Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 6 2024

Υποκλοπές: Τα πυρά του Χρήστου Ράμμου-Wall Street: Contrarian η «Μπλε Φάλαινα»-Tips για ΔΕΗ, Βασιλάκη και ΔΑΑ

Υποκλοπές: Τα πυρά του Χρήστου Ράμμου-Wall Street: Contrarian η «Μπλε Φάλαινα»-Tips για ΔΕΗ, Βασιλάκη και ΔΑΑ

ΡΑΜΜΟΣ: Όπως πολλοί περίμεναν, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος (φωτ.) δεν έμεινε σιωπηρός αναγνώστης του απαλλακτικού, ως προς τις πολιτικές ευθύνες, πορίσματος του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών.

Με ένα μακροσκελές και νομικά «ντυμένο» άρθρο του στο Syntagma Watch αποδόμησε το σκεπτικό του πορίσματος, του οποίου το «δια ταύτα» ήταν ότι πρώτον, καλώς έγιναν οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και, δεύτερον, ότι δεν υπήρχε κοινό κέντρο παρακολούθησης μεταξύ αυτής και του παράνομου λογισμικού Predator.

Με νομικά επιχειρήματα που παραθέτει, ο κ. Ράμμος εγείρει δύο κεντρικά ζητήματα: Πρώτον οι εισαγγελικές διατάξεις που αφορούν παρακολούθηση προσώπων για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν διέπονται από το γενικό τεκμήριο της νομιμότητας εάν δεν έχουν εκδοθεί νομίμως.

«Εισαγγελική διάταξη για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας που έχει εκδοθεί χωρίς να έχουν τηρηθεί οι νόμιμοι όροι ή να έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία για την έκδοση της (σ.σ. αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο) νομοτύπως μεν εκδόθηκε, και καλώς εφαρμόσθηκε, δεν έχει όμως το γενικό τεκμήριο της νομιμότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, οι εισαγγελείς που τις εξέδωσαν δεν απαλλάσσονται από πειθαρχικές, αστικές και ποινικές ευθύνες. Επ’ αυτού αναφέρει: «Ο εκδώσας αυτήν (σ.σ. τη διαταγή) εισαγγελικός λειτουργός δεν απαλλάσσεται όμως από το να του ζητηθούν στο μέλλον με βάση καταγγελία ή ένδικο μέσο οποιουδήποτε μπορεί να θεμελιώσει σχετικό έννομο συμφέρον ευθύνες είτε πειθαρχικές, είτε αστικές, είτε ακόμη και ποινικές σε περίπτωση που διαπιστωθεί από την ΑΔΑΕ (ενεργούσα είτε κατόπιν καταγγελίας ή ερωτήματος θιγέντος πολίτη, είτε αυτεπαγγέλτως) ότι δεν τηρήθηκαν η διαδικασία ή κάποιος όρος που απαιτούνται για την έκδοση της επίμαχης διάταξης».

Όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση των υποκλοπών αρχειοθετήθηκε τυπικά από τον Άρειο Πάγο, αλλά θα παραμείνει στα top θέματα της αντιπολίτευσης όταν ανοίξει η Βουλή στα τέλη του μήνα.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, το στίγμα έδωσε χθες η εκπρόσωπος του, Βούλα Κεχαγιά και, μάλιστα, πριν δημοσιοποιηθεί το άρθρο του κ. Ράμμου.

«Στο σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και στο έγκλημα των Τεμπών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει μάχες για την αποκάλυψη της αλήθειας. Ας μην επαναπαύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρώντας ότι σε πολιτικό επίπεδο το θέμα ‘υποκλοπές’ έχει αρχειοθετηθεί», διεμήνυσε.



BLUE WHALE: Την ώρα που οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές «στριμώχνονται» στην έξοδο από τις τεχνολογικές μετοχές μετά το ράλι που πυροδοτήθηκε από τις προσδοκίες για την τεχνητή νοημοσύνη, άλλοι ποντάρουν τα… ρέστα τους στις νέες τεχνολογίες.

