Αντίστοιχη άνοδος και για τη Eurobank (+2,33%), που ωστόσο υπολείπεται σε κέρδη των υπόλοιπων, όπως και η Εθνική που εμφάνισε άνοδο 1,4%, με την απόδοσή της σε μηνιαία βάση να κινείται στο 7,6%.    

Η τεχνική ανάλυση έχει γυρίσει σε σήμα long και για τις τέσσερις.

 

MEGA PLAST: «Πράσινο φως» στην επένδυση της MEGA PLAST «άναψε» στα τέλη Ιουνίου η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

Η επένδυση, που υπερβαίνει τα 5,6 εκατ. ευρώ, αναφέρεται σε θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας παραγωγής καινοτόμων μεμβρανών συσκευασίας, όπως σάκων και τσαντών (συμπεριλαμβάνονται και τα χωνιά), στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου. 

 

OΤΕ: Σε διαγραφή 5,3 εκατ. μετοχών που απέκτησε στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών προχωρά η εισηγμένη αύριο, Τετάρτη.

Οι εν λόγω μετοχές έχουν αποκτηθεί με μέση τιμή αγοράς στα 13,59 ευρώ ανά μετοχή.

Παράλληλα, προχωρά σε ανάλογη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά πλέον των 15 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια έμμεση «πληρωμή» στους μετόχους του Οργανισμού, καθώς με τη μείωση των μετοχών αυξάνεται αντίστοιχα το δικό τους «μερίδιο» στα κέρδη της εισηγμένης (βλέπε μέρισμα).

 

ECM PARTNERS: Οπως έμαθε η στήλη, στη FAMAR, η ECM Partners θα διατηρήσει ποσοστό 10%, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμη αν στην επόμενη ημέρα της φαρμακοβιομηχανίας θα παραμείνει η Metric Capital Partners, μετά τη συμφωνία πώλησης στη MidEuropa.

Όμως η είδηση είναι άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ECM ετοιμάζει δύο νέες τοποθετήσεις στην Ελλάδα.

Όσο για τον χρόνο ολοκλήρωσης και ανακοίνωσής τους, υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει το επόμενο 3μηνο με 6μηνο.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΟ: Σε ρεκόρ σκαρφάλωσε η τιμή του γερμάνιου στην Κίνα. Οι σποτ τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 30% σε έναν μήνα, φτάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα σε ιστορικό υψηλό στα 13.250 γιουάν το κιλό (1.826,48 δολ.), σύμφωνα με στοιχεία της Shanghai Metals Market.

Η τιμή του στρατηγικής σημασίας μετάλλου, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο στην κατασκευή μικροτσίπ, εκτοξεύτηκε μετά από φήμες για πιθανές αγορές από το κράτος, αναφέρουν πηγές του κλάδου στο Reuters.

Η Κίνα, που προμηθεύει το 60% της αγοράς παγκοσμίως σε γερμάνιο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης σε καλώδια οπτικών ινών, ηλιακά κύτταρα και τεχνολογία υπερύθρων, επέβαλε ελέγχους στις εξαγωγές προϊόντων γερμανίου και γαλλίου τον περασμένο Αύγουστο.

Οι τιμές έχουν ανέβει 38% από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί στις εξαγωγές, παρά τις προσδοκίες ότι η μεγαλύτερη προσφορά στην εγχώρια αγορά θα κρατούσε τις τιμές υπό πίεση.

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει το γερμάνιο στις 20 κορυφαίες πρώτες ύλες που έχουν χαρακτηριστεί από την Κομισιόν ως κρίσιμα μέταλλα, λόγω του κινδύνου έλλειψης εφοδιασμού στη φάση της πράσινης μετάβασης.

Αλλά η μπάλα κάθε φορά πάει στην… εξέδρα. Στην Ελλάδα, εκδηλωμένο είναι το ενδιαφέρον για γερμάνιο και γάλλιο εδώ και καιρό από τη μεριά του Ευ. Mυτιληναίου, που επανειλημμένα έχει απευθυνθεί στην Κομισιόν ζητώντας «να ορθώσουμε ανάστημα για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», σε έναν τομέα που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και στηρίξεις απέναντι στην πολιτική επιδοτήσεων της Κίνας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v