Το fund Blue Whale (σημειώνεται ότι 'φάλαινες' αποκαλούν τους μεγάλους επενδυτές στη χρηματιστηριακή αργκό) του δισεκατομμυριούχου Peter Hargreaves αυξάνει τις αγορές μετοχών της Nvidia, παρά την πτώση άνω του 20% από τον Ιούνιο.

«Ξεχειλίζουμε από μετοχές Nvidia. Υπάρχει ένα αφήγημα στην αγορά, ότι υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης στις εφαρμογές της ΑΙ, με το οποίο διαφωνούμε», δήλωσε στους FT ο διαχειριστής του fund.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί «φούσκα» η άνοδος των μετοχών του κλάδου, τονίζοντας ότι υπάρχουν αρκετές εξελίξεις που δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τους όρους του «παιχνιδιού».

 

ΔΕH: Μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης θα ανακοινώσει η επιχείρηση αποτελέσματα 2ου τριμήνου.

Η Eurobank Equities αναμένει ένα ακόμα τρίμηνο ισχυρής κερδοφορίας, υπολογίζοντας τα επαναλαμβανόμενα EBITDA σε 456 εκατ. ευρώ (+47% σε ετήσια βάση) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το β' τρίμηνο του 24ου έτους στα 73 εκατ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθεί η κερδοφορία εξαμήνου θα φτάσει τα 140 εκατ. ευρώ (+87% σε ετήσια βάση).

Από την πλευρά της, η Optima προβλέπει ότι το τρίμηνο θα είναι ανάλογο του πρώτου, καθώς και ότι η ΔΕΗ θα επιτύχει τον αναβαθμισμένο στόχο για EBITDA στο σύνολο της χρονιάς ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Θεωρεί ότι οποιοσδήποτε δυνητικός έκτακτος φόρος στην παραγωγή φυσικού αερίου θα έχει σχεδόν μηδενική επίπτωση. Πιστεύει δε ότι η απρόσκοπτη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος (κυρίως ΑΠΕ) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα είναι ο βασικός μελλοντικός καταλύτης για τη μετοχή.

 

ΔΕH: Από τις 4 Αυγούστου ξεκινά το νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της ΔΕΗ, που προβλέπει αγορά ως του 10% του μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των ιδίων μετοχών που διακρατούνται), με εύρος τιμών αγοράς μεταξύ 2,48 ευρώ και 29 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι έχουν εγκρίνει μακροχρόνιο πρόγραμμα επιβράβευσης στελεχών, με δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών, ο αριθμός των οποίων μπορεί να φτάσει ως 13.370.000 μετοχές (σ.σ. 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου).

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι τα εκτελεστικά μέλη Δ.Σ και διευθυντικά στελέχη του ομίλου. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα μπορούσε να κυμανθεί ως 350 άτομα.

 

ΔΑΑ: Νέο χαμηλό για τον τίτλο στα 7,43 ευρώ (-4,74%) παρά τα καλά νέα από το μέτωπο των αφίξεων στο επτάμηνο. Η μετοχή έφτασε χθες να υποχωρεί έως τα 7,3 ευρώ, ενώ οι συναλλαγές εκτινάχθηκαν στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι απώλειες από την τιμή εισαγωγής (8,2 ευρώ) προσεγγίζουν πλέον το 10%, ενώ από το υψηλό των 9,2 ευρώ αγγίζουν το 20%.

 

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Στη ζώνη των 10 ευρώ προσγειώθηκαν οι δυο μετοχές του ομίλου (Autohellas και Aegean), που επίσης δεν φαίνεται να παίρνουν ανάσα από την θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Η μετοχή της Aegean έχασε χθες 8,51% της αξίας της και βρέθηκε στα 10,1 ευρώ. Από το υψηλό έτους (13,35 ευρώ στις 14 Μαίου) οι συνολικές απώλειες φτάνουν το 24%.

Από την άλλη πλευρά, η Autohellas ολοκλήρωσε τη χθεσινή εφιαλτική συνεδρίαση στα 10,6 ευρώ ή 5,69% χαμηλότερα. Στο 24% οι απώλειες από το υψηλό των 13,9 ευρώ στις 4 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